Skip to content

Vad Apples senaste köp betyder för kontanter

2 de augusti de 2021
ScreenShot2020 08 06at12.55.16PM 238914b9c9b248ce85c7ddac5e196784

Viktiga takeaways

  • Apple köper Mobeewave, ett företag som låter dig acceptera kreditkort bara genom att trycka på dem på din iPhone.
  • Kontantbetalningarna har minskat betydligt sedan COVID-19.
  • iPhone -betalningar kan vara mest användbara för individer och handlare som inte redan accepterar kort.

Apple har köpt Mobeewave, ett företag som gör telefoner till kreditkortsterminaler. Det betyder att du i framtiden kan acceptera kreditkortbetalningar med din iPhone bara genom att trycka på kortet på baksidan. Inga magnetbandsläsare eller andra externa lådor kommer att krävas; bara en app. Denna teknik är redan tillgänglig för Samsung -telefoner, men Apple kan ta den till nästa nivå. Varje iPhone -ägare i världen har också ett Apple -ID, och de flesta har en betalningsmetod kopplad till detta ID. Precis som du kan använda Apple Pay nu och knacka på din iPhone på en terminal i en butik för att betala för varor, kan du kanske göra det motsatta och trycka på för att ta emot betalningar. Detta kan revolutionera hur vi betalar varandra.

Vilken skillnad gör detta?

I många länder är kreditkortet redan de flesta människors standardbetalningsmetod. Och nästan överallt utanför USA är NFC -kortterminaler standard. Det är terminalerna som trådlöst läser chipet inbäddat i ett kort. Nästan ingen använder magnetremsläsare för att svepa kort längre. De finns bara för äldre kompatibilitet, och de är mycket mindre säkra. I Storbritannien, där kontaktlösa betalningar redan är normen, är kontanter nästan döda. ”Jag kan inte komma ihåg när jag senast använde kontanter”, säger brittiska författaren Luke Dormehl till Lifewire. ”Det går mer i riktning mot kontaktlösa betalningar.” Till och med att gå till puben eller köpa en chokladkaka eller en läsk från hörnbutiken använder de flesta ett kreditkort eller sin telefon för att betala, säger han.

I sin tur gör detta kontanter ännu mindre bekvämt när du behöver det. Apple/Mobeewave -installationen kan öppna hela nya marknader för små handlare. Tänk dig att kunna betala med kreditkort på en popup-loppis när du är på semester. Du kan till och med hitta begagnade möbler på din lokala Craigslist och använda ett kreditkort för att betala säljaren när du hämtar den.

Hur fungerar det?

Förra året samarbetade Mobeewave med Samsung för ett pilotprogram i Kanada. Det fina med systemet är att det fungerar med befintlig teknik. Kreditkort måste innehålla ett chip, och nästan alla moderna kreditkort gör det redan. Detta är chipet som gör befintliga kontaktlösa betalningar möjliga vid bensinstationen, kaféet eller snabbköpet. Sedan måste den mottagande telefonen innehålla en NFC -chipläsare. IPhone 6 och nyare stödjer betalning i butiker med Apple Pay, men du behöver minst en iPhone 7 till läsa NFC -chips. Förmodligen kan du, om du har en iPhone 7, acceptera kortbetalningar. I den befintliga Mobeewave -appen anger du bara beloppet som ska betalas och sedan trycker kunden på sitt kreditkort på din iPhone (eller bara vinkar det i närheten). Det är allt. De kan behöva ange en PIN -kod, beroende på deras kreditkortsinställningar.

Du borde till och med kunna betala direkt från en telefon till en annan. Kunden skulle använda sin iPhones Apple Pay -funktion istället för ett fysiskt kreditkort och trycka på den på säljarens iPhone.

Kontanter och COVID-19

COVID-19-pandemin har orsakat en allvarlig nedgång i kontantbetalningar. I Tyskland är kontanter fortfarande standard, och fram till för några år sedan skulle även vissa stora stormarknader bara ta emot EC -betalkort (inte elektroniska kontanter), inte kreditkort. Detta har förändrats. Jag besökte två lokala kaféägare för att fråga hur denna teknik kan påverka dem. ”Sedan Corona (virus) betalar 80-90% av kunderna med kreditkort”, säger Ferhan Güllü, ägare till Elf Café i Berlin, till Lifewire. För att möta denna efterfrågan tecknade kaféet ett standardhandelspaket för kreditkort med sin bank. ”Det är dyrt, men nödvändigt”, sa han. Innan dess försökte de en tredjeparts gadget att acceptera kort, men det var opålitligt. Güllü säger att han inte vill lägga till mer mobil teknik. Apple/Mobeewave -systemet kan därför bli mest användbart för individer, inte företag – även små företag. Och i många fall kan det vara för sent ändå. Evelyn Csabai, delägare i ett annat kafé och en restaurang i Berlin, Lola Was Here, berättade att deras nya företagskonto innehåller Visa. På frågan om hon skulle byta till ett eventuellt nytt Apple -alternativ tryckte hon ihop sina handleder, som om de var handfängda. ”Jag är bunden nu”, sa hon.