Skip to content

Vad är en ASP -fil?

19 de augusti de 2021
asp files 5a3433d9f1300a003726d758

En fil med .ASP -filtillägget är troligtvis en Active Server Page -fil, som är en ASP.NET -webbsida från en Microsoft IIS -server. Servern behandlar skript i filen och genererar sedan HTML för att visa sidan i webbläsaren. ASP -filer kallas också klassiska ASP -filer och använder normalt VBScript -språket. Nyare ASP.NET -sidor sparas med filtillägget ASPX och skrivs ofta i C#. En vanlig plats där du kan se ”.ASP” är i slutet av en URL som pekar på en ASP.NET -webbsida, eller när din webbläsare skickar dig en ASP -fil av misstag istället för den faktiska filen du försökte ladda ner. Andra ASP -filer kan användas av Adobe -program som en Adobe Color Separation Setup -fil, men formatet kan vara föråldrat och irrelevant med nyare programversioner. Dessa filer innehåller färgalternativ (som separeringstyp, bläckgräns och färgtyper) som används vid export eller utskrift av ett dokument.

Hur man öppnar nedladdade ASP -filer

Om du fick en ASP -fil när du försökte ladda ner något annat (ofta en PDF), så finns det en god chans att servern helt enkelt inte namngav filen korrekt. Till exempel kanske du försökte ladda ner ett kontoutdrag eller något annat dokument, och istället för att ha det öppet i din PDF -visning öppnas det med en textredigerare eller så vet din dator inte hur man öppnar det. I det här fallet lade servern inte till ”.PDF” i slutet av filnamnet och använde istället ”.ASP” även om det faktiska filformatet är PDF. Den enklaste lösningen här är att bara byta namn på filen själv genom att radera de tre sista bokstäverna efter perioden och sätta i .PDF. Till exempel byta namn statement.asp till statement.pdf. Detta namngivningsschema är inte hur du faktiskt konverterar ett filformat till ett annat, men det är helt acceptabelt här eftersom filen verkligen är i PDF -format men helt enkelt inte namngavs på lämpligt sätt. Du har precis slutfört det namn som steget som servern inte gjorde själv.

Hur man öppnar andra ASP -filer

Aktiva serversidefiler som slutar på .ASP är textfiler, vilket betyder att de är fullt läsbara (och redigerbara) i en textredigerare som Anteckningar ++, parenteser eller sublim text. Vissa alternativa ASP -redaktörer inkluderar Microsoft Visual Studio och Adobe Dreamweaver. En webbadress som slutar med .ASP, precis som nedan, betyder bara att sidan körs i ASP.NET -ramverket. Din webbläsare gör allt för att visa den: https://www.w3schools.com/asp/asp_introduction.asp

Eftersom ASP -filer måste analyseras innan de skickas till en webbläsare öppnas en lokal .ASP -filen i en webbläsare visar bara textversionen och kommer inte att göra HTML -sidan. För det måste du köra Microsoft IIS och öppna sidan som localhost. Du kan skapa ASP -filer från ett tomt dokument genom att bara lägga till .ASP -filtillägget i slutet av filen. Detta fungerar också för att konvertera HTML till ASP – byt bara namn på tillägget från .HTML till .ASP. Adobe Color Separation Setup -filer fungerar med Adobe -program som Acrobat, Illustrator och Photoshop.

Hur konverterar man ASP -filer

ASP -filer som är Active Server Page -filer kan konverteras till andra format, men det skulle innebära att filen slutar fungera som den var tänkt att fungera. Detta beror på att servern som ger ut filen måste vara i rätt format för att sidorna ska kunna visas korrekt. Exempelvis skulle konvertering av ASP -filen till HTML eller PDF låta filen öppnas i en webbläsare eller PDF -läsare, men skulle också hindra den från att fungera som en Active Server Page -fil om den användes på webbservern. Om du behöver konvertera en ASP -fil kan du använda Microsoft Visual Studio eller Adobe Dreamweaver. Dessa program låter dig konvertera ASP till format som HTML, ASPX, VBS, ASMX, JS, SRF och mer. Denna online ASP till PHP -omvandlare kan utföra den konverteringen om du behöver filen i PHP -format.

Mer information

.ASP -filtillägget liknar mycket andra tillägg som inte har att göra med de format som nämns på den här sidan, och kommer därför inte att öppnas med samma program som är länkade ovan. Till exempel kan APS -filer se ut och låta mycket som ASP -filer, men de är faktiskt Greeting Card Studio Project -filer som skapas och används av Greeting Card Studio. Samma koncept gäller andra filtillägg som ALP. Vissa tekniktermer använder också ASP -förkortningen, men är inte relaterade till något av ASP -formatet på den här sidan. Till exempel står ASP också för Application Service Provider, Analog Signal Processing, ATM Switch Processor, Addressable Scan Port, Advanced System Platform och Auto-Speed ​​Port.