Skip to content

Vad är en ARJ -fil?

10 de september de 2021
arj file 2619674 final 66e0a4ecd6044065928cb85bb7ea60fc

En fil med filtillägget ARJ är en komprimerad ARJ -fil. Liksom de flesta arkivfiltyper används de för att lagra och komprimera flera filer och mappar till en lätt hanterbar fil.

ARJ -filer är användbara om du säkerhetskopierar massor av filer eller delar flera objekt med någon. Istället för att tappa koll på alla filer och mappar eller behöva dela varje fil specifikt kan du paketera dem alla i en ARJ -fil för att behandla hela samlingen som om den vore en enda fil.

ARJ -filer i Windows 10 som öppnas med PeaZip

Hur man öppnar en ARJ -fil

ARJ -filer kan öppnas med alla populära komprimerings-/dekomprimeringsprogram. Jag gillar 7-Zip och PeaZip, men det finns flera gratis zip/unzip-verktyg att välja mellan, inklusive det officiella ARJ-programmet. Om du använder en Mac kan du prova The Unarchiver eller Incredible Bee’s Archiver. Oavsett vilken du väljer kommer någon av dessa typer av program att dekomprimera (extrahera) innehållet i en ARJ -fil och vissa kan också ha möjlighet att skapa ARJ -komprimerade filer. RAR -appen från RARLAB är ett alternativ för att öppna ARJ -filer på en Android -enhet. Du kan också använda Anteckningar eller en annan textredigerare för att öppna ARJ -filen. Många filer är endast textfiler, vilket betyder att oavsett filtillägg kan en textredigerare kunna visa filens innehåll korrekt. Detta är inte sant för ARJ -komprimerade filer, men din ARJ -fil kan faktiskt ha ett helt annat, oklart format som egentligen bara är ett textdokument. Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna ARJ -filen men det är fel applikation eller om du hellre vill att ett annat installerat program ska öppna ARJ -filer, se vår Hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra det förändring i Windows.

Hur man konverterar en ARJ -fil

Om du vill konvertera en ARJ -fil till ett annat arkivformat, är det bästa sättet att göra det genom att extrahera allt innehåll som finns i ARJ -filen och sedan komprimera dem till ett nytt format med en filkompressor från listan ovan. Med andra ord, i stället för att leta efter en ARJ till ZIP- eller RAR -omvandlare (eller vilket format du vill konvertera ARJ -filen till), skulle det vara enklare och förmodligen snabbare att öppna arkivet för att koppla bort alla dess data. Sedan är det bara att göra om ett arkiv men välja det format du vill ha, som ZIP, RAR, 7Z, etc. Det finns dock online ARJ-filomvandlare, men eftersom de får dig att ladda upp arkivet online först är de inte särskilt bra användbart om ditt arkiv är riktigt stort. Om du har en liten kan du prova FileZigZag. Ladda upp ARJ -filen till den webbplatsen och du får möjlighet att konvertera den till ett antal andra format som 7Z, BZ2, GZ/TGZ, TAR, ZIP, etc. Du kan prova online ARJ -omvandlaren på Convertio om FileZigZag gör inte vad du vill.

Kan du fortfarande inte öppna din fil?

Filer som inte öppnas med ARJ -öppnarna ovan är troligen inte ARJ -filer. Anledningen till att du misstänker din fil för ett ARJ -arkiv kan vara om filtillägget ser ut som ”.ARJ” men egentligen bara är en bokstav eller två. Till exempel delar ARF- och ARD -filer samma två första filtilläggsbokstäver, och det gör ARJ -filer, men inget av dessa format är relaterade och öppnas därför inte med samma program.