Skip to content

Vad är Accelerated Graphics Port (AGP)?

22 de juni de 2021
evga geforce 6200 agp graphics card amazon 56a6fade3df78cf772913fe9

Accelerated Graphics Port, ofta förkortat AGP, är en standardanslutning för interna grafikkort. Generellt hänvisar Accelerated Graphics Port till den faktiska expansionsplatsen på moderkortet som accepterar AGP-grafikkort såväl som själva typerna av grafikkort.

EVGA GeForce 6200 AGP 8X grafikkort.

 

Accelerated Graphics Port Versions

Det finns tre vanliga AGP-gränssnitt:

Jämförelsetabell för AGP-version
Gränssnitt Klockfrekvens Spänning Hastighet Överföringshastighet
AGP 1.0 66 MHz 3,3 V 1X och 2X 266 MB / s och 533 MB / s
AGP 2.0 66 MHz 1,5 V 4X 1066 MB / s
AGP 3.0 66 MHz 0,8 V 8X 2.133 MB / s

Överföringshastigheten är i grunden bandbredden och mäts i megabyte. Siffrorna 1X, 2X, 4X och 8X indikerar bandbreddshastigheten i förhållande till hastigheten på AGP 1.0 (266 MB / s). Till exempel kör AGP 3.0 åtta gånger så mycket som AGP 1.0, så dess maximala bandbredd är åtta gånger (8X) jämfört med AGP 1.0. Microsoft har utsett AGP 3.5 Universal Accelerated Graphics Port (UAGP), men dess överföringshastighet, spänningskrav och andra detaljer är identiska med AGP 3.0.

 

Vad är AGP Pro?

AGP Pro är en expansionsplats som är längre än den hos AGP och har fler stift, vilket ger mer kraft till AGP-grafikkortet. AGP Pro kan vara användbart för kraftintensiva uppgifter, som mycket avancerade grafikprogram. Du kan läsa mer om AGP Pro i AGP Pro Specification PDF.

 

Skillnader mellan AGP och PCI

AGP introducerades av Intel 1997 som en ersättning för de långsammare Peripheral Component Interconnect (PCI) -gränssnitten. AGP ger en direkt kommunikationslinje till CPU och RAM, vilket i sin tur möjliggör snabbare rendering av grafik. En viktig förbättring som AGP har jämfört med PCI-gränssnitt är hur det fungerar med RAM. AGP-minne, eller icke-lokalt minne, kan AGP komma åt systemminnet direkt istället för att förlita sig enbart på minneskortet på grafikkortet. AGP-minne gör att AGP-kort kan undvika att behöva lagra texturkartor (som kan använda mycket minne) på själva kortet eftersom det istället lagras i systemminnet. Detta innebär inte bara att den totala hastigheten för AGP förbättras jämfört med PCI, utan också att storleken på texturenheter inte längre bestäms av mängden minne på grafikkortet. Ett PCI-grafikkort tar emot information i ”grupper” innan det kan användas, istället för allt på en gång. Till exempel, medan ett PCI-grafikkort samlar höjd, längd och bredd på en bild vid tre olika tidpunkter, och sedan kombinera dem tillsammans för att bilda en bild, AGP kan få all den informationen samtidigt. Detta ger snabbare och jämnare grafik än vad du skulle se med ett PCI-kort. En PCI-buss går normalt med en hastighet av 33 MHz, vilket gör att den kan överföra data med 132 MB / s. Med hjälp av tabellen ovan kan du se att AGP 3.0 kan springa över 16 gånger den hastigheten för att överföra data mycket snabbare, och till och med AGP 1.0 överstiger PCI-hastigheten med en faktor två. Medan AGP ersatte PCI för grafik, har PCIe (PCI Express) ersatt AGP som standard grafikkortgränssnitt, och har nästan helt ersatt det till 2010.

 

AGP-kompatibilitet

Moderkort som stöder AGP har antingen en plats tillgänglig för ett AGP-grafikkort eller har AGP ombord. AGP 3.0-grafikkort kan endast användas på ett moderkort som stöder AGP 2.0, men det kommer att vara begränsat till vad moderkortet stöder, inte vad grafikkortet stöder. Med andra ord tillåter inte moderkortet att grafikkortet fungerar bättre bara för att det är ett AGP 3.0-kort. moderkortet i sig kan inte ha sådana hastigheter (i det här scenariot). Vissa moderkort som endast använder AGP 3.0 kanske inte stödja de äldre AGP 2.0-korten. Så, i ett omvänd scenario från ovan, kanske grafikkortet inte ens fungerar om det inte fungerar med ett nyare gränssnitt. Universal AGP-kortplatser finns tillgängliga som stöder både 1,5 V- och 3,3 V-kort samt universalkort. Vissa operativsystem, som Windows 95, stöder inte AGP på grund av brist på drivrutinsstöd. Andra operativsystem, som Windows 98 till Windows XP, kräver en nedladdning av chipsetdrivrutin för AGP 8X-stöd.

 

Installera ett AGP-kort

Att installera ett grafikkort i en expansionsplats bör vara en ganska enkel process. Om du har problem med ett grafikkort som redan har installerats kan du överväga att sätta tillbaka kortet. Detta gäller AGP, PCI eller PCI Express. Kontrollera moderkortet eller datorhandboken innan du köper och installerar ett nytt AGP-kort. Att installera ett AGP-grafikkort som inte stöds av moderkortet fungerar inte och kan skada din dator.