Skip to content

Twitchs ofullkomliga soundtrack kan förändra streaming

18 de juni de 2021
soundtrackbytwitchheader 1 57578e679ad14117b80d6cff34c5d35b

Viktiga takeaways

  • Twitch presenterar en ny streamingplattform, Soundtrack, som försöker monopolera integrationen av musik i sina livestreamingtjänster.
  • Streamers och musiker uttrycker missnöje med den nya funktionen och sitter kvar med fler frågor än svar om dess användbarhet.
  • Ändå är Twitchs försök att utnyttja inflytande för att förändra landskapet för upphovsrätt på strömmar enligt vissa streamers välkomna.

Soundtrack av Twitch är namnet och upphovsrättsfri musikstreaming är spelet. Åtminstone i teorin. Den nya funktionen, som presenterades den 30 september, är en gratis nedladdningsbar beta med avsikten att tillhandahålla en plattform för streaming av Twitch-streamers för att få tillgång till rättighetsklarerad musik. Vissa streamers och konkurrenter dyker in på FAQ-sidan och hittade detaljer om den nya funktionens brister. Det som Twitch-teamet hoppades kunna bli en klargörande uppmaning av banbrytande delar verkar vara mer en flyktig dunk. ”Först firade nästan alla jag känner detta tills de började gå djupare med villkoren”, säger Twitch-streamer och musiker Ceddy Ang. ”De fann att det att spela musik genom Soundtrack inte befriar oss från att vara [subject to copyright enforcement] och det var då de flesta av mina vänner gick ”meh” om det. ”

The World of Digital Copyright

Ang var bland en massa streamers som var fascinerade av den senaste nya funktionen, men det finstilta på tillkännagivandets FAQ-sida skenade en strålkastare på några av misslyckandena i Twitchs senaste drag. ”Vi har inbyggt funktionalitet i Soundtrack som är avsedd att ta bort musiken och annat material som är licensierat för din användning i liveströmmar från arkiv för dessa strömmar”, säger Twitchs FAQ. ”När det hämtas och installeras ordentligt och används i enlighet med våra användarvillkor, fångas inte musik från Soundtrack i dina streamarkiv eller klipp.” ”Först firade nästan alla jag känner detta tills de började gå djupare med villkoren.” Med andra ord misslyckades företaget med att förvärva synkroniseringsrättigheter till musik i sin Soundtrack-katalog, vilket ledde till att VOD-filer (video-on-demand-klipp) arkiverades efter en liveström för att tas bort musik som streamades via Soundtrack för juridiska ändamål. Soundtrack fungerar sömlöst för livestreamat innehåll, men har mer än några hicka när det gäller arkiverat och delbart innehåll.

Soundtrack by Twitch startar sida och väntelista registrera dig

Streamers och videoproducenter på nätet har dagligen hanterat asymmetrisk tillämpning av esoterisk upphovsrättslag. Konkurrenter som Pretzel Rocks, marknadsförda som en ström-säker musikplattform för live-streamers, har utropat mediejättens nya funktion som ett misslyckande med att ta itu med webbplatsens mycket omtalade musikproblem. I en lång Medium inlägg, Pretzel Rocks VD Nate Beck beskriver hur företaget använder den nya funktionen via en serie licenshål, vilket effektivt sparar företagets pengar samtidigt som streamers och musiker lämnas på skärgolvet för att plocka upp bitarna.

En förändrad industristandard

Även om det finns knep att utarbeta, föreslår streamers som Ang fortfarande att integrationen av Soundtrack är ett positivt netto för den växande plattformen som har cementerat sig själv som ansiktet på live-streaming online. ”Det kommer att vara en glädje att se min musik spelas av andra streamers och förhoppningsvis får människor lära sig mer av mitt arbete”, säger And. ”Som en streamer kan jag också hjälpa mina artistervänner genom att spela deras musik om den också finns med på Soundtrack. Om det betyder att jag inte behöver prenumerera på andra tjänster bara för att spela royaltyfri musik, varför inte?”

Hur ljudspår av twitch visas när det är live

Ett dotterbolag till affärskonst Amazon, Twitchs försök att göra allt till en intern affär kommer sannolikt att ge positiva resultat med Jeff Bezos Midas-touch vid rodret. Under lockdown, på höjden av coronaviruspandemins nationella nedfall, fann analysföretaget StreamElements att live-streaming-jätten enbart växte med 50 procent under en månad, och mer än fördubblade sin genomsnittliga övervakningstid jämfört med året innan. När människor vände sig till sociala medier för att söka ett karantänfördriv, monopoliserade Twitch ytterligare live-streaming-sektorn. Tidigare i år översvämmade streamers av en uppsjö av DMCA-anspråk från klipp som går helt tillbaka till 2017. Dessa upphovsrättsanspråk kan ofta översättas till strejker mot en skapare. Per Twitchs villkor är tre strejker och du är ute; en skapare som får tre strejker på sitt konto förbjuds permanent från plattformen, vilket hotar deras försörjning och kreativa utlopp.

”Många gånger fångade jag upp mina YouTube-videor och strömmar som tystnar eller får upphovsrättsvarningar. Jag tror att de befintliga upphovsrättsreglerna är skräp för den moderna eran när vi för det mesta bara spelar musik för vår egen njutning och hypar publiken , Sa Ang. Övergången till att snabbt skapa en egen funktion för skapare för att mildra risker med strömmande musik, som har blivit en stor del av plattformen, var meningsfullt. Ur ett affärsperspektiv tar dessa skapare in betalande prenumeranter och reklamkänsliga tittare till plattformen. Att ha skaparkanaler som ständigt hotas av överambitiösa upphovsrättsanspråkare skadar bara Twitch som en plattform. I slutändan, medan Soundtrack är långt ifrån perfekt, tycker skapare som Ang att det är deras bästa satsning.