Skip to content

Vad är en AAF -fil?

11 de september de 2021
aaf files 5a46c262c7822d00378af914

En fil med filtillägget AAF är en Advanced Authoring Format -fil. Den innehåller komplex multimediainformation som video- och ljudklipp, samt metadatainformation för det innehållet och projektet. De flesta videoredigeringsprogram använder proprietära format för sina projektfiler. När flera program stöder import och export av AAF -filer är det enkelt att flytta arbetsinnehållet i ett projekt från en applikation till en annan. AAF -formatet utvecklades av Advanced Media Workflow Association.

Hur man öppnar en AAF -fil

Det finns flera program som är kompatibla med AAF -filer, inklusive Adobe After Effects, Adobe Premiere Pro, Apples Final Cut Pro, Avid’s Media Composer (tidigare Avid Xpress), Sonys Vegas Pro och mer. Dessa program använder AAF -filer för att importera projektinformation från ett annat AAF -stödprogram eller exportera den för användning i en annan. Många filer är endast textfiler, vilket betyder att oavsett filtillägg kan en textredigerare (som en från vår lista över bästa gratisredigerare) kunna visa filens innehåll korrekt. Vi tror dock inte att så är fallet med AAF -filer. I bästa fall kanske du kan se information om metadata eller filhuvud för AAF -filen i en textredigerare, men med tanke på multimediakomponenterna i detta format tvivlar vi starkt på att en textredigerare kommer att visa dig något användbart. Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna AAF -filen men det är fel applikation eller om du hellre vill att ett annat installerat program ska öppna AAF -filer, se vår guide för att göra den ändringen i Windows.

Hur man konverterar en AAF -fil

Programvaran ovanifrån som kan öppna AAF kan sannolikt exportera AAF -filen till OMF (Open Media Framework), ett liknande format som AAF. Att konvertera AAF -filer till multimediafilformat som MP3, MP4, WAV, etc. kan göras med AnyVideo Converter HD, och förmodligen några liknande videokonverteringsprogram. Du kanske också kan konvertera AAF -filen till dessa format genom att öppna den i ett av ovanstående program och sedan exportera/spara mediefilerna. AnyVideo Converter HD är endast gratis för de första 15 omvandlingarna. Om du inte kan hitta en gratis AAF -omvandlare som fungerar kan AATranslator vara ett bra alternativ. Var noga med att köpa Förbättrad version.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om de program som nämns ovan inte öppnar filen, dubbelkolla att du inte förvirrar ett annat filtillägg för AAF. Det är två vanliga bokstäver som används i många andra filtillägg. Till exempel kan AAC, AXX, AAX (Audible Enhanced Audiobook), AAE (Sidecar Image Format), AIFF, AIF och AIFC se ut som om de kan vara relaterade till AAF -filer men det är de inte. Du kommer sannolikt att få ett fel om du försöker öppna någon av dessa filer i en AAF -filöppnare och vice versa.