Skip to content

Tekniken vi sa adjö till 2020

24 de juni de 2021
GettyImages 1073805118 691e37f3dce74ef8b6c48e4287f93281

Viktiga takeaways

  • Bra eller dåliga, en del teknik kan ha en betydande inverkan på olika branscher.
  • Teknik som Quibi, Segway Scooter, Nintendo 3DS och mer avbröts 2020.
  • Experter tillskriver deras bortgång en förändring i och en utveckling av deras respektive marknader.

Det är ingen hemlighet att 2020 inte har varit ett bra år och har resulterat i att vi säger adjö till många av våra favorit saker och aktiviteter. Det har också varit ett år med att säga adjö till några av våra favorittekniker. Vi har sammanställt några av de mest betydande tekniska förlusterna 2020, bara för att säga farväl. Experter säger att deras avveckling inte nödvändigtvis betyder att de var ett misslyckande, utan mer en produkt från en marknad under utveckling som de inte längre kunde tjäna. ”De kommer aldrig att dö – där [are] kommer alltid att vara människor som bryr sig om dem, men det är ett massmarknadsbeslut, ”berättade Carter Dotson, kontoansvarig på Stride PR. Lifewire i en telefonintervju.

Quibi

Jeffrey Katzenberg visar upp Quibi i januari 2020

Kanske den mest tragiska tekniska berättelsen 2020, Quibi, den kortformade streamingtjänstappen, både debuterade och dog 2020. Efter bara sex månaders existens stängde Quibi av, delvis på grund av ett redan trångt fält, men också för att det misslyckades med att genomföra sina stora idéer. ”I allmänhet var pandemin ett av problemen som de hade, men samtidigt tror jag att de hade ett antal andra problem under lanseringen som inte var tillräckligt genomtänkta som i huvudsak orsakade de låga räntenivåerna,” Michel Wedel, en framstående universitetsprofessor och PepsiCo-ordförande i konsumentvetenskap vid University of Marylands Robert H. Smith School of Business, berättade Lifewire via telefon.

Wedel säger att appen satsade för mycket på att rikta in sig på människor på språng, som inte registrerades under en pandemi. Wedel sa att Quibis endast mobila modell borde ha skiftat som svar. En annan undergång för Quibi var betoningen den lade på sin Turnstyle-videoteknik. Prenumeranter kunde titta på Quibis innehåll i helskärm i både stående och liggande, beroende på hur de roterade sina telefoner, men den funktionen var inte lika viktig för vissa. ”Människor kommer för innehållet, inte nödvändigtvis för hur du ser det,” sa Wedel.

Adobe Flash Player

Firefox säkerhetsvarning för Adobe Flash

Det finns bara några dagar till Adobe Flash kommer att stängas för gott den 31 december. Företaget tillskrev flytten utvecklingen av HTML5, WebGL och WebAssemble som nu kan ersätta Flash helt och hållet. Slutet på Flash innebär en övergripande förbättring av säkerheten och att batteriets livslängd inte längre tappas när du besöker en webbplats som använder animationstekniken. Adobe tillkännagav ursprungligen sina planer på att avbryta Flash för tre år sedan, så utvecklare har haft gott om tid att räkna ut övergången, och du borde inte uppleva några problem. Adobe föreslår dock fortfarande manuellt att avinstallera Flash på din dator för att skydda ditt system.

Oculus Go

Sedan Facebook köpte Oculus 2014 har företaget gjort några anmärkningsvärda förändringar, inklusive att vara proaktiv när det gäller att sluta använda enheter. I år meddelade Oculus att man skulle bli av med den populära Oculus Go-modellen för att fokusera på sina andra VR-headset. ”[The] Oculus Go öppnade upp VR för många fler människor, och det hjälpte till att omdefiniera uppslukande underhållning. ”Företaget sa att man sa adjö till Go-headsetet för att fokusera på Oculus Quest.

Medan många användare föredrar Quest framför Go, gjorde Go-headsetet det var möjligt att delta i livekonserter och sportevenemang, såväl som företagsutbildning från ditt hem. Go-headsetet ansågs också vara ett mer budgetvänligt alternativ. ”Oculus Go öppnade VR för många fler människor, och det hjälpte omdefiniera uppslukande underhållning … Oculus Go gjorde nya upplevelser möjliga för människor runt om i världen, och det lade grunden för Oculus Quest, ”sa Oculus i sitt blogginlägg. Om du äger en Oculus Go säger företaget att det fortfarande kommer att behålla systemprogramvaran med buggfixar och säkerhetsuppdateringar fram till 2022. Go är inte heller det enda skadade. Oculus Rift planeras att läggas ned våren 2021, så att Oculus Quest-modellerna är de enda VR-headsetalternativen.

Segway Scooter

Människor på Segway-skotrar

Segway gick i pension med den ikoniska tvåhjuliga automatisk balanseringen av Segway PT i juli, vilket markerade ett slut på skoterns 19-åriga liv. Känd för Segway-turer i städer över hela landet, kan Segway PT-skoters bortfall tillskrivas dess kamp för att nå bortom marknaden för turist- och köpcentrets säkerhetsansvariga. Specialfordonet uppnådde aldrig den popularitet företaget förväntade sig. Uppfinnaren Dean Kamen planerade ursprungligen att sälja 100 000 skotrar under de första 13 månaderna, men endast cirka 140 000 Segway-skotrar såldes under nästan två decennier. Emellertid krediterar företag för elektriska skotrar Segway-sparkcykeln för att i slutändan förändra landskapet för stadstransporter.

”Även om Segway kanske saknade massmarknadsöverklagande, skapade dess revolutionerande design och teknik en hel bransch av personliga, elektriska tvåhjuliga fordon från svävarbrädor till våra egna elektriska skotermodeller”, en talesman från det elektriska skoteruthyrningsföretaget, Bird, berättade Lifewire i ett e-postmeddelande. Talsmannen tillade att Segway gav konsumenterna ”den första riktiga glimten, sedan cykeln, av hållbar rörlighet byggd i mänsklig skala.”

Google Play Musik

I år avslutade Google Play Music sin nioåriga regeringstid för att helt gå samman med YouTube Music, som debuterade 2015. Tjänsten var i huvudsak Googles svar på Apples iTunes. Google Play Music var känt för sina podcasts; bakgrundsspel; samordnade, förbyggda spellistor; och mer som inte ingår i YouTube Musics kostnadsfria prenumeration.

YouTube Music fick dock sina egna uppgraderingar som Google Play Music-användare har efterfrågat, inklusive en större spellistlängd på högst 5000 låtar per spellista, möjligheten att lägga till upp till 100 000 personliga spår till ditt bibliotek, bakgrundslyssning (med skärmen låst) och en ny utforskningsflik.

Farm Ville

Farmville på Facebook

Kom ihåg de goda dagarna med att komma hem från jobbet eller skolan, logga in på Facebook och kolla in din salladsgrödor Farm Ville? Dessa dagar har för länge gått för många, men Facebook drar äntligen kontakten på det ikoniska spelet i slutet av månaden. Originalet Farm Ville spelet lanserades 2009 och byggdes som en Flash-applikation, och dess upphörande kan hänföras till att Adobe avbryter Flash Player. Jordbrukssimulatorn var ett enkelt spel som hade ett enkelt mål att köpa nya grödor och hålla dem vid liv. Du kan skörda jordgubbar, broccoli, majs, bomull och mer i utbyte mot mynt. Om du verkligen brinner för att behålla dina lukrativa grödor, tycker andra iterationer om spelet Farmville 2, Farmville: Country Escape, FarmVille 2: Tropic Escape, och Farmville 3 är fortfarande tillgängliga.

Nintendo 3DS

Spelare som spelar på en Nintendo 3DS

Nintendo 3DS introducerades 2011 och upphörde i september förra året, var en del av linjen för Nintendo DS-enheter, förutom att den här modellen hade en automatisk stereoskopisk skärmdisplay, en främre kamera och hade bättre grafik med 3D-bilder som stöds. Den hade också en högre pixeldensitet på 133 ppi istället för Nintendo DS Lite 103 ppi. Totalt skickade Nintendo mer än 75 miljoner 3DS-konsoler över hela världen, och mer än 2270 spel släpptes för enheten, inklusive populära titlar som Super Mario 3D Land, Mario Kart 7och Pokemon Sun and Moon. Dotson sa att slutet av Nintendo 3DS markerar slutet på en era.

”Jag är ledsen att se åldern för det dedikerade handhållna spelet försvinna,” sa Dotson. “[The 3DS] tillåtet för spel som gjorde intressanta saker. Nintendo gjorde spel som annars hade varit omöjliga med bara fysiska kontroller. ” Medan Nintendos enda dedikerade handhållna spelkonsol nu är Nintendo 2DS XL, kanske det inte dröjer länge innan den följer de andra DS-modellernas öde, eftersom Dotson sa att mobilspel har förändrats drastiskt. ”Människor behöver inte dedikerad hårdvara för att spela på språng längre, så de har slutat köpa den”, sa han.