Skip to content

Vad är en XSLT -fil?

17 de augusti de 2021
xslt file icons 582634b25f9b58d5b151b486

En fil med filtillägget XSLT är en Extensible Stylesheet Language Transformations -fil. Det är ett språk som använder XSL -instruktioner för att transformera och utforma en XML -fil.

Hur de används

En XSLT -fil är en textfil och innehåller regler som en XML -fil ska följa. Bland andra funktioner kan den användas för att sortera och ordna olika delar av XML -filen och dölja vissa element från att visas helt. W3Schools.com har några XSLT -exempel du kan titta på. När dessa filer används med XML -filer ändras inte den ursprungliga XML -filen på något sätt. Istället skapas en ny XML -fil. Faktum är att XSLT -filer kan användas för att ”transformera” inte bara XML -filer utan också många andra strukturerade dokument.

Mycket mer information om hur dessa filer är strukturerade, och exempel och handledning om hur du använder dem, finns på W3Schools och i den officiella XSLT -specifikationsdokumentationen.

Hur man öppnar en XSLT -fil

Du kan öppna en XSLT-fil i valfri textredigerare eftersom det är en text-bara fil. Windows Anteckningar är textredigeraren inbyggd i Windows och kan vara till hjälp om du snabbt behöver göra en ändring, men det är förmodligen inte det bästa programmet för att göra tung redigering. Använd en från vår lista över de bästa fritextredigerarna för att öppna och redigera XSLT -filen. Det strukturerar filen på ett sätt som gör det mycket lättare att redigera och läsa än med de mest grundläggande textredigerarna som Anteckningar. Microsofts Visual Studio är en annan XSLT -öppnare och -redigerare som förenklar hela redigeringsprocessen. Medan du gör ändringar i filen kan du se hur transformationerna kommer att se ut i den resulterande filen genom XML meny. Även om de inte är gratis, är XMLSpy XSLT Editor och Liquid Studio några andra bra alternativ. Du kanske också kan öppna filen i en webbläsare för att se koden, men om du inte gör det kan du inte göra några ändringar.

Hur man konverterar en XSLT -fil

Om du öppnar en XSLT -fil i en redigerare som Visual Studio kan du spara filen i ett antal andra format som XSL, XSD, XML, DTD, CONFIG och andra. Det du kanske letar efter istället för att konvertera en XSLT -fil är ett sätt att faktiskt använda den för det avsedda syftet, det vill säga att transformera XML -filer. XSLT -filer bygger dokument genom att kombinera instruktionerna för en XSL -fil och koden för en XML -fil. Du kan använda FreeFormatter.com XSL Transformer för detta ändamål. Den stöder att klistra in XML- och XSL -värdena på webbplatsen samt ladda upp dessa filer från din dator.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om du inte kan öppna din fil med de program som är länkade ovan, förvirrar du troligtvis ett annat filtillägg för det här. Vissa är så lika att det är lätt att läsa det fel och tror att du har att göra med en XSLT -fil. Till exempel ser XLSX, XSPF och XSLIC (XenServer License) ut som att de på något sätt kan relateras till XSLT -filer. Men om du försöker öppna dessa filer i ett av programmen ovan kommer det förmodligen att visa ett fel.