Skip to content

Vad är APFS (Apples filsystem för macOS)?

31 de juli de 2021
SSDartwork 56a5d52c5f9b58b7d0dea159 5c13ea0b46e0fb0001e37360

APFS (Apple File System) är ett proprietärt system för att organisera och strukturera data på ett lagringssystem. APFS, som Apple ursprungligen släppte med macOS High Sierra, ersätter det 30-åriga HFS+ -systemet som tidigare använts på Mac-datorer. HFS+ och HFS (en tidigare version av det hierarkiska filsystemet) skapades under diskettdagarna, det primära lagringsmediet för Mac -backen när snurrande hårddiskar var ett dyrt alternativ som erbjuds av tredje part. Apple flirtade med att ersätta HFS+ under åren. Så småningom blev APFS, som redan ingår i iOS, tvOS och watchOS, standardfilsystemet för Mac -datorer som kör macOS High Sierra och senare. APFS ingår i macOS Catalina (10.15), macOS Mojave (10.14) och macOS High Sierra (10.13), samt i iOS 10.3 och senare, tvOS 10.2 och senare och watchOS 3.2 och senare.

Optimerad för modern lagringsteknik

HFS+ implementerades när 800 KB disketter var kung. Nuvarande Mac använder inte disketter, och snurrande hårddiskar börjar verka lika arkaiska. Eftersom Apple betonar flashbaserad lagring i alla sina produkter, är ett filsystem optimerat för att arbeta med rotationsmedier och den inneboende latensen i väntan på att en skiva ska snurra inte längre meningsfull. Apple-designade APFS från start för SSD och andra flashbaserade lagringssystem. Även om APFS är optimerat för solid state-lagring, fungerar det bra med moderna hårddiskar.

Framtidssäkring

APFS stöder ett 64-bitars inodnummer. Inoden är en unik identifierare som identifierar ett filsystemobjekt – en fil eller en mapp. Med en 64-bitars inod kan APFS rymma ungefär 9 quintillion filsystemobjekt som spränger sig förbi den gamla gränsen på 2,1 miljarder. Nio quintillion är ett stort antal, och du kan med rätta undra vilken lagringsenhet som kommer att ha tillräckligt med utrymme för att rymma så många föremål. Svaret kräver en titt på lagringstrender. Tänk på detta: Apple har redan börjat flytta lagringsteknik på företagsnivå till produkter på konsumentnivå, till exempel Mac och dess förmåga att använda lagrad lagring. Detta sågs först i fusionsenheter, som flyttar data mellan en högpresterande SSD och en långsammare men mycket större hårddisk. Data som ofta används lagras på den snabba SSD -enheten, medan filer som används mindre ofta lagras på hårddisken. Med macOS utökade Apple detta koncept genom att lägga till iCloud-baserat lagringsutrymme till mixen. Genom att låta användare lagra filmer och tv -program som de redan har tittat på i iCloud frigörs lokalt lagringsutrymme. Även om det här exemplet inte kräver ett enhetligt inodnummersystem på alla diskar som används av detta lagrade system, visar det en allmän riktning Apple går för att sammanföra flera lagringstekniker som bäst passar användarens behov och har OS ser dem som ett enda filutrymme.

APFS -funktioner

APFS har ett antal funktioner som skiljer det från äldre filsystem.

 • Kloner: Kloner tillåter nästan omedelbara filkopior utan att använda extra utrymme. I stället för att kopiera en fil bit för bit från en plats till en annan, refererar kloner istället till den ursprungliga filen och delar datablocket som är identiska mellan de två filerna. Gör ändringar i en fil, och endast det block av data som har ändrats skrivs till den nya klonen, medan både originalet och klonen fortsätter att dela oförändrade block av data. Detta gör inte bara filkopiering och sparning exceptionellt snabb utan sparar också lagringsutrymme.
 • Ögonblicksbilder: APFS kan skapa en volym ögonblicksbild som representerar en tidpunkt. Ögonblicksbilder möjliggör effektiv säkerhetskopiering och låter dig gå tillbaka till hur det var vid en viss tidpunkt. Ögonblicksbilder är skrivskyddade pekare till originalvolymen och dess data. En ny ögonblicksbild tar inget verkligt utrymme, förutom den mängd utrymme som behövs för att lagra en pekare till den ursprungliga volymen. När tiden går och ändringar görs i den ursprungliga volymen uppdateras ögonblicksbilden med endast de ändringar som inträffar.
 • Kryptering: APFS stöder stark fullständig diskkryptering med AES-XTS- eller AES-CBC-lägen. Både filer och metadata är krypterade. Krypteringsmetoder som stöds inkluderar:
  Rensa (ingen kryptering)
 • Enkelnyckel
 • Multi-key, med per-fil nycklar för både data och metadata
 • Rymddelning: Utrymmesdelning sätter stopp för fördefinierade partitionsstorlekar. Istället delar alla volymer det underliggande lediga utrymmet på en enhet. Utrymmesdelning gör att flera volymer på en enhet kan växa och krympa dynamiskt efter behov, utan att behöva delas om.
 • Kopiera-på-skriv: Detta dataskyddssystem gör det möjligt att dela datastrukturer så länge ingen ändring görs. När en ändring begärs (skriv) görs en ny unik kopia som säkerställer att originalet lämnas intakt. Först när skrivningen är klar uppdateras filinformationen för att peka på den senaste informationen.
 • Atomic Safe-Save: Detta liknar tanken på att kopiera-på-skriva men gäller alla filåtgärder, som att byta namn på eller flytta en fil eller katalog. Genom att byta namn som exempel kopieras filen som håller på att byta namn med de nya uppgifterna (filnamnet). Inte förrän kopieringsprocessen är klar uppdateras filsystemet för att peka på nya data. Detta säkerställer att skrivningen av någon anledning – till exempel ett strömavbrott eller CPU -hicka – inte är klar, förblir originalfilen intakt.
 • Glesa filer: Detta effektivare sätt att tilldela filutrymme tillåter filutrymme bara att växa vid behov. I icke-glesa filsystem måste filutrymmet reserveras i förväg, även när ingen data är redo att lagras.

Vanliga frågor

 • Stöder Windows APFS?

  Inte som standard. Om du vill komma åt en APFS-formaterad enhet på en Windows-dator använder du ett tredjepartsprogram som APFS för Windows, MacDrive APFS eller UFS Explorer Standard Access.

 • Ska jag använda APFS för min externa hårddisk?

  Det beror på. APFS är bara kompatibelt med macOS High Sierra eller senare, så om du vill flytta dina filer till en Mac med ett annat operativsystem, använd HFS+ för att formatera din enhet istället.

 • Vad är skillnaden mellan APFS och NTFS?

  NTFS är ett filsystemformat som används av Windows operativsystem. Din Mac kan läsa filer från NTFS, men om du vill ha läs- och skrivåtkomst till en Windows-enhet måste den formateras i exFAT-filsystemet.