Skip to content

Tekniska innovationer kan så småningom förlänga din gadgets batteritid

20 de juni de 2021
GettyImages 1200413344 a4486f38e58744cfabfabaaaa6587034

Viktiga takeaways

  • Ett brett utbud av ny teknik utvecklas för att förlänga batteriets livslängd.
  • Forskare meddelade nyligen att de har hittat ett sätt att avsevärt öka batteriernas livslängd.
  • Det finns en växande oro över säkerheten för litiumjonbatterier.

Ditt smarttelefons batteris livslängd kan en dag mätas i dagar snarare än timmar. Forskare från Japan Advanced Institute of Science and Technology har enligt uppgift hittat ett sätt att avsevärt öka batteriets livslängd. Det är ett av ett växande antal framsteg inom energilagring. ”Denna typ av forskning är viktig, och så småningom bör dessa teoretiska och experimentella resultat översättas till längre batteritid, vilket är viktigt både ur miljösynpunkt och ekonomisk synvinkel”, säger Jack Kavanaugh, VD för energilagringsföretaget Nanotech Energy, som inte var inblandad i den japanska studien, sa i en e-postintervju.

Vi behöver bättre batterier

I en färsk tidning säger forskarna att de allmänt använda grafitanoderna i ett batteri behöver ett bindemedel för att hålla mineralet ihop, men polybindemedlet blir kort. De undersöker en ny typ av bindemedel tillverkad av en sampolymer, vilket gör att batterier håller längre. Nuvarande batteriteknik lämnar mycket att önska. Den mest populära typen av uppladdningsbart batteri inom konsumentelektronik just nu är litiumjon. Även om de kan hålla och tömma mycket energi jämfört med andra tekniker, har de några grundläggande begränsningar.

”För det första försämras deras kapacitet proportionellt med antalet laddnings- / urladdningscykler”, förklarade Bob Blake, vice president för smart hundhalsbandutvecklare Fi, i en e-postintervju. ”Du kan vanligtvis förvänta dig att ett litiumjonbatteri bara behåller cirka 80 procent av sin ursprungliga kapacitet efter 500 laddnings- / urladdningscykler.” Det finns också en växande oro över säkerheten för litiumjonbatterier. Förra året återkallade BMW mer än 26 000 plug-in hybridfordon med risk för bränder. I februari inledde Hyundai en återkallelse av 76 000 Hyundai Kona EV i Sydkorea efter mer än ett dussin rapporter om bränder i sina Kona EV-batteripaket.

Battery Boosts kan vara på horisonten

Ett brett spektrum av företag och forskare tänker på sätt att få mer liv från prylar. Vid professor Ian Hoseins laboratorium vid Syracuse University forskar han och hans materialvetenskapliga forskargrupp om material som kan användas i nästa generation batterier. Litium, det material som ofta används i batterier, kan vara dyrt, svårt att återvinna och benäget att överhettas. Hosein testar rikliga mineraler som kalcium, aluminium och natrium för att se hur de kan användas för att konstruera nya batterier. ”När vi arbetar inom materialvetenskap måste de material vi gör uppfylla många olika förväntningar”, säger Hosein i ett pressmeddelande. ”Vi funderar på vad som händer bortom litium. Andra material kan i sig vara säkrare, billigare och mer miljövänliga.”

Vissa företag försöker avstänga den nuvarande standardtypen av litiumjonbatterier. Företaget Enovix hävdar till exempel att de har utvecklat litiumjonbatterier med energitäthet fem år före nuvarande industristandardprodukter. Cameron Dales, chef och kommersiell chef för ENOVIX, sa i en e-postintervju att företagets nuvarande batteriprodukter levererar 27% -110% högre energitäthet än andra på marknaden. Två andra lovande tekniker under utveckling är organiska radikaler och sockerbatterier. Organiska radikaler kan erbjuda jämförbara prestanda med Li-Ion med hjälp av speciella organiska polymerer, samtidigt som de är flexibla och mer miljövänliga.

Sockerbatterier använder socker och aktiva enzymer för att producera elektricitet och kan vara mycket energitäta. ”Denna typ av forskning är viktig, och så småningom bör dessa teoretiska och experimentella resultat översättas till längre batteritid.” ”De är i ett mycket tidigt utvecklingsskede, och även om de någonsin kommer ut på marknaden kommer det inte att ske i minst tio år”, sa Javier Nadal, brittiska chefen för produktinnovationskonsult BlueThink, i en e-postintervju. Nadal förutspår att dessa nya batteritekniker kommer att förändra personlig teknik under det kommande decenniet. ”Produkter som vi redan känner kommer att bli gradvis bättre”, sa Nadal. ”Till exempel är telefoner och bärbara datorer tunnare och lättare samtidigt som de ökar sin arbetstid. Den nya energilagringslösningen möjliggör nya produkter som drastiskt kan förändra användarupplevelsen.”