Skip to content

Vad är en DOCX -fil?

30 de juli de 2021
docx file 2620750 ADD Final V2 6f9e16b8aeaa4ba0a98afdfe62ae1172

Vad du ska veta

  • En DOCX -fil är en dokumentfil i Microsoft Word Open XML -format.
  • Öppna med Word, Word Online, Google Docs eller någon annan ordbehandlare.
  • Konvertera en till PDF, DOC, JPG, etc. med samma program eller en omvandlare som FileZigZag.

Den här artikeln förklarar mer om DOCX -filer, till exempel hur man öppnar en eller konverterar den till ett format som är kompatibelt med annan programvara.

Vad är en DOCX -fil?

En fil med filtillägget DOCX är en Microsoft Word Open XML Format Document -fil. DOCX -filer används för allt från CV och personliga brev till rapporter, flygblad, dokumentation, inbjudningar, nyhetsbrev och mer. Dessa filer innehåller vanligtvis text men kan också innehålla objekt, stilar, rik formatering och bilder.

Microsoft började använda DOCX -filer i Microsoft Word från och med Word 2007, medan tidigare versioner av Word använder filtillägget DOC. DOCX-filer är mindre och lättare att stödja än DOC-filer eftersom formatet är XML-baserat och allt innehåll lagras som separata filer och slutligen komprimeras i en enda ZIP-komprimerad fil. Microsoft Word använder också DOCM -format, men det finns andra liknande filtillägg som inte har något att göra med dessa Microsoft -format, som DDOC och ADOC.

Hur man öppnar en DOCX -fil

Microsoft Word (version 2007 och senare) är det primära program som används för att öppna och redigera DOCX -filer. Om du har en tidigare version av Microsoft Word kan du ladda ner gratis Microsoft Office Compatibility Pack för att öppna, redigera och spara DOCX -filer i din äldre version av MS Word. Egentligen behöver du inte ens öppna en DOCX -fil med Word eftersom Microsoft har ett gratis Word Viewer -program som låter dig öppna Word -dokument som DOCX -filer utan att behöva ha MS Office installerat.

Skärmdump som visar en DOCX -fil som är öppen online med Microsoft Word Online

Dessutom behöver du inte ens några Microsoft Office-relaterat program på din dator för att öppna den här typen av filer eftersom det finns flera helt gratis ordbehandlingsprogram som öppnar och redigerar DOCX-filer. WPS, OpenOffice Writer och ONLYOFFICE är några som vi rekommenderar regelbundet. Det kostnadsfria Google Docs-verktyget är en online-ordbehandlare som också kan öppna/redigera DOCX-filer och, eftersom det är ett webbaserat verktyg, inte kräver någon nedladdning av programvara. Detta innebär naturligtvis också att alla DOCX -filer du vill använda med Google Dokument måste laddas upp till verktyget innan de kan ses och redigeras. Microsoft Word Online är ett annat sätt att visa och redigera DOCX -filer online. Den tjänsten är från Microsoft, så det ser lite ut som skrivbordsversionen av Microsoft Word, men det är helt gratis. Google har också ett gratis Chrome -tillägg som låter dig visa och redigera DOCX -filer direkt i din webbläsare. Den stöder att dra lokala DOCX -filer till Chrome -webbläsaren samt öppna DOCX -filer direkt från internet utan att behöva ladda ner dem först. Det nu nedlagda Microsoft Works öppnar också DOCX-filer. Även om det inte är gratis, är Corel WordPerfect Office ett annat alternativ, som du kan hämta på Amazon.

Hur man konverterar en DOCX -fil

De flesta är intresserade av att konvertera en DOCX -fil till PDF eller DOC, men programmen och tjänsterna nedan stöder också ett antal ytterligare filformat. Det snabbaste, enklaste och mest effektiva sättet att konvertera en DOCX -fil är att bara öppna den i ett av de ordbehandlingsprogram som nämns ovan och sedan spara den på din dator som det filformat du vill att den ska vara i. De flesta applikationer gör detta genom Fil > Spara som meny eller något liknande.

Skärmdump som visar hur man konverterar DOCX till PDF eller ODT från Microsoft Word Online -verktyget

Om det inte verkar fungera för dig kan du använda en dedikerad omvandlare från vår lista med gratis filkonverteringsprogram och onlinetjänster, som Zamzar eller FileZigZag. Detta är bra exempel på online DOCX -omvandlare som kan spara filen i inte bara dokumentformat som DOC, PDF, ODT och TXT utan även e -bokformat och bildformat som MOBI, LIT, JPG och PNG. För att konvertera din DOCX -fil till Google Docs -formatet för att redigera filen där är det bara att ladda upp den till ditt konto. Detta kan göras från Google Drive Ny > Filuppladdning -menyn eller direkt från Google Dokument via ikonen för filväljare. Kaliber är också ett mycket populärt gratisprogram som konverterar DOCX till e -bokformat, till exempel EPUB, MOBI, AZW3, PDB, PDF och flera andra. Vi rekommenderar att du läser deras instruktioner om hur du konverterar Word -dokument för lite hjälp med att göra en e -bok från din DOCX -fil.

Vanliga frågor

  • Hur öppnar jag en DOCX -fil på Android? Om du har en Microsoft 365 -prenumeration kan du ladda ner Microsoft Word -appen från Google Play. Välj DOCX -filen på din enhet och välj att öppna den i Word -appen. Om du inte har Word -appen kan du öppna och redigera DOCX -filer i Google Dokument på din smartphone genom att först ladda upp dem till din enhet genom att välja plus (+) tecken> Ladda upp.
  • Hur kan jag öppna DOCX -filer på en Mac? En enkel metod är att använda Pages-appen, som finns inbyggd på de flesta Mac-datorer. Om du inte har det kan du ladda ner Pages -appen gratis från App Store. Högerklicka på DOCX-dokumentet och välj Öppna med > Sidor. Om du vill konvertera det till ett annat filformat, till exempel PDF eller Word, väljer du Fil > Exportera till > filformat.