Skip to content

Sonys kamerasensorer kan vara för stora för smartphones

27 de juni de 2021
photo 1597424216540 64533fe46ef8 fd2a9cca1a974ee6bf10538569b2f16b

Viktiga takeaways

  • Rykten säger att Sony har byggt en 1-tums smarttelefonsensor.
  • En större sensor betyder bättre bilder, men större linser.
  • Det kan vara en kamp att använda större sensorer utan enorma kamerabumpar.

Sony kanske håller på att släppa en 1-tums bildsensor för smartphones. Detta kan vara revolutionerande – om bara tillverkare kan passa in dem. En-tums sensorer är små enligt kamerastandarder – de finns vanligtvis i billiga pek-och-skott – men de är mycket större än de sensorer som finns i smartphones. Ett större chip betyder bättre bilder, men det finns en anledning att de inte används i telefoner. ”En av de största frågorna för kameratillverkare hittills har just varit att räkna ut sätt att fysiskt passa in den tekniken i telefoner”, berättar Brandon Ballweg, på fotokurswebbplatsen ComposeClick, Lifewire via e-post. ”Och i allmänhet, ju större sensorstorlek, desto större kommer linsen att behöva vara.”

Montera allt

Det är enkelt att passa en större sensor i en telefon. Problemet är med linserna. En större sensor kräver en större lins, och den linsen behöver vanligtvis sitta längre bort från sensorn. En 1-tums sensor mäter 13,2 x 8,8 mm. En typisk telefonsensor, som den som finns på iPhone, kan vara 7 x 5,8 mm. Det är en stor skillnad, och smala telefoner som iPhone 12 har redan problem med att packa i sina befintliga kamerararrayer. ”En nackdel kan vara att genom att använda en 1-tums sensor kan telefontillverkare behöva öka storleken på deras” kamerabulpar ”på baksidan av telefonen”, säger Ballweg. ”Beräkningsfotografering har kommit långt, men ersätter inte större sensorer, som alltid kommer att kunna ge bättre bildkvalitet.”

Bigger is Way, Way Better

Större kamerasensorer ger många fördelar. En är att de är bättre på att samla ljus. Med samma antal pixlar på två sensorer kan den större ha större pixlar som kan samla mer ljus. Detta hjälper verkligen i svagt ljus, där varje foton räknas. Större sensorer har också en optisk fördel: kortare skärpedjup. Skärpedjup (DoF) är mängden av en bild som ser ut att vara i fokus. Med en liten sensor visas allt i fokus, från nära håll till långt borta. Med en stor sensor får du en grundare DoF, som kan göra bakgrunden suddig och få ditt fokuserade motiv att dyka upp.

kvinna som står nära tegelvägg

Moderna telefonkameror fejkar denna grunda DoF med djuplägen som upptäcker motivet och sedan suddar bakgrunden beräkningsmässigt. Det kan se ganska bra ut, men det är inte riktigt perfekt än. Vilket tar oss till …

Beräkningsfotografering

Moderna smarttelefonkameror har en stor fördel framför även de mest avancerade kamerorna: de har superkraftiga datorer inbyggda. Detta gör att de kan övervinna många av nackdelarna med små sensorer. Nattlägen kompenserar för dåliga ljusförmåga hos små sensorer, djuplägen får motivet att dyka upp och bildstabilisering hjälper till att pressa in extra ljus i dessa pixlar. Panoramalägen låter dig sy ihop små bilder för att göra större, och så vidare. ”Beräkningsfotografering har kommit långt men ersätter inte större sensorer som alltid kommer att kunna ge bättre bildkvalitet”, säger Ballweg. ”På samma sätt har beräkningsfotografering fortfarande en lång väg att gå för att utjämna de något frekventa felen du får med tekniken, som att oskärpa suddiga delar av ett foto som ska förbli i fokus.”

Framtiden

Att ta med större sensorer till smartphones kan göra verkliga skillnader, men kanske bara för mer specialiserade modeller. Det utesluter iPhone, som är ungefär lika massmarknad som den blir. Men kanske finns det plats för en hybrid, en telefon / kamera som erbjuder sensor- och linsprestanda för en vanlig pek-och-skjutkamera, men med datorns hjärna i en telefon? Sony har redan provat det med sin Xperia Pro, en telefon som är utformad för att användas som en bildskärm för pro-videokameror.

”Jag är ingen expert på mobiltelefonmarknaden, men jag kan tänka mig att sådana experiment kommer att fortsätta,” sa Lensrentals videomarknadsstrateg Ryan Hill till Lifewire via e-post och svarade på frågor om Xperia Pro. ”Jag tror att fotografer och videografer är vettiga som specialkunder att driva. Jag är bara inte medveten om några produkter som verkligen har lyckats med det målet.” Kanske kan hybridkameror bli mer populära eftersom fotografer som är utbildade på smartphones letar efter något bättre, men med alla bekvämligheter de är vana vid? Det skulle vara ganska sött.