Skip to content

Studien visar majoriteten av iPhone-användare tillåter inte appspårning

21 de juni de 2021
GettyImages 1254270100 36c7bf3ab6644f2fb012ddb409938065

Sedan april iOS 14.5-uppdatering har 95% av iPhone-användare aktiverat den nya funktionen för spårning av appar. Enligt Flurry Analytics, en mediegrupp som ägs av Verizon Media, tillät endast 5% av iOS-användare i USA faktiskt spårning av appar från och med den 7 maj. I jämförelse valde fortfarande 13% av användare världen över att tillåta appspårning på sina iPhones.

Studien visar också att, när appar skickar användarförfrågningar som ber om tillstånd att spåra deras data, är det få som tillåter dem att göra det. I USA har 3% av användarna låtit appar fortsätta spåra, jämfört med 5% över hela världen. Appens spårning Transparensfunktion låter dig slå på eller av appers förmåga att ständigt spåra dig bakom kulisserna. Många experter uppmanar människor att stänga av appspårning, vissa till och med ringer funktionen ”den viktigaste förbättringen av digital integritet i internethistorien.”

Som en del av iOS 14.5 dyker funktionen nu upp automatiskt när du laddar ner en ny app och frågar om du vill stänga av spårning för appen eller tillåta den. Du kan ändra inställningarna för appar som redan laddats ner på din telefon genom att gå till avsnittet Spårning under telefonens sekretessinställningar, där du kan tillåta spårning eller ta bort spårningstillstånd för varje specifik app. Medan Apple är det enda företaget som har implementerat denna typ av funktion som prioriterar användarens app-dataintegritet, meddelade Google nyligen att man planerar att göra något liknande från och med nästa år. Google kommer att lägga till en ny säkerhetsavdelning i Google Play-butiken för att ge Android-användare större inblick i hur deras smartphone-appar använder sina personuppgifter. Den nya policyn som officiellt börjar våren 2022 kräver att utvecklare avslöjar vilken typ av data som samlas in och lagras i deras appar och hur den informationen används.