Skip to content

Vad är en flytande näthinneskärm?

26 de juli de 2021
iphone 11 screen 265dac5b9c3644b48d57cba407d3842b

Apple har använt Retina Display-skärmar på iPhone och andra enheter i flera år, men iPhone 11 är kanske den mest profilerade enheten för att använda en annan typ av skärm: en Liquid Retina Display, som är en typ av LCD som endast Apple använder. Här är vad du behöver veta om vad en Liquid Retina Display är och hur den skiljer sig från andra typer av skärmar.

 

Vad är en näthinnesskärm?

För att förstå vad en flytande näthinnesskärm är måste du först förstå vad den grundläggande näthinnan är. I grund och botten är det en skärm där det finns så många pixlar så tätt packade bredvid varandra att du inte kan se enskilda pixlar eller ojämna linjer på skärmen, även om du tittar mycket noga. I grund och botten är det en superhögupplöst skärm med hög pixeldensitet. För en djupgående titt på alla Apples Retina Display-skärmar på alla dess enheter, kolla in Vad är en Retina Display? Apple introducerade den första Retina-skärmen på iPhone 4. Det har sedan dess introducerat nya versioner av skärmen som är större, högre upplösning och som använder annan teknik.

 

Vad är en flytande näthinneskärm?

Teknologierna som används för att tillverka skärmen är den största skillnaden mellan skärmen Liquid Retina Display i standard iPhone 11 och Super Retina XDR-skärmen i iPhone 11 Pro eller Super Retina HD-skärmen som används i iPhone XS eller XS Max. Liquid Retina Display är tillverkad med en LCD-skärm (Liquid Crystal Display), en vanlig skärmtyp som finns i datorskärmar, bärbara skärmar, smartphones, surfplattor och andra enheter under många år. Det är en beprövad teknik, men också en äldre teknik. Super Retina XDR-skärmarna som används i iPhone XS och 11 Pro använde OLED-skärmar (Organic Light Emitting Diode), som är en modernare skärmteknik som ger ljusare färger, djupare svarta och använder mindre ström än LCD-skärmar.

 

Hur skiljer sig en flytande näthinnaskärm från en Super Retina-skärm?

De viktigaste sätten att en Liquid Retina-skärm (iPhone XR och 11) skiljer sig från skärmarna Super Retina XDR (iPhone 11 Pro) och Super Retina HD (iPhone XS) är:

  • Skärmteknologi: Liquid Retina Display-skärmar är gjorda med den äldre LCD-tekniken snarare än den nyare OLED som används i Super Retina XDR- och HD-skärmar.
  • Pixel densitet: Flytande näthinnor har en pixeldensitet på antingen 326 pixlar per tum (ppi) eller 264 ppi (på iPads). Både Super Retina HD och XDR visar 458 ppi pixeldensitet.
  • Kontrastförhållande: Kontrastförhållandet på Liquid Retina Display är 1400: 1. En Super Retina HD-skärm har en förhållande på 1 000 000: 1, medan en Super Retina XDR har en förhållande på 2 000 000: 1. Kontrastförhållandet påverkar färgerna som skärmen kan visa och svarta djup.
  • Ljusstyrka: Den maximala ljusstyrkan på en Liquid Retina Display är 625 nit, medan en Super Retina XDR max når 800 nit.
  • Batteri-liv: Detta är mindre lätt att kvantifiera, eftersom så många saker går in på hur länge batterierna räcker, men OLED-skärmar i Super Retina HD- och XDR-skärmar använder i allmänhet mindre ström än LCD-skärmarna i Liquid Retina Display.

 

Vilka Apple-enheter använder en flytande retina-skärm?

Följande Apple-enheter använder en Liquid Retina-skärm:

Enhet Skärmstorlek

i tum

Skärmupplösning

i pixlar

Pixlar per tum
iPhone 11 6.1 1792 x 828 326
iPhone XR 6.1 1792 x 828 326
iPad Pro 12.9 ”

(3: e generationen)

12 2732 x 2048 264
iPad Pro 11 ” 11 2388 x 1668 264