Skip to content

Vad är en virtuell assistent och hur fungerar det?

29 de juli de 2021
manwithsmarthpone 5a130a5c89eacc00378a7336

En virtuell assistent är ett program som förstår röstkommandon och slutför uppgifter för en användare. Virtuella assistenter är tillgängliga på de flesta smartphones och surfplattor, traditionella datorer och till och med fristående enheter som Amazon Echo och Google Home. De kombinerar specialiserade datachips, mikrofoner och programvara som lyssnar efter specifika talade kommandon från dig och kan svara tillbaka med en röst som du väljer.

Grunderna för virtuella assistenter

Det finns fem primära virtuella assistenter på marknaden (andra finns men är inte lika populära):

 • Alexa
 • Siri
 • Google Assistant
 • Cortana
 • Bixby

Virtuella assistenter som dessa kan göra allt från att svara på frågor, berätta skämt, spela musik och styra föremål i ditt hem som lampor, termostater, dörrlås och smarta hemapparater. De kan svara på många röstkommandon, skicka textmeddelanden, ringa samtal, ställa in påminnelser. Allt du gör på din telefon kan du förmodligen be din virtuella assistent att göra åt dig. Virtuella assistenter lär sig över tiden och lär känna dina vanor och preferenser så att de alltid blir smartare. Med hjälp av artificiell intelligens (AI) förstår virtuella assistenter naturligt språk, känner igen ansikten, identifierar objekt och kommunicerar med andra smarta enheter och programvara. Kraften hos digitala assistenter kommer bara att växa, och det är oundvikligt att du kommer att använda en av dessa assistenter förr eller senare (om du inte redan har gjort det). Amazon Echo och Google Home är de viktigaste valen i smarta högtalare, men vi förväntar oss att se modeller från andra märken på vägen.

Hur man använder en virtuell assistent

I de flesta fall måste du ”väcka” din virtuella assistent genom att säga ”Hej Siri”, ”OK Google” eller ”Alexa” beroende på enhetens namn. De flesta virtuella assistenter är tillräckligt smarta för att förstå naturligt språk, men du måste vara specifik. Om du till exempel ansluter Amazon Echo till Uber-appen kan Alexa begära en åktur, men du måste uttrycka kommandot korrekt. Du måste säga ”Alexa, be Uber att begära en åktur.” Vanligtvis måste du prata med din virtuella assistent eftersom den lyssnar på röstkommandon. Vissa assistenter kan dock svara på skrivna kommandon. Till exempel kan iPhones med iOS 11 eller senare skriva frågor eller kommandon till Siri snarare än att tala dem. Siri kan också svara med text snarare än genom tal om du föredrar det. På samma sätt kan Google Assistant svara på skrivna kommandon med röst eller text. På smartphones använder du en virtuell assistent för att justera inställningar eller slutföra uppgifter som att skicka en text, ringa eller spela en låt. Använd en smart högtalare för att styra andra smarta enheter i ditt hem, till exempel termostaten, lamporna eller säkerhetssystemet.

Hur virtuella assistenter fungerar

Virtuella assistenter är passiva lyssningsenheter som svarar när de känner igen ett kommando eller hälsning (t.ex. ”Hej Siri”). Passivt lyssnande innebär att enheten alltid hör vad som händer runt den, vilket väcker integritetshänsyn. Dessa problem har lyfts fram av smarta enheter som tjänar som vittnen till brott. Den virtuella assistenten måste vara ansluten till internet så att den kan göra webbsökningar och hitta svar eller kommunicera med andra smarta enheter. Eftersom de är passiva lyssningsenheter behöver de vanligtvis ett väckande ord eller kommando för att aktivera. Med det sagt är det inte ovanligt att enheten kan börja spela in utan ett väckande ord. När du kommunicerar med en virtuell assistent via röst utlöser du assistenten och ställer din fråga utan att pausa. Till exempel ”Hej Siri, vad var poängen för Eagles spel?” Om den virtuella assistenten inte förstår ditt kommando eller inte hittar något svar kommer det att meddela dig. Du kan försöka igen genom att omformulera din fråga eller prata högre eller långsammare. I vissa fall kan det finnas några fram och tillbaka, som om du ber om en Uber. Du kan behöva ge ytterligare information om din plats eller destination. För att aktivera smarttelefonbaserade virtuella assistenter som Siri och Google Assistant, håll ned Hem på enheten. Skriv sedan in din fråga eller begäran, så svarar Siri och Google via text. Smarta högtalare, som Amazon Echo, kan bara svara på röstkommandon.

De populära virtuella assistenterna

Här är en översikt över de fem mest populära virtuella assistenterna.

Alexa

Alexa, Amazons virtuella assistent, är inbyggd i Amazon Echo-serien av smarta högtalare. Du hittar den också på vissa högtalare från tredje part från märken inklusive Sonos. Du kan ställa Echo-frågorna som ”Alexa, som är värd för SNL den här veckan?” Du kan också be den att spela en låt, ringa eller styra dina smarta hemenheter. Den har en funktion som kallas ”multi-room music”, som låter dig spela samma musik från var och en av dina Echo-högtalare. Du kan också konfigurera Amazon Echo med appar från tredje part, så att du kan använda den för att ringa en Uber, dra upp ett recept eller leda dig genom ett träningspass.

Bixby

Samsungs virtuella assistenter är Bixby, som är kompatibelt med Samsungs smartphones med Android 7.9 Nougat eller högre. Precis som Alexa svarar Bixby på röstkommandon. Det kan ge dig påminnelser om kommande händelser eller uppgifter. Bixby kan styra de flesta av dina enhetsinställningar och kan spegla innehåll från din telefon till de flesta Samsung Smart TV-apparater. Du kan använda Bixby tillsammans med din kamera för att handla, få en översättning, läsa QR-koder och identifiera en plats. Du kan till exempel ta en bild av en byggnad för att få information om den eller ta ett foto av en produkt du vill köpa. Du kan också ta ett foto av text som du vill översätta.

Cortana

Cortana är Microsofts virtuella digitala assistent som levereras med Windows 10-datorer. Det finns också som nedladdning för Android- och Apple-mobila enheter. För att få Cortana på din Android- eller Apple-enhet måste du skapa eller logga in på ett Microsoft-konto. Microsoft har samarbetat med Harman Kardon för att släppa en smart högtalare. Cortana använder Bing-sökmotorn för att svara på enkla frågor och kan ställa in påminnelser och svara på röstkommandon. Du kan ställa in tidsbaserade och platsbaserade påminnelser och skapa en fotopåminnelse om du behöver hämta något specifikt i butiken.

Google Assistant

Google Assistant finns tillgängligt på många Android-telefoner, inklusive Google Pixel-smartphones, samt Google Home-smarthögtalare och vissa högtalare från tredje part från märken inklusive JBL. Du kan till och med ställa in den på en iPhone. Du kan interagera med Google Assistant på din smartwatch, laptop och TV. Medan du kan använda specifika röstkommandon, svarar det också på en konversationston och uppföljningsfrågor. Google Assistant interagerar med en mängd appar och smarta hem-enheter.

Siri

Siri, kanske den mest kända virtuella assistenten, är Apples hjärnbarn. Den här virtuella assistenten fungerar på iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV och HomePod, företagets smarta högtalare. Standardrösten är kvinnlig, men du kan ändra den till manlig och ändra språket till spanska, kinesiska, franska och många andra. Du kan också lära dig hur man uttalar namn korrekt. När du dikterar kan du tala om skiljetecken och trycka på för att redigera om Siri får felmeddelandet. För kommandon kan du använda naturligt språk. FAQ

 • Hur stänger du av en röstassistent?

  På iOS 11 eller senare, gå till inställningar > Siri & Sök och stäng av växlar för Lyssna efter ”Hej Siri, ” Tryck hem för Sirioch Tillåt Siri när den är låst. Tryck på på Android inställningar > Tillgänglighet > Skärmläsare > stäng av Röstassistent växla. För att inaktivera Cortana tillfälligt i Windows 10, gå till inställningar, Stäng av Tangentbordsgenväg växla och starta om datorn.

 • Vem är rösten för Google Assistant?

  När Google Assistant först lanserades använde den rösten från en Google-anställd som heter Kiki Baessell. Sedan dess har Google lagt till manliga och kvinnliga röster, brittiska och australiska röster och till och med komoröster från kändisar som Issa Rae.

 • Hur ändrar du Google Assistent-rösten?

  Öppna Google-appen och tryck på Mer > inställningar > Google Assistant > Assistent Voice. Bläddra igenom alternativen och välj den du gillar bäst.