Skip to content

Vad är en boolesk sökning?

6 de juli de 2021
GettyImages 177662951 590fb73b5f9b586470f3755a

En boolesk sökning, inom ramen för en sökmotor, är en typ av sökning där du kan använda speciella ord eller symboler för att begränsa, bredda eller definiera din sökning. Detta är möjligt genom booleska operatörer som OCH, ELLER, INTEoch NÄRAsamt symbolerna + (lägg till) och (subtrahera). När du inkluderar en operatör i en boolsk sökning introducerar du antingen flexibilitet för att få ett bredare utbud av resultat, eller så definierar du begränsningar för att minska antalet icke-relaterade resultat.

De mest populära sökmotorerna stöder booleska operatörer, men det enkla sökverktyget du hittar på en webbplats gör det förmodligen inte.

 

Boolean Betydelse

George Boole, en engelsk matematiker från 1800-talet, utvecklade en algebraisk metod som han först beskrev i sin bok från 1847, Den matematiska analysen av logik och förklaras i hans En undersökning av tankelagarna (1854). Boolesk algebra är grundläggande för modern databehandling, och alla större programmeringsspråk inkluderar den. Det figurerar också kraftigt i statistiska metoder och uppsättningsteori. Dagens databassökningar baseras till stor del på boolesk logik, vilket gör att vi kan specificera parametrar i detalj – till exempel genom att kombinera termer för att inkludera samtidigt som andra utesluts. Med tanke på att internet liknar en stor samling informationsdatabaser gäller också booleska begrepp här.

 

Booleska sökoperatörer

För en boolsk webbsökning är dessa termer och symboler du behöver veta:

Boolesk operatör Symbol Förklaring Exempel
OCH + Alla ord måste finnas i resultaten fotboll OCH nfl
ELLER Resultaten kan innehålla något av orden paleo ELLER primala
INTE Resultaten inkluderar allt utom termen som följer operatören diet INTE vegan
NÄRA Söktermerna måste visas inom ett visst antal ord från varandra svenska NEAR-minister

De flesta sökmotorer använder som standard den OR booleska operatören, vilket innebär att du kan skriva en massa ord och det kommer att söka efter någon av dem, men inte nödvändigtvis alla. Inte alla sökmotorer stöder dessa booleska operatörer. Google förstår till exempel men stöder inte INTE. Läs mer om booleska sökningar på Google för hjälp.

 

Varför Boolean-sökningar är användbara

När du utför en vanlig sökning, t.ex. hund om du letar efter bilder av hundar får du ett enormt antal resultat. En boolsk sökning skulle vara bra här om du letar efter en viss hundras eller om du inte är intresserad av att se bilder för en viss typ av hund. Istället för att bara sikta igenom alla hundbilder kan du använda operatören INTE för att utesluta bilder av pudlar eller boxare. En boolesk sökning är särskilt användbar efter att ha kört en första sökning. Om du till exempel kör en sökning som returnerar många resultat som hänför sig till de ord du angav men som inte återspeglar det du letade efter, kan du börja introducera booleska operatörer för att ta bort några av dessa resultat och uttryckligen lägga till specifika ord. För att återgå till hundexemplet, överväga detta: du ser massor av slumpmässiga hundbilder, så du lägger till + parkera att se hundar i parker. Men då vill du ta bort resultaten som har vatten så att du inkluderar -vatten. Omedelbart har du minskat miljontals resultat.

 

Fler exempel på booleska sökning

Nedan följer några exempel på booleska operatörer. Kom ihåg att du kan kombinera dem och använda andra avancerade sökalternativ som citat för att definiera fraser. Booleska operatörer måste ha stora bokstäver för att sökmotorn ska kunna förstå dem som en operatör och inte som ett ord.

OCH

gratis OCH-spel

Hjälper till att hitta gratisspel genom att inkludera båda orden. ”videochattapp” iOS OCH Windows

Söker efter videochattappar som kan köras på både Windows- och iOS-enheter.

ELLER

”öppna hus” lördag ELLER söndag

Leta reda på öppna hus som är öppna någon dag. ”bästa webbläsare” macOS ELLER Mac

Om du inte är säker på hur artikeln kan formuleras kan du prova en sådan sökning för att täcka båda orden.

INTE

2019-filmer – komedi

Hitta filmer som nämner 2019 men exkluderar alla sidor som har ordet komedi. ”paleo recept” -socker

Lokaliserar webbsidor om paleo-recept men ser till att ingen av dem innehåller ordet socker.