Skip to content

Vad är en ORF -fil?

11 de augusti de 2021
orf files 59676f3c3df78c160ee85104

En fil med filtillägget ORF är en Olympus Raw Image -fil som lagrar obearbetad bilddata från Olympus digitalkameror. De är inte avsedda att ses i denna råa form utan redigeras och bearbetas istället till ett mer vanligt format som TIFF eller JPEG. Fotografer använder ORF -filen för att utveckla en bild genom bearbetningsprogramvara, justera saker som exponering, kontrast och vitbalans. Men om kameran fotograferar i ”RAW+JPEG” -läget kommer den att göra både en ORF -fil och en JPEG -version så att den enkelt kan ses, skrivas ut etc. För jämförelse innehåller en ORF -fil 12, 14 eller mer bitar per pixel per bildkanal, medan JPEG bara har 8.

ORF är också namnet på ett skräppostfilter för Microsoft Exchange Server, utvecklat av Vamsoft. Det har dock ingenting att göra med detta filformat och kommer inte att öppna eller konvertera ORF -filen.

Hur man öppnar en ORF -fil

Din bästa insats för att öppna ORF -filer är att använda Olympus Workspace, ett gratis program från Olympus som är tillgängligt för ägare av deras kameror. Det fungerar på både Windows och Mac. Du måste ange enhetens serienummer på nedladdningssidan innan du kan hämta Olympus Workspace. Det finns en bild på den sidan som visar hur du hittar det numret på din kamera. Olympus Master fungerar också men levererades med kameror fram till 2009, så det fungerar bara med ORF -filer som gjorts med de specifika kamerorna. Olympus ib är ett liknande program som ersatte Olympus Master; det fungerar med inte bara äldre utan även nyare Olympus digitalkameror. En annan Olympus-programvara som öppnar ORF-bilder är Olympus Studio, men bara för E-1 till E-5 kameror. Du kan begära en kopia genom att skicka ett e -postmeddelande till Olympus. ORF -filer kan också öppnas utan Olympus -programvara, som med Able RAWer, Adobe Photoshop, Corel AfterShot och förmodligen andra populära foto- och grafikverktyg. Standardfotovisaren i Windows bör också kunna öppna ORF -filer, men det kan kräva Microsoft Camera Codec Pack. Eftersom det finns flera program som kan öppna ORF -filer kan du ha mer än ett på din dator. Om du upptäcker att ORF -filen öppnas med ett program som du helst inte vill använda den med kan du enkelt ändra standardprogrammet som öppnar ORF -filer.

Hur man konverterar en ORF -fil

Ladda ner Olympus Workspace gratis om du behöver konvertera ORF -filen till JPEG eller TIFF. Du kan också konvertera en ORF -fil online med hjälp av en webbplats som Zamzar, som stöder att spara filen till JPG, PNG, TGA, TIFF, BMP, Adobe Illustrator -fil (AI) och andra format. Du kan använda Adobe DNG Converter på en Windows- eller Mac -dator för att konvertera ORF till DNG.

Fortfarande inte få din fil att öppna?

Det första du bör göra om filen inte öppnas med de program som nämns ovan är att dubbelkolla filtillägget. Vissa filformat använder ett filtillägg som liknar ”ORF”, men det betyder inte att de har något gemensamt eller att de kan arbeta med samma program. Till exempel kan OFR-filer lätt förväxlas med ORF-bilder, men de är faktiskt OptimFRONG Audio-filer som bara fungerar med några få ljudrelaterade program som Winamp (med OptimFROG-plugin). Din fil kan istället vara en ORA -fil, en WRF -fil eller till och med en RadiantOne VDS Database Schema -fil med filtillägget ORX som öppnas med RadiantOne FID. En ORF -rapportfil kan låta som att den har något att göra med ORF -bildfilen men det gör det inte. ORF -rapportfiler slutar i filtillägget PPR och skapas av Vamsoft ORF -skräppostfilter. ERF -filer är liknande; de är bildfiler som skapats av Epson -kameror. I alla dessa fall och troligen många andra har filen ingenting att göra med ORF -bilder som används av Olympus -kameror. Kontrollera att filtillägget verkligen läser ”.ORF” i slutet av filen. Chansen är stor att om du inte kan öppna den med en av bildvisarna eller omvandlarna som nämns ovan, har du faktiskt inte att göra med en Olympus Raw Image -fil. Vanliga frågor

  • Vad är råa bildformat?

    Rå bildfiler innehåller minimalt bearbetade data som tas från bildsensorn på en digitalkamera eller filmskanner. Andra råa bildformat inkluderar Canons CIFF, Fujis RAF, Nikons NEF och Sonys ARW.

  • Kan GIMP öppna ORF -filer?

    Du kan inte öppna råa bildfiler i GIMP. För att öppna en ORF -fil i GIMP måste du först konvertera till ett kompatibelt format som JPG.