Skip to content

Vad är en CPGZ -fil?

11 de augusti de 2021
cpgz files 5a5e51d2842b1700376e11de

En fil med CPGZ -filtillägget är en komprimerad UNIX CPIO -arkivfil. Det är resultatet av en GZIP-komprimerad CPIO-fil (Copy In, Copy Out). Ett CPIO -arkiv är okomprimerat, varför GZIP tillämpas på filen – så att den kan komprimeras för att spara på diskutrymme. I dessa arkiv kan det finnas program, dokument, filmer och andra typer av filer. TGZ är ett liknande format som komprimerar en TAR -fil (som också är en okomprimerad filbehållare) med GZIP -komprimering.

Hur man öppnar en CPGZ -fil

CPGZ -filer ses vanligtvis i MacOS- och Linux -operativsystem. Kommandoradsverktyget ditto är ett sätt att öppna ett i dessa system. Men om du kör Windows föreslår vi att du försöker PeaZip, 7-Zip eller något annat filkomprimerings-/dekomprimeringsprogram som stöder GZ-komprimering.

Hur man öppnar en .ZIP.CPGZ -fil

Ett märkligt scenario där du oväntat kan hitta en CPGZ -fil är när du försöker öppna en ZIP -fil i macOS. Operativsystemet kan skapa en ny fil med .ZIP.CPGZ -tillägget istället för att faktiskt ge dig innehållet i ZIP -arkivet. När du öppnar den hittar du ZIP -filen igen. Genom att komprimera den får du tillbaka en fil med .ZIP.CPGZ -tillägget … och den här slingan fortsätter, men många gånger försöker du öppna den. En anledning till att detta kan hända är att macOS inte förstår vilken typ av ZIP -komprimering som används i filen, så det tror att du vill komprimera filen istället för dekomprimera den. Eftersom CPGZ är standardformatet som används för komprimering komprimeras och komprimeras filen om och om igen. En sak som kan åtgärda detta är att bara ladda ner ZIP -filen igen. Det kanske inte öppnas korrekt om nedladdningen var skadad. Vi rekommenderar att du provar en annan webbläsare andra gången, som Firefox, Chrome, Opera eller Safari. Vissa människor har lyckats öppna ZIP -filen med The Unarchiver. Ett annat alternativ är att köra detta packa upp kommando i en terminal: packa upp plats/av/zipfile.zip

Om du går den här rutten, var noga med att ändra texten ”location/of/zipfile.zip” till sökvägen till din ZIP -fil. Du kan istället skriva ”unzip” utan sökvägen och sedan dra filen till terminalfönstret för att automatiskt skriva ut dess plats.

Hur man konverterar en CPGZ -fil

Det bästa sättet att konvertera filerna i en CPGZ -fil är att först extrahera dem ur den med hjälp av en av fildekompressorerna ovanifrån. När du har isolerat innehållet kan du använda en gratis filkonverterare för att konvertera dem till ett annat format. Vi säger detta eftersom CPGZ bara är ett containerformat, vilket betyder det innehåller andra filer inuti den – den är inte avsedd att direkt konverteras till ett format som XLS, PPT, MP3, etc. Om du till exempel försöker ”konvertera” CPGZ till PDF måste du istället använda ett filuppackningsverktyg som ett vi redan nämnt. Detta låter dig ta ut PDF -filen, som du sedan kan behandla som med alla andra och konvertera den med en dokumentomvandlare. Detsamma gäller om du vill konvertera CPGZ -filer till SRT, IMG (Macintosh Disk Image), IPSW eller någon annan filtyp. Vad du verkligen behöver göra, istället för konvertera CPGZ -arkivet till dessa format, är dekomprimera arkivet så att du kan öppna dessa filer normalt. Samma fildekomprimeringsverktyg som vi redan nämnt kan också användas för att öppna dessa CPGZ -filer. Det är inte nödvändigt att konvertera ett till andra arkivformat som ZIP, 7Z eller RAR eftersom de alla används i praktiskt taget samma syfte: att lagra filer. Men om du vill kan du göra detta manuellt genom att bara extrahera filerna ur arkivet och sedan komprimera dem till ZIP (eller ett annat arkivformat) med ett program som 7-Zip.