Skip to content

Snabba upp Safari med dessa tips

13 de augusti de 2021
GettyImages 472243594 40b1466a8034444c90ab8ff6fc240a04

Om Safari är din valda webbläsare vet du att det vanligtvis är snabbt och pålitligt. När din Safari -webbläsare saktar ner eller uppför sig på något sätt och du redan har fastställt att din internettjänst är igång kan du vidta några åtgärder som kan återställa Safari till dess tidigare snabba prestanda. Instruktionerna i denna artikel gäller alla versioner av Safari.

Håll Safari uppdaterad

Innan du försöker med de olika inställningsteknikerna, uppdatera Safari om det inte är den nuvarande versionen. Apple lägger mycket tid på att utveckla kärntekniken som Safari använder. Att ha den senaste versionen av Safari är ett av de bästa sätten att säkerställa en snabb och lyhörd Safari -upplevelse. Apple kopplar Safari -uppdateringar till den version av macOS du använder. För att hålla Safari uppdaterad måste du hålla Mac -operativsystemet uppdaterat. Om du är en stor användare av Safari lönar det sig att hålla OS X eller macOS aktuellt.

Hur man påskyndar Safari

Dessa justeringstips kan påverka prestanda i varierande grad, men de flesta av dem erbjuder endast mindre förbättringar i de senaste versionerna av Safari. Med tiden ändrade Apple några av rutinerna i Safari för att optimera prestanda. Som ett resultat resulterar vissa justeringsmetoder som skapade betydande prestandahöjningar i tidiga versioner av Safari i endast milda förbättringar i senare versioner. Det skadar dock inte att ge dem ett försök.

Ta bort cachen

Safari lagrar de webbsidor du visar, inklusive alla bilder som ingår i sidorna, i en lokal cache, eftersom den sedan kan göra cachade sidor snabbare än nya sidor nästa gång du besöker webbplatsen. Problemet med Safari -cacheminnet är att det så småningom blir enormt, vilket får Safari att sakta ner medan det letar upp en cachad sida för att avgöra om den sidan ska laddas eller ladda ner en ny version. Om du raderar Safari -cacheminnet kan tillfälliga sidladdningstider förbättras tills cacheminnet expanderar igen och blir för stort för att Safari ska kunna sortera effektivt, då måste du ta bort det igen. Så här tar du bort Safari -cachen:

 1. Öppen Safari på din Mac.

 2. Öppen Preferenser under Safari meny.

  Du kan också öppna Inställningar genom att trycka på Kommando+, (komma) på tangentbordet.

 3. Välj Integritet flik.

  Sekretessflik i Safari -inställningar

 4. Välj Hantera webbplatsdata.

  Safari -inställningar med Hantera webbplatsinformation valda

 5. Klick Ta bort alla.

  Safari sekretessinställningar visar knappen Ta bort alla

 6. Ett varningsmeddelande visas. Klick Ta bort nu för att rensa cacheminnet och kakorna.

  Safari rensa cachebekräftelseskärmen med Ta bort nu markerat

 7. Välj Gjort för att stänga fönstret.

  Knappen Klar i Safari Sekretessinställningar

I äldre versioner av Safari, välj Tom cache under Utveckla eller tryck på Alternativ+Flytta+E på tangentbordet. Om du inte ser Utveckla, så här aktiverar du Safaris utvecklingsmeny.

Töm cacher i utvecklingsmenyn

Radera webbläsarhistorik

Safari har en historik för varje webbsida du tittar på, vilket har den praktiska fördelen att du kan använda framåt- och bakåtknapparna för att ladda nyligen visade sidor. Det låter dig också gå tillbaka i tiden för att hitta och visa en webbsida som du har glömt att bokmärka. Historien är till hjälp, men som andra former av cachning kan det bli ett hinder. Om du bara besöker några sidor om dagen är det inte mycket sidhistorik att lagra. Om du besöker hundratals sidor varje dag kan historikfilen snabbt röra sig. Så här tar du bort historiken i Safari:

 1. Välj Rensa historik från Historia i menyraden i Safari.

  Safari History -menyn med Clear History markerad

 2. Välj all historia från rullgardinsmenyn bredvid Klar. Andra alternativ inkluderar den sista timmen, i dag, och idag och igår.

  All historik markerad för att rensa all Safari -historik

 3. Välj Rensa historik.

  Knappen Rensa historik i Safari

Inaktivera plugin-program

Du kanske har testat ett Safari-plug-in som gav vad som tycktes vara en användbar tjänst, men efter ett tag slutade du använda det eftersom det inte uppfyllde dina behov. Vid något tillfälle glömmer du bort dessa plugin-program, men de är fortfarande i Safari och tar mycket utrymme och resurser. Så här tar du bort oanvända plug-ins:

 1. Välja Safari > Preferenser från menyraden i Safari.

 2. Klicka på Webbplatser flik.

  Fliken Webbplatser i Safari -inställningar

 3. Hitta plugin-programmen längst ned på den vänstra panelen och avmarkera oanvända plug-ins genom att ta bort kryssrutan bredvid den.

  Safari -plugins i inställningar

Avmarkera inte varje plugin automatiskt utan att läsa dess namn och bestämma att du inte behöver det. Du kanske använder ett plug-in utan att vara medveten om det. Klicka på ett aktivt plug-in för information om det.

Släng oanvända tillägg

Tillägg är liknande i konceptet till plug-ins. Båda tillhandahåller funktioner som Safari inte har på egen hand. Precis som plug-ins kan tillägg orsaka problem med prestanda när det finns ett stort antal tillägg installerade, tilläggen konkurrerar eller om tilläggen har ursprung eller syften som du sedan länge har glömt. För att bli av med oanvända tillägg:

 1. Välja Preferenser från Safari meny.

 2. Välj Tillägg flik.

  Fliken Tillägg i Safari -inställningar

 3. Tilläggen visas i den vänstra panelen. Avmarkera ett oanvänt tillägg genom att ta bort kryssrutan från rutan bredvid den.

  Lista över Extemsion i vänstra panelen med tilläggspreferenser

 4. Markera en tillägg och välj Avinstallera knappen för att ta bort den helt.

  Avinstallera -knappen för att ta bort tillägg från Safari