Skip to content

Vad är en ASE -fil?

12 de september de 2021
ase files 58ee45c13df78cd3fc20b5c5

En fil med filtillägget ASE är en Adobe Swatch Exchange -fil som används för att spara en samling färger som nås via Färgrutor palett av vissa Adobe -produkter som Photoshop. Formatet gör det enkelt att dela färger mellan program.

Autodesk -programvara kan exportera filer med detta tillägg till formatet Autodesk ASCII Scenexport. De används som vanliga textfiler som lagrar information om 2D- och 3D -scener. De liknar Autodesks ASC -format men kan innehålla mer information om saker som former och punkter. Andra ASE -filer kan vara Velvet Studio -ljudfiler som används för att lagra instrumentljud eller Aseprite Sprite -grafikfiler. ASE är också kort för några orelaterade tekniktermer, som Application Service Element, Application Services Environment, och Automatiserad programvaruteknik.

Hur man öppnar en ASE -fil

ASE -filer kan öppnas med Adobes programvara Photoshop, Illustrator, InDesign och InCopy samt det avbrutna Fireworks -programmet. Detta görs genom Färgrutor palett, som du kan öppna via Fönster > Färgrutor meny. Välj den lilla menyknappen högst upp till höger i paletten och klicka sedan på Ladda färgrutor (det heter Öppna Swatch -biblioteket i Illustrator och Lägg till färgrutor i fyrverkerier). Om du inte hittar filen, se till att alternativet ”Filer av typ:” är inställt på Swatch Exchange (*.ASE), annars kan du filtrera resultaten för andra filer av misstag, som ACO- eller ACT -filer. Du kan också öppna ASE -filer online med ASE Color Decoder. Autodesk ASCII Scene Export (ASE) filer och Autodesk ASCII Export (ASC) filer kan öppnas med AutoCAD och 3ds Max. Eftersom de är textfiler kan valfri textredigerare användas för att läsa filen. Velvet Studio används för att öppna filer som är Velvet Studio Sample -filer. Om du har en Aseprite Sprite -fil kan ett program med samma namn användas för att öppna den.

Hur man konverterar en ASE -fil

Som du kan se ovan finns det några olika användningsområden för ASE -filer. Vi tror dock inte att det finns några filomvandlare eller andra program än de som listas ovan som kan använda den här typen av filer. Om du letar efter ett sätt att konvertera en Adobe Swatch Exchange -fil till ett textformat för att se färgerna den kan detta inlägg från Adobe Community vara till hjälp. Du kanske kan använda Autodesk -programvaran som nämns ovan för att spara en Autodesk ASCII Scene Export -fil till ett annat format, men vi har inte försökt detta själva för att ha mer detaljer. Leta efter en Fil > Spara som meny eller något annat Exportera alternativ – du kanske kan konvertera ASE -filen på det sättet.

Mer information om ASE -filer

Om du vill skapa ASE -filer i ett Adobe -program hittar du samma meny i Färgrutor palett som används för att öppna filen, men välj alternativet spara istället. I Photoshop heter det Spara färgrutor för utbyten (de Spara färgrutor alternativet sparar det till ACO). Som standard lagras de förinstallerade ASE-filerna i Adobe-programmets Förinställningar Färgrutor mapp. Du kan skapa Adobe Swatch Exchange -filer på Adobe Color, som du sedan kan ladda ner som en ASE -fil.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Vissa filtillägg delar några av samma bokstäver som andra, men det betyder inte nödvändigtvis att formaten är relaterade eller att de kan öppnas med samma program. Två exempel är AST- och ASL -filer. Olika program och/eller riktningar krävs för att visa och redigera dem, sådana som inte nödvändigtvis fungerar med ASE -filer.