Skip to content

Vad är en KEY -fil?

14 de september de 2021
key files 59c53de9396e5a001081474d

Vad man ska veta

  • En KEY -fil kan vara en programvarulicens eller Keynote Presentation -fil.
  • Alla öppnar inte på samma sätt, men att prova en textredigerare är en bra början.
  • Vissa kan konverteras till PPT med Keynote.

Den här artikeln förklarar alla olika format som använder filtillägget KEY och hur man öppnar och konverterar dem om möjligt.

Vad är en KEY -fil?

En fil med filtillägget .KEY kan vara en vanlig text eller en krypterad generisk licensnyckelfil som används för att registrera ett program. Olika applikationer använder olika KEY -filer för att registrera respektive programvara och bevisa att användaren är den lagliga köparen. Ett liknande filformat använder filtillägget KEY som ett sätt att lagra allmän registreringsinformation. Det är troligtvis skapat av programmet när en produktnyckel används och kan överföras till andra datorer om användaren behöver installera om programmet någon annanstans.

En annan typ av KEY -fil är en Keynote -presentationsfil skapad av Apple Keynote -programvaran. Detta är en slags presentation som kan innehålla bilder som innehåller bilder, former, tabeller, text, anteckningar, mediefiler, XML-relaterade data etc. När de sparas i iCloud används ”.KEY-TEF” istället. Tangentbordsdefinitionsfiler sparas också med filtillägget .KEY. De lagrar information om datortangentbord, som kortkommandon eller layouter. Oberoende av en KEY -fil är en registernyckel i Windows -registret. Vissa licens- eller registreringsfiler kan istället bara kallas a nyckelfil och inte använda ett specifikt filtillägg. Andra kan vara i PEM -format som lagrar offentliga/privata krypteringsnycklar.

Hur man öppnar en KEY -fil

Det är viktigt att veta vilket filformat din KEY -fil är i innan du bestämmer hur du öppnar den. Även om alla program som nämns nedan kan öppna KEY -filer, betyder det inte att de kan öppna KEY -filer som tillhör Övrig program.

Licens- eller registreringsfiler

Om ditt antivirusprogram råkar använda en KEY -fil för att registrera programvaran och bevisa att det är du som köpte den, måste du använda det programmet för att öppna din KEY -fil. LightWave är ett exempel på ett program som använder en KEY -fil för att registrera den som en laglig kopia. Om det faktiskt är en licensnyckelfil du har kanske du också kan läsa licensinformationen med en textredigerare som Anteckningar. Det är viktigt att upprepa att inte alla KEY -filer kan öppnas med samma program, och detta gäller även inom ramen för programvarulicensnycklar. Till exempel, om ditt filbackup -program kräver en programvarulicensfil, kan du inte förvänta dig att använda det för att registrera ditt antivirusprogram (eller ens något annat säkerhetskopieringsprogram som är inte den som KEY -filen tillhör). Registreringsfiler är förmodligen krypterade och kan inte ses, och de behöver förmodligen inte ens vara det. De kan kopieras någon annanstans om scenariot uppstår att programmet som använder det är installerat någon annanstans och det gamla inaktiverat. Eftersom de är specifika för varje program som använder dem, kontakta mjukvaruutvecklaren om du inte kan få din att fungera som den ska. De kommer att ha mer information om hur det ska användas.

Keynote Presentation KEY Files

Du kan öppna KEY -filer på macOS med Keynote eller Preview. iOS -användare kan använda KEY -filer med Keynote -appen.

Tangentbordsdefinition KEY -filer

Att öppna tangentbordsrelaterade KEY-filer är bara användbart i ett program som stöder anpassade kortkommandon. Om du inte har en sådan applikation kanske du kan läsa instruktionerna med en textredigerare.

Hur man konverterar nyckelfiler

Av de filformat som nämns ovan som använder filtillägget KEY är det bara meningsfullt att konvertera en Keynote Presentation -fil, vilket du kan med Keynote -programmet för macOS. Med den kan KEY -filer exporteras till PDF-, MS PowerPoint -format som PPT eller PPTX, HTML, M4V och bildfilformat som PNG, JPG och TIFF. IOS -versionen av Keynote -appen kan exportera filen till PPTX och PDF. En annan metod är att använda en online KEY -filomvandlare som Zamzar för att spara filen till KEY09, MOV eller ett av de format som nämns ovan, som PDF eller PPTX.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas med programvaran ovan, dubbelkolla att tillägget läser ”.KEY” och inte något som bara ser ut som det. Det är lätt att förväxla en för en KEYCHAIN-, KEYSTORE- eller KEYTAB -fil. Om du inte riktigt har en KEY -fil är det bäst att undersöka det faktiska filtillägget för information om vad som öppnar eller konverterar den specifika filtypen. Vanliga frågor

  • Vad är en filkrypteringsnyckel (FEK)?

    FEK är en symmetrisk nyckel som används för att kryptera data i en fil som skyddas av Windows Encrypting File System (EFS). Windows krypterar ytterligare FEK och lagrar det i filens metadata så att endast auktoriserade användare kan komma åt det.

  • Vad händer när krypteringsnyckeln går förlorad på en fil i Windows?

    Du kan vända krypteringen för att komma åt din fil. Högerklicka på filen, gå till Egenskaper > Allmän > Avancerad, och rensa Kryptera innehåll för att säkra data kryssruta. Klick OK två gånger för att tillämpa ändringarna och lämna fönstret.