Skip to content

Vad är en NOMEDIA -fil?

10 de september de 2021
nomedia file android 5b5a159846e0fb0071ed6225

En fil med filtillägget .NOMEDIA är en Android No Media -fil. De syns bara på Android -telefoner och surfplattor eller på enheter som är anslutna till en Android -enhet. Dessa speciella filer har aldrig ett filnamn (dvs de ses alltid som .nomedia) och används för att berätta för andra appar att undvika att söka efter mediefiler i samma mapp där NOMEDIA -filen finns. Till exempel om det finns en mapp som heter Skärmdumpar och i den finns en .NOMEDIA -fil, då kommer de flesta appar som letar efter bilder/videor där att förstå att de inte borde läsa data från den. Med andra ord kommer mappen att verka osynlig.

Användningsområden för NOMEDIA -filen

Eftersom filen i huvudsak döljer en mapp från andra appar, är den mest uppenbara fördelen med att lägga en NOMEDIA -fil i en mapp på din telefon att dölja privata bilder eller dölja oönskade eller redundanta ringsignaler, bilder, videor etc. Du kan till exempel sätt dina känsliga foton och videor i en Hemligt innehåll album i din Galleri -app och lägg sedan till en NOMEDIA -fil i den så att en tillfällig observatör som tittar igenom dina bilder bara ser det du vill att de ska se. Dessa filer är också användbara i situationer där enheten annars kan drabbas av en massiv prestandahit om en multimediaspelare skannar igenom en mapp med hundratals eller tusentals bilder eller videofiler. Om du inte vill att appen ska bläddra igenom någon specifik mapp kan du spara massor av minne och batteritid genom att markera den som en ”ingen media” -mapp. Att veta vad NOMEDIA -filer används till är också användbart om din multimediaapp inte visar alla dina bilder eller videor. Till exempel, om Google Foto inte säkerhetskopierar filer i en viss mapp, kan du ta reda på att det beror på att det finns en NOMEDIA -fil i den. I så fall kan du läsa innehållet normalt om du tar bort eller byter namn på filen.

Hur man gör eller tar bort NOMEDIA -filer på Android

En NOMEDIA -fil måste placeras i mappen som ska markeras som mappen ”inget media”. Du kan skapa filen om du vill dölja mappens innehåll eller ta bort NOMEDIA -filen för att visa musik, videor, ringsignaler etc. Du kan skapa och ta bort NOMEDIA -filer direkt från din enhet med en app som g (x) labs ’ Nomedia, eller Droidas app med samma namn. Om du använder den från g (x) labs, växla alternativet till bredvid valfri mapp för att lägga en .NOMEDIA -fil i den. Med den andra, tryck och håll en mapp för att göra den här specialfilen; mappen blir röd för att indikera att det finns en NOMEDIA -fil i den.

Skärmdumpar av två nomedia -filhanteringsappar

Vissa filutforskningsappar, som File Manager Pro, låter dig byta namn på filer, vilket innebär att du kan byta namn på alla filer i vilken mapp som helst som ska kallas .nomedia. Uppenbarligen är detta dock bara en bra idé om det finns en oviktig fil i mappen som du är okej med att byta namn på. Var mycket försiktig med att använda appar som inte är specifikt gjorda för att hantera NOMEDIA -innehåll. Eftersom appen kanske inte visar NOMEDIA -mappar (de flesta gör det inte) kan data också vara dolda från den appen, som är fallet med File Manager Pro. Vad detta betyder att du inte kommer att kunna avslöja den använder samma app. Ett annat sätt att skapa eller ta bort NOMEDIA -filer är från din dator. Installera ES File Explorer File Manager på din Android och öppna sedan Nätverk > Remote Manager från menyn. Aktivera fjärrenätverksfunktionen och sedan från en dator, gå till FTP -adressen som anges i appen.

Hur man skapar eller tar bort NOMEDIA -filer i Windows

I Windows kan du öppna Utforskaren och skriva adressen i navigeringsfältet som visas i bilden högst upp på denna sida. Därifrån kan du skapa en ny textfil som heter .nomedia i någon mapp, eller byt namn på någon av filerna för att ha filtillägget NOMEDIA (var noga med att ta bort filnamnet också).

Skärmdumpar som visar hur man gör en NOMEDIA -fil i en Android -mapp från Windows

Denna metod fungerar också för att ta bort eller byta namn på en NOMEDIA -fil för att ångra den dolda effekten. Om du har problem med att skapa en NOMEDIA -fil från din dator, öppna textredigeraren först och spara därefter därifrån .nomedia filen till en mapp på din dator (se till att Spara som typ alternativet är inställt på Alla filer), varifrån du kan kopiera den till en mapp på din Android -enhet via FTP -anslutningen. Till skillnad från de flesta filer finns det ingen anledning att försöka öppna en NOMEDIA -fil. De flesta av dem är helt tomma, så att visa en i en textredigerare kommer inte att visa någonting ändå. Det enda undantaget är om du har bytt namn på ett foto eller en video .nomedia för att dölja mappen. Om så är fallet kan du använda filen normalt igen om du byter namn på den till en PNG, JPG, MP4, etc. Vanliga frågor

  • Hur tar jag bort NOMEDIA -filer?

    Radera NOMEDIA -filen på en dator på samma sätt som du skulle ta bort en fil: välj filen och tryck på Radera på tangentbordet, eller högerklicka på filen och välj Radera. På Android måste du ladda ner ett filhanteringsprogram som Nomedia för att skapa och ta bort NOMEDIA -filer.

  • Kan NOMEDIA -filer innehålla virus eller vara farliga?

    Nej. Även om filtillägget verkar udda och de tar upp noll byte utrymme, är detta av design och är inte ett problem.