Skip to content

Topp 10 apparater du kan ansluta till din bil

31 de juli de 2021
car connection port 805120352 5b329ae0c9e77c005babe3c2

Din bil är inte en oändlig fontän med fri kraft, men även lagergeneratorer kan ofta släcka mer ström än OEM -tillbehör kräver för att köra. Den extra juicen är tillgänglig via din cigarettändare eller dedikerade 12-volts uttag. Men det ödmjuka lilla cigarettändaruttaget kan mer. Här är en lista över de tio bästa apparaterna och tillbehören du kan ansluta till din bil.

Personlig elektronik

Hur ansluts den: Cigarettändare eller växelriktare.
Behöver du en växelriktare: Nej. Det här är guldstandarden, så det är där allt börjar. Sedan cigarettändare ursprungligen introducerades har de utvecklats till ett de facto eluttag för bilar, och det har lett till branschövergripande användning av cigarettändaruttaget som en mobil strömkälla för personlig elektronik. Om du har en modern mobiltelefon, är chansen stor att en cigarettändarladdare med en mini-USB-anslutning fungerar med den, och annan personlig elektronik kommer ofta att köra bort en universell 12-volts USB-adapter med lite eller inget krångel.

Elvärmare

Närbild av värmebatterier

Hur ansluts den: Cigarettändare eller en växelriktare.
Behöver du en växelriktare: Inte tekniskt, men du borde. Det finns massor av anledningar till att de flesta bilar använder värmare som är beroende av motorns kylvätska. Det är en enkel process, värmen finns där i alla fall – så det skulle gå till spillo annars – och att använda en annan metod skulle onödigt komplicera saker. Om din värmare blinkar kan det dock vara ett billigare alternativ att ansluta en elektrisk värmare till din cigarettändare. Värmeeffekten kommer inte att vara densamma, men det kan vara tillräckligt för att vänta dig tills nästa lönecheck.

Elektrisk avfrostare

Tina vindrutetorkare på en bil

Hur ansluts den: Cigarettändare.
Behöver du en växelriktare: Nej. Bakruta avfrostare är redan elektriska, men de går sönder, och det är ofta dyrt att reparera ett bakre avfrostningsgaller. Frontavfrostare kan också gå sönder om fläkten slocknar, eller värmaren och luftkonditioneringen går sönder. I så fall kan det vara en bättre lösning att koppla in en 12-volts avfrostare än att smörja fönstret med skjortärmarna varje morgon.

Sittvärmare

Använda smartphone medan du kör

Hur ansluts den: Cigarettändare eller direktkoppling.
Behöver du en växelriktare: Nej. Vissa bilar har inbyggda sätesvärmare, men för oss andra har de bärbara enheter som kan anslutas till ett 12-voltsuttag. Även om de kanske inte gör så mycket för att värma dig, kan ett par heta korsade bullar göra underverk för din uppfattning om hur varm du är på en särskilt kall pendling.

Matvärmare

Man som kör sin bil och dricker kaffe

Hur ansluts den: Cigarettändare eller växelriktare.
Behöver du en växelriktare: Beror på enheten. Bärbara matvärmare finns i flera konfigurationer, men de är alla utformade för att utföra samma funktion: håll maten varm. Grundenheter är just det – lådor som värmer upp din mat. Lite. Kanske om du har tur. Andra enheter är i huvudsak bärbara 12-voltsugnar, grytor eller till och med mikrovågor. Men enheter med högre strömstyrka kräver ibland en mer robust anslutning till ditt batteri än det typiska cigarettändaruttaget kan ge.

Elektrisk kylare

Närbild av flickans hand som håller smältande glass

Hur ansluts den: Cigarettändare eller växelriktare.
Behöver du en växelriktare: Beror på enheten. I andra änden av spektrumet finns elektriska kylare. Dessa enheter är inte sanna kylskåp, och ofta är de inte bra på att ta varma saker och kyla ner dem. Andra gör det jobbet alldeles utmärkt, medan vissa är utformade för att kyla ner burkar. Ändå kan du också hitta kombokylare/varmare enheter om du vill slå två fåglar i en smäll.

Elektriska fläktar

Gröna band som flyger på en elektrisk fläkt

Hur ansluts den: Cigarettändare, direktkoppling eller inverter.
Behöver du en växelriktare: Inte om du verkligen vill. Bärbara luftkonditioneringsapparater som tappar en cigarettändarplugg finns inte riktigt i korten, men en 12-volt kan fortfarande göra ett bra jobb med att flytta luft i facket utan att behöva spricka ett fönster. Elektriska fläktar kan också vara användbara för att hjälpa till att tina fönster i vissa situationer.

Bärbart vakuum

Handrengöringsbil med dammsugare

Hur ansluts den: Cigarettändare eller växelriktare.
Behöver du en växelriktare: Nej. Oavsett om du letar efter en miniatyrsmutsdamm eller dammbussare, eller om en liten behållare är mer din stil, gör ingenting att rengöra din bil enklare än ett bärbart dammsugare. Dessa enheter är vanligtvis underdrivna jämfört med icke-bärbara dammsugare, men de är lättare att använda än att dra en nätsladd ner till trottoarkanten.

Hårtork

Närbild av hårtork på bordet

Hur ansluts den: Cigarettändare eller växelriktare.
Behöver du en växelriktare: Ja, om du inte vill ta en evighet. Hårtorkar kräver mycket juice för att driva, så enheter som är utformade för att anslutas till cigarettändare är vanligtvis anemiska jämfört med de du kan vara van vid. Ändå är något bättre än ingenting, och du kan alltid hämta en växelriktare om du absolut behöver torka håret just nu.

Inverter

Bilens kraftomvandlare

Hur ansluts den: Cigarettändare eller direktkoppling.
Behöver den en inverter: Det är en växelriktare! Om du vill ansluta något till din cigarettändare och du inte kan hitta en version som är speciellt utformad för det, är en bilomvandlare det du letar efter. Små apparater och elektronik kan användas med växelriktare som är anslutna direkt till cigarettändare, medan tyngre belastningar kräver kraftigare omformare som är anslutna direkt till batteriet.