Skip to content

Spotlight på TikTok avslöjar farorna med att tonåringar tittar på vanor

19 de juni de 2021

Viktiga takeaways

  • Amerikanska tonåringar ökar sin skärmtid.
  • TikTok har 100 miljoner amerikanska användare.
  • Socioekonomisk status återspeglas.

En mobiltelefon med TikTok-appen visas bredvid den amerikanska flaggan

TikToks pågående rättsliga kamp med Trump-administrationen har satt mobilvideoplattformen i centrum i den globala strålkastaren och avslöjat en havsförändring i hur unga människor världen över får sin underhållning. Trump förbjöd effektivt plattformen att verka i USA i en verkställande ordning och det kinesiskt baserade företaget lämnade in en federal rättegång som svar. TikToks vd Kevin Mayer meddelade i veckan att han avgick i ett uttalande och sa att den politiska miljön har ”kraftigt förändrats.” ”Under de senaste veckorna, eftersom den politiska miljön har förändrats kraftigt, har jag reflekterat betydligt över vad företagsstrukturella förändringar kommer att kräva, och vad det betyder för den globala roll jag tecknade mig för”, sade han i ett uttalande. Den ytterligare granskningen av TikTok och andra sociala medieplattformar har understrukit en störande trend i amerikanska tonårsskärmvanor.

Screen Society

TikToks publik lutar mot den yngre sidan – 60 procent av de amerikanska TikTok-användarna är mellan 16 och 24 år och mer än en tredjedel är under 14. Amerikanska tonåringar spenderar i genomsnitt sju timmar och 22 minuter på sina telefoner varje dag, och tweens i åldrarna 8 till 12 är inte långt efter och spenderar fyra timmar och 44 minuter dagligen, enligt en rapport från Common Sense Media, en ideell organisation som främjar säker teknik och media för barn.

Rapporten visar att onlinevideovisning ökar. Jämfört med tonåringar 2015 har mer än dubbelt så många ungdomar nu tittat på videor varje dag, och den genomsnittliga tiden att titta på har ungefär fördubblats, enligt rapporten. Detta är säkert en anledning till föräldrarnas oro.

Kvalitet över kvantitet

Men rapportförfattaren Michael Robb konstaterar att föräldrar borde oroa sig mindre för hur mycket tid deras tonåringar spenderar online och istället fokusera på innehållets kvalitet. ”All skärmanvändning är inte lika, särskilt i en tid då andra vägar för anslutning och lärande stängs av,” skrev Robb i rapporten. Han sa att digitala medier kan användas som ett ”socialt skyddsnät” för ungdomar att interagera med vänner och band med familjemedlemmar som de inte kan se personligen.

Ekonomiska frågor

Rapporten fann också att ett barns socioekonomiska status spelar en roll i deras mentala hälsa och förmåga att interagera med teknik. Barn med lägre socioekonomisk status har mindre stöd från föräldrar när det gäller att navigera online-världen. ”Våra mest utsatta tonåringar, särskilt de som är svarta eller kommer från hushåll med lägre inkomster, kan inte pålitligt komma åt och få stöd,” säger Robb.

Fångad i Crossfire

I en politiskt laddad konvergens av geopolitik och underhållning fångas 100 miljoner amerikanska tonåringar och unga vuxna TikTok-användare i korseldar mellan USA och Kina. Ondreaz Lopez, en TikTok-skapare med 18 miljoner följare, postade på TikTok att han skulle flytta fokus till andra plattformar om TikTok är förbjudet. ”Om den här appen är borta var det kul som du kan se här”, skrev Lopez nedanför en montage av några av sina tidigare videor. ”Partiet är dock inte över”, tillade han och uppmuntrade sina anhängare att se sina andra sociala mediekonton.

TikTok-appen visas på en Apple iPhone

Melissa Narvaez, VD och digital chef för MPulse Communications, säger att innehållsproducenterna skulle drabbas mest av ett förbud. ”Innehållsproducenter använder TikTok som ett sätt att generera intäkter under en tid då Generation Z isoleras genom pandemin. TikTok tillåter dem att växa sitt varumärke och vara kreativa med ett annat medium, som artister. Producenter av visuellt innehåll behöver flera medier för att producera sin konst, sa hon till Lifewire i ett e-postmeddelande. Skapare kan förlora följare i blandningen av att flytta från TikTok till vilken plattform som helst som ersätter den.

Populära anslutningar

Om förbudet gäller kommer miljontals användare att förlora en koppling till en ny generation av unga kändisar på sociala medier, som Charli D’Amelio, Zach King, Ariel Martin, Jannat Rahmani och Chase Hudson. D’Amelio är en TikTok-superstjärna med 82,9 miljoner följare. King (48.6M) hamnar på andra plats, följt av Martin (34.6M), Rahmani (28.1M) och Hudson (23.8M).

Charli D'Amelio (charlidamelio) TikTok-sida

Flera av de bästa TikTok-stjärnorna är en del av Hype House, ett kollektiv av innehållsproducenter som bor och filmar från samma plats i Los Angeles. När denna fråga går framåt finns det flera rörliga delar att övervaka. Kommer administrationen att tvinga en försäljning eller stänga av TikTok i USA? Kommer en ökad tid på skärmar att vara skadlig för amerikanska tonåringar? Kommer de nya unga sociala medierna att hitta en ny plattform? Håll koll på svaren.