Skip to content

Upproret mot appbutiker går globalt

12 de juli de 2021
ScreenShot2020 10 05at10.18.38AM ee2687fd952441fe9a5493c9dd2be2e7

Viktiga takeaways

  • Indiska startups överväger att bilda en rival till Googles Play Store.
  • Googles grepp om appmarknaden ökar priserna och begränsar användarnas val, säger observatörer.
  • Flytten från indiska företag kommer med anklagelser om att både Google och Apple monopoliserar appmarknaden.

Dussintals indiska startups överväger att skapa en rivaliserande Android-appbutik i ett drag som kan hota Googles lås på marknaden, säger experter. Förra månaden togs den indiska appen för finansiella tjänster, Paytm, tillfälligt bort från Play Store. Försvinnandet skapade ett uppståndelse i Indiens tekniska samhälle som ekar växande samtal runt om i världen för en ny granskning av Apples och Googles metoder. ”Googles monopol är dåligt i apputrymmet för både utvecklarna och slutanvändaren,” sa Ashish Rattan, medgrundare och CTO för apputvecklingsbyrån NeotericAI, i en e-postintervju. ”Google debiterar 30 procent på köp i appar. Detta ökar kostnaden för användaren och utvecklaren betalar en enorm nedskärning för alla [their] arbeta så länge som [they are] i affärer. ”

Appneutralitet?

Paytms grundare sa att procentandelen Google tar av programvaruförsäljning i Play Store är orättvist. ”Om Indien har nätneutralitet, varför kan vi inte ha appneutralitet”, säger Murugavel Janakiraman, grundare av Matrimony.com. Han noterade att de flesta som använder Internet i Indien gör det genom digitala applikationer och sa ”det kan inte kontrolleras helt av Google eftersom de äger Play Store.” ”Googles monopol är dåligt i apputrymmet för både utvecklare och slutanvändare.” Googles kontroll över Play Store begränsar också antalet appar tillgängliga för användare, säger vissa observatörer. ”Om en app inte blir godkänd av Google, oavsett hur bra den är, kanske den aldrig når den avsedda publiken”, säger Tom Winter, medgrundare av DevSkiller, en utvecklingsscreening och intervjuplattform online, i en e-postintervju. . ”Jag tror att detta är dåligt för marknaden och vi saknar många fantastiska appar som släpps på grund av Googles polis.”

Echoes of Fortnite Versus Apple

Striden i Indien över Play Store påminner om en pågående juridisk kamp i USA om Apples appbutik. Tillverkaren av det populära spelet Fortnite, Epic Games, har stämt Apple och hävdat företagets 30 procent provision och insisterar på att alla mobilappar kommer via App Store är ett monopol. Ärendet är planerat till domstol nästa år.

Under tiden meddelade Google nyligen att det underlättar för användare att installera tredjeparts appbutiker på Android, men de insisterar på att det inte kommer att minska den 30-procentiga provisionen som krävs för Play Store-appar. ”Denna öppenhet innebär att även om en utvecklare och Google inte är överens om affärsvillkor kan utvecklaren fortfarande distribuera på Android-plattformen”, skrev företaget på sin blogg. Googles kontroll över sin appbutik ger upphov till integritetsfrågor, säger en expert. ”Med ökande oro för datasekretess och äganderätt kan detta monopol vara ett oroande fenomen eftersom tekniska jättar enkelt kan få tillgång till all användardata hela tiden”, säger Eric Carrell, DevOps Engineer på API-marknaden RapidAPI, i en e-postintervju. ”Genom att marknadsföra vissa tjänster och appar kan plattformen missbrukas för socialteknik för stor publik, om den lämnas oreglerad.”

Perry Toone, grundare av den säkra e-posttjänsten Thexyz, var till och med trubbig om integritetsproblem i en e-postintervju och sa ”Google är skadlig kod. Det är lätt att klassificera Google som skadlig programvara.” Toone kallade pushbacken mot Play Store ”den tidiga början” av slutet av Googles grepp om Android-appar. ”Om en app inte godkänns av Google, oavsett hur bra den är, kanske den aldrig når den avsedda publiken.” Att skapa alternativ till Play Store är möjligt, säger Carrell och pekar på framgången med Amazons egen appbutik som ett exempel. ”Men det är svårt att besegra Play Store i sig, särskilt i väst”, tillade han. ”Den oslagbara teknikjätten erbjuder exceptionell appsynlighet.” Carrell påpekade sedan att ”gränssnittet är lätt att använda” och för utvecklare ”är det lättare att marknadsföra nybyggda appar och hoppas på höga intäkter genom att få en hög betyg på Google Play.” Oavsett resultatet av rörelsen i Indien mot Google är det uppenbart att programutvecklare gör sig redo för kamp mot tekniska giganter. Resultatet avgör inte bara miljarder dollar i intäkter, utan också användarnas integritet och säkerhet.