Skip to content

Vad är en blixtanslutning?

21 de juni de 2021
lightning connector 5a33e73796f7d00036afe5c8

Lightning-kontakten är en liten anslutningskabel som används med Apples mobila enheter (och till och med vissa tillbehör) som laddar och ansluter enheterna till datorer och laddningsstenar.

 

Vad är en blixtanslutning?

Lightning-kontakten introducerades 2012 med ankomsten av iPhone 5 och, kort därefter, iPad 4. Det är fortfarande det vanliga sättet att både ladda dem och ansluta dem till andra enheter som en bärbar dator, även om vissa enheter, som t.ex. 2018 iPad Pro, kan använda USB-C istället för Lightning som standardkontakt. Själva kabeln är liten med en tunn Lightning-adapter på ena sidan och en standard USB-A-adapter på den andra. Lightning-kontakten är 80 procent mindre än den 30-poliga kontakten den bytte ut och är helt vändbar, vilket betyder att det inte spelar någon roll på vilket sätt kontakten är vänd när du ansluter den till Lightning-porten.

 

Vad kan Lightning Connector göra?

Kabeln används främst för att ladda enheten. IPhone och iPad innehåller båda en blixtkabel och en laddare som används för att ansluta USB-änden av kabeln till ett eluttag. Kabeln kan också användas för att ladda enheten genom att ansluta den till USB-porten på en dator, men kvaliteten på laddningen du kan få ut från din bärbara eller stationära dator varierar. USB-porten på en äldre dator kanske inte ger tillräckligt med ström för att ladda en iPhone eller iPad. Blixtkontakten gör mer än bara sändningskraft. Det kan också skicka och ta emot digital information, så att du kan använda den för att ladda upp foton och videor till din bärbara dator eller ladda ner musik och filmer. IPhone, iPad och iPod Touch interagerar med iTunes på din dator för att synkronisera dessa filer mellan enheten och datorn. Lightning-kontakten kan också sända ljud. Från och med iPhone 7 slog Apple hörlursuttaget i sin smartphone-serie. Medan ökningen av trådlösa hörlurar och högtalare styrde Apples beslut, har de senaste iPhonesna en Lightning-to-headphone-adapter som ansluter enheterna till hörlurar med miniplugkontakter.

 

Lightning Connector-adaptrar förlänger användningen

En bred marknad med blixtadaptrar utökar kapaciteten hos dina bärbara Apple-enheter.

 • Blixt-till-USB-kameranslutningssats. Den här enheten ger din iPhone eller iPad effektivt en USB-port. Medan det annonseras för att ansluta kameror till din smartphone eller surfplatta stöder USB-porten ett kabelanslutet tangentbord, ett musikaliskt tangentbord med MIDI eller till och med en USB-till-Ethernet-kabel. Denna adapter finns i tre varianter: USB, Micro-USB och USB-C för nyare enheter.
 • Blixt-till-HDMI ”Digital AV” -adapter. Den här enheten är ett utmärkt sätt att ansluta din iPhone eller iPad till din HDTV. Inte bara kommer adaptern att låta dig duplicera enhetens skärm på TV: n, många appar som Netflix och Hulu arbetar med adaptern för att skicka helskärmsvideo genom den. Adaptern har också en blixtport så att du kan ladda din iPhone eller iPad medan den är ansluten till din TV.
 • Blixt-till-3,5 mm hörlursuttag. Den här dongeln ansluter trådbundna hörlurar till iPhone eller iPad via Lightning-porten. Den fungerar med alla enheter som använder 3,5 mm-standarden för ljud, inklusive externa högtalare.
 • Blixt-till-VGA. Använd den här kabeln för att mata ut video till en bildskärm eller projektor som använder VGA-ingångsstandarden. Denna teknik överför bara video, inte ljud, men den är perfekt för presentationer på jobbet.

 

Varför innehåller Mac en blixtkabel? Vad annars fungerar det med?

Eftersom adaptern är så tunn och mångsidig har Lightning-kontakten blivit ett utmärkt sätt att ladda många av de fantastiska tillbehören vi använder med iPhone, iPad och Mac. Här är några av de olika enheterna och tillbehören som använder blixtporten:

 • Magiskt tangentbord
 • Magic Mouse 2
 • Magic Trackpad 2
 • Apple Pencil (blixtporten används också för att para ihop Pencil med iPad Pro.)
 • Siri Remote (för användning med de senaste Apple TV-apparaterna.)
 • AirPods laddningsfodral
 • Beats X hörlurar
 • Beats Pill-högtalare
 • Earpods (dessa är de nya hörlurarna som medföljer iPhone och iPad.)

 

Vilka mobila enheter är kompatibla med Lightning Connector?

Lightning Connector introducerades i september 2012 och har blivit standardporten på Apples mobila enheter. Här är en lista över enheter som har en blixtport:

iPhone

iPhone 5 iPhone 5C iPhone 5S
iPhone 6 och 6 Plus iPhone SE iPhone 7 och 7 Plus
iPhone 8 och 8 Plus iPhone X iPhone XS och XR

iPad

iPad 4 Ipad Air iPad Air 2
iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3
iPad Mini 4 iPad (2017) 9,7-tums iPad Pro
10,5-tums iPad Pro 12,9-tums iPad Pro 12,9-tums iPad Pro (2017)

iPod

 • iPod Nano (7: e generationen)
 • iPod Touch (5: e generationen)
 • iPod Touch (6: e generationen)

Även om det finns en 30-stiftsadapter tillgänglig för Lightning Connector för bakåtkompatibilitet med äldre tillbehör, finns det ingen Lightning-adapter för 30-stiftsanslutningen. Det betyder att enheter som tillverkats tidigare än de i listan inte fungerar med nyare tillbehör som kräver Lightning-kontakten.

 

Vanliga frågor

 • Hur får man ut vatten ur en blixtanslutning? Koppla bort alla kablar eller tillbehör, knacka försiktigt på enheten med kontakten nedåt för att ta bort vätska och lämna enheten i ett torrt område i minst 30 minuter. Försök ladda igen. Om vätskedetekteringsvarningen fortfarande visas, låt enheten torka på en plats med lite luftflöde i upp till 24 timmar.
 • Hur tar du bort en trasig blixtkontakt? När en blixtkabel går sönder inuti en enhet, använd en stor och robust stift (som en blöjstift eller sömnål) för att bända ut den trasiga biten. Alternativt kan du använda en liten nåltång för att gräva ut den trasiga kontakten.
 • Hur rengör du en Lightning Connector? En smutsig blixtkabel eller port kan orsaka en felaktig anslutning, så du måste rengöra laddningsporten med tryckluft. Följ upp genom att rengöra kontakten och porten med en bomullspinne doppad i spritalkohol.