Skip to content

Vad är en emulator?

31 de juli de 2021
001 what is an emulator ee0c0a29e3a64d3b9a1305a659187fef

En emulator är en dator eller ett program som emulerar, eller imiterar, en annan dator eller ett program. Till exempel gör emulatorer det möjligt att köra Windows på en Mac -dator och vice versa. Lär dig mer om hur emulatorer fungerar och varför du kan använda en emulator.

Vad är en emulator?

IBM uppfattade begreppet datoremulering som ett sätt att köra program avsedda för äldre enheter på nyare modeller. Metoden IBM använde sig av är en kombination av programvara och hårdvara som är avsedd för emulering. I stället för att designa nya applikationer för sina nya datorer, gav inbyggd bakåtkompatibilitet utvecklare större flexibilitet. Idag används termen emulator vanligen i samband med videospel. Videospelemulatorn blev populär under 1990 -talet eftersom den tillät människor att spela äldre konsolspel på moderna stationära datorer. Med spridningen av smartphones och surfplattor efterfrågas också emulatorer som kan köra iOS eller Android på datorer.

Hur emulatorer fungerar

Olika typer av emulatorer använder olika emuleringstekniker. Ändå är slutmålet alltid detsamma: att replikera upplevelsen av att använda den ursprungliga hårdvaran eller programvaran. Vissa emulatorer överträffar originalproduktens prestanda och inkluderar ytterligare funktioner. Emulering kräver många beräkningsresurser. På grund av denna emuleringsskatt ligger många efter sina verkliga motsvarigheter när det gäller prestanda. Eftersom obetalda programmerare vanligtvis skapar dem kan det ta lång tid att utveckla emulatorer. Emulering är nära besläktad med begreppet virtualisering. Virtuella maskiner är en typ av emulator som körs på den underliggande maskinvaran i värdsystemet. Därför finns det ingen emuleringsskatt, men virtuella maskiner är begränsade i vad de kan göra jämfört med den ursprungliga maskinen.

Varför använda emulatorer?

Programvara tenderar att vara plattformsspecifikt, varför utvecklare gör separata applikationer för Android, iOS, Windows och Mac. Om du är en Mac -användare och vill använda en app som bara är tillgänglig för Windows, är ditt enda alternativ (förutom att köpa en Windows -dator) att använda en emulator. Emulatorer spelar också en viktig roll för digitalt bevarande. Program som lagras i föråldrade format, till exempel gamla spelkassetter, kan laddas ner som ROM-filer (skrivskyddat minne) med en speciell enhet. ROM -skivorna kan sedan spelas med en emulator för det ursprungliga spelsystemet de var konstruerade för.

Exempel på emulatorer

Det finns otaliga kommersiella och öppen källkodsemulatorer tillgängliga för alla större operativsystem. Här är några exempel:

  • Emulatorer som BlueStacks gör det möjligt att använda Android -appar på Windows och Mac.
  • Program som Xcode kan köra iOS på Mac och Windows.
  • Appetize.io är en webbläsarbaserad emulator som låter dig använda iOS-appar på vilken dator som helst.
  • WINE kör Windows -program på Linux -operativsystemet.
  • Emulatorer som Nestopia kan spela Nintendo -spel på Linux.
  • Konsolemulatorer som SNES Classic är fristående hårdvara som tillåter spelare att spela gamla videospel på moderna HD -TV -apparater.
  • Många emulatorer för PlayStation Portable låter användare spela spel för andra konsoler på Sonys mobila system.