Skip to content

Små datorsystemgränssnitt (SCSI)

20 de september de 2021
scsi adaptec pcie expansion card 56a6faab3df78cf772913ee9

SCSI är en gång populär typ av anslutning för lagring och andra enheter i en dator. Termen avser kablar och portar som används för att ansluta vissa typer av hårddiskar, optiska enheter, skannrar och andra kringutrustning till en dator. SCSI -standarden är inte längre vanlig i hårdvarukonsumenter för konsumenter, men du hittar den fortfarande i vissa affärs- och företagsservermiljöer. Nyare versioner inkluderar USB -ansluten SCSI (UAS) och Seriell bifogad SCSI (SAS). De flesta datortillverkare har slutat använda ombord SCSI helt och använder mycket mer populära standarder som USB och FireWire för att ansluta externa enheter till datorer. USB är mycket snabbare med en maximal inkommande hastighet som närmar sig 40 Gbps.

Adaptec SCSI -värdadapter.

SCSI är baserat på ett äldre gränssnitt som heter Shugart Associates systemgränssnitt (SASI), som senare utvecklades till Små datorsystemgränssnitt, förkortat som SCSI och uttalas ”scuzzy”.

Hur fungerar SCSI?

SCSI -gränssnitt som används internt i datorer för att ansluta olika typer av hårdvaruenheter direkt till ett moderkort eller lagringskort. När de används internt ansluts enheter via en bandkabel. Externa anslutningar är också vanliga och ansluts vanligtvis via en extern port på ett lagringskort med en kabel. Inuti styrenheten finns ett minneskort som innehåller SCSI BIOS, som är en integrerad programvara som används för att styra de anslutna enheterna.

Vad är de olika SCSI -teknikerna?

Det finns flera olika SCSI -tekniker som stöder olika kabellängder, hastigheter och ett antal enheter som kan anslutas till en kabel. De refereras ibland till med sin bussbandbredd i MBps. Den första versionen av SCSI debuterade 1986 och stödde åtta enheter med en maximal överföringshastighet på 5 MBps. Snabbare versioner kom senare med hastigheter på 320 MBps och stöd för 16 enheter. Här är några av de andra SCSI -gränssnitten som har funnits:

  • Snabb SCSI: 10 MBps; ansluter åtta enheter
  • Snabb vid SCSI: 20 MBps; ansluter 16 enheter
  • Ultra Wide SCSI: 40 MBps; ansluter 16 enheter
  • Ultra3 SCSI: 160 MBps; ansluter 16 enheter
  • Ultra-640 SCSI: 640 MBps; ansluter 16 enheter