Skip to content

Tekniken att förvänta sig 2021

11 de september de 2021
GettyImages 1183261731 6938cdc7997a4a948e8ad3fb71877ab9

Viktiga takeaways

  • Smartphone -användare kan förvänta sig att 5G -täckningen blir ännu bredare 2021.
  • Artificiell intelligens ska hjälpa forskare att göra ytterligare genombrott.
  • Företag kommer att hitta nya sätt att övervaka sina anställda som arbetar på distans, vilket väcker oro för integriteten.
Nästa års tekniska innovationer hjälper oss att göra saker snabbare samtidigt som vi noggrant övervakar vårt arbete och vår hälsa. Från häpnadsväckande snabba kvantdatorer till snabbare mobiltelefontjänst, det finns mycket att se fram emot 2021.

5G kommer att ta tag

Det finns gott om 5G -telefoner på marknaden, men täckningen av den supersnabba tekniken är begränsad. Nästa år kommer trådlösa företag att utöka sina nätverk och öppna en helt ny värld av möjligheter för mobila enheter. ”Eftersom COVID-restriktionerna lättar kommer video att fortsätta driva huvuddelen av datakonsumtionen, men fast trådlös åtkomstteknik (FWA), som syftar till att tillhandahålla” fiberliknande ”anslutning i hemmet via 4G/5G, kommer att få mer fart, särskilt i förorter och på landsbygden ”, förutspår Marc Serra Jaumot, CMO och chef för företagsutveckling på Infovista.

Datorer kan efterlikna dig

Konstgjord intelligens blir fruktansvärt verklighetstrogen. I år presenterade OpenAI ett nytt system, GPT-3, som kan hålla otroligt realistiska konversationer. På frågan vad kreativitet är svarade systemet: ”Jag tror att kreativa uttryck är en naturlig biprodukt av att växa upp i en mångfaldig värld”, enligt The New York Times. ”Ju mer mångsidig världen är, desto mer blir du utsatt för olika människor, för olika möjligheter, för olika platser och för olika utmaningar.” Sådana exempel på AI kommer säkert att förnya debatten om det skulle vara etiskt att använda datorer för att efterlikna människor.

AI kommer att upptäcka ny vetenskap

Årets kanske mest fantastiska vetenskapliga prestation var lösningen på proteinfällningsproblemet med Googles AI och deep learning -arm, DeepMind. ”Förmågan att exakt förutsäga proteinstrukturer från deras aminosyrasekvens skulle vara en stor välsignelse för biovetenskap och medicin”, skriver Ewen Callway i Natur. ”Det skulle påskynda ansträngningarna att förstå byggstenarna i celler och möjliggöra snabbare och mer avancerad upptäckt av läkemedel.” Experter förutspår att AI kommer att hjälpa fler vetenskapliga upptäckter under det kommande året.

Appar kommer att övervaka din hälsa

Det finns många nya appar under utveckling som kan göra allt från att övervaka din COVID-19-status till att kontrollera antalet röda blodkroppar. Det här är bara den första vågen i en ny medicinsk mjukvarugren som kommer att övervaka din hälsa med bara din smartphone.

Tekniken kommer att övervaka ditt arbete

När fler människor arbetar hemifrån under coronaviruspandemin, funderar arbetsgivare på nya sätt att hålla koll på dem. Det finns all slags programvara tillgänglig för företag för att övervaka vad anställda gör på företagets tid. ”Tekniken väcker tagna sekretessfrågor om var arbetsgivare drar gränsen mellan att upprätthålla produktivitet från en hemvist arbetskraft och läskig övervakning”, skriver Adam Satariano. Medan många kontorsarbetare stannar hemma nästa år, förvänta dig mer övervakning från företag.

Esport kommer att bli större

Personlig sport är obekvämt och farligt under en pandemi, så många vänder sig till det virtuella slaget. Enligt en undersökning från Deloitte, ”Under krisen har en tredjedel av konsumenterna för första gången prenumererat på en videospeltjänst, använt en molntjänst eller tittat på esport eller ett virtuellt sportevenemang.” Fler människor än någonsin kommer att få sina spel online nästa år.

Du kommer att strömma fler evenemang live

Liveunderhållning är så 2019. Eller är det? En tredjedel av konsumenterna sa att de inte skulle vara bekväma att gå på evenemang i sex månader, enligt en undersökning från Deloitte. Medan ett COVID-19-vaccin lanseras kommer det att dröja länge innan människor känner sig bekväma att tränga in på teatrar igen. Men fler artister än någonsin kommer att strömma liveuppträdanden 2021, vilket kan vara det näst bästa för att hålla en plastkopp i en folkmassa på en konsert.

Du kommer att kunna lagra data på DNA

Glöm hårddiskar. Microsoft och andra företag arbetar för att du ska kunna lagra otroliga mängder information om DNA. ”DNA är en otrolig molekyl som till sin natur ger ultrahög densitet lagring i tusentals år”, säger Emily Leproust, medgrundare och VD för Twist Bioscience, till Bio-IT World. ”Teoretiskt sett skulle 20 gram DNA räcka för att lagra all världens digitala data.” Otrolig teknik är på väg att släppas loss 2021. Personligen ser jag fram emot att lagra min musiksamling i mitt DNA.