Skip to content

Ta bort virus i Windows ME, XP, 7 och Vista

8 de september de 2021
startup photos 57dffb175f9b586516591dbc a496e92704ef41e4ba9a064dd5c7e87d

Windows ME, Windows XP, Windows 7 och Windows Vista har en funktion som kallas Systemåterställning som gör att du kan återgå till specifika återställningspunkter utan att påverka datafiler.

Så fungerar systemåterställning

När nya drivrutiner eller programvara installeras skapar operativsystemet automatiskt en återställningspunkt, så om installationen orsakar problem kan systemåterställningspunkten användas för att rulla tillbaka ändringarna och börja om igen. Funktionen fungerar som en ”do-over” och den körs automatiskt. Även om inga drivrutiner eller programvaruinstallationer sker, skapar Systemåterställning automatiskt en återställningspunkt varje dag, om du behöver en. Från och med januari 2020 stöder Microsoft inte längre Windows 7. Vi rekommenderar att du uppgraderar till Windows 10 för att fortsätta ta emot säkerhetsuppdateringar och teknisk support.

Allt blir säkerhetskopierat

Systemåterställning säkerhetskopierar allt, vilket inkluderar det dåliga med det goda. Eftersom allt säkerhetskopieras tillsammans uppstår ett problem när skadlig kod finns på systemet eftersom det ingår i återställningspunkten. När användare senare skannar sitt system efter ett virus kan de få ett meddelande om att ett virus hittades antingen i mappen _RESTORE i Windows ME eller mappen Systemvolyminformation i Windows XP – men antivirusprogrammet kan inte ta bort det. Vad ska en PC -användare göra? Det tar bara tre steg för att ta bort det dolda viruset. Windows 8 och Windows 10 inkluderar grundläggande antivirusprogram som redan är installerat.

Ta bort skadlig programvara från systemåterställningspunkter

För att ta bort skadlig programvara som finns i mappen _RESTORE eller System Volume Information måste du först inaktivera Systemåterställning. Stegen för att inaktivera Systemåterställning varierar beroende på om standardmenyn Start eller den klassiska Start -menyn används. Vi inkluderar instruktioner för båda menyerna nedan.

Systemåterställning med standard Start -meny

Om du använder standard Start -menyn väljer du Start > Kontrollpanel > Prestanda och underhåll > Systemet. Välj sedan Systemåterställning flik och kontrollera Stäng av Systemåterställning.

Systemåterställning med klassisk startmeny

Om du använder Windows -klassiska Start -menyn väljer du Start > inställningar > Kontrollpanel och dubbelklicka på Systemet ikon. Välj Systemåterställning flik och kontrollera Stäng av Systemåterställning. När du har inaktiverat Systemåterställning, skanna systemet med en uppdaterad antivirusprogramvara som gör det möjligt att rengöra, ta bort eller karantänera eventuella virus. Först efter att systemet har desinficerats bör du återaktivera Systemåterställning. Efter att ha skannat systemet och tagit bort den skadliga skadliga programvaran, återaktivera Systemåterställning genom att upprepa stegen du tog för att inaktivera det, bara den här gången, avmarkera Stäng av Systemåterställning.

Windows 8 och 10

Om du har Windows 8 eller 10, gå till Kontrollpanelen och välj System och säkerhet för att starta systemåterställningsprocessen för Windows 8 eller 10.