Skip to content

Vad är ett skriptfel?

16 de september de 2021
script 5a3bd7d1ec2f640037784270

Ett skriptfel är ett fel som uppstår när instruktionerna från ett skript inte kan köras korrekt av någon anledning. De flesta datoranvändare kommer att stöta på skriptfel oftast i webbläsaren när de inte kan utföra JavaScript- eller VBScript -instruktioner (eller annat skriptspråk) från en webbsida, men de kan också hända i skrivbordsprogram.

Här är några exempel på skriptfelmeddelanden: Fel på den här webbsidan kan få det att fungera fel.

type = ”code”> Ett körningsfel har inträffat. Vill du felsöka?

type = ”code”> Internet Explorer -skriptfel. Ett fel har uppstått i skriptet på rad 1. Vill du fortsätta köra skript på den här sidan?

type = ”code”> Ett skript på den här sidan gör att Internet Explorer körs långsamt. Om den fortsätter att köra kan din dator inte svara. Vill du avbryta manuset?

type = ”code”> Ett fel har uppstått i skriptet på den här sidan.

typ = ”kod”>

Varför du får skriptfel

En vanlig orsak till skriptfel är att ett fel har uppstått bakom kulisserna, antingen på webbservern för fel i en webbläsare eller i programmeringsänden av ett program. Felaktig kodimplementering eller annan dålig konfiguration på programvarusidan är inte ditt problem att åtgärda. Det bästa du kan göra i den situationen är att vänta på en uppdatering från utvecklaren. Men skriptfel kan också bero på att något händer din slut, som med ditt eget program eller operativsystem som inte kan ladda skriptet korrekt. Till exempel kan det finnas en inställning i din webbläsare som blockerar skript, eller din säkerhetsprogramvara kan behandla ett ofarligt skript som om det är ett hot som måste tas bort.

Hur man åtgärdar skriptfel

Skriptfel ses oftast i Internet Explorer eller i ett program som använder IE för att komma åt internet eller köra lokala skript, så de flesta av dessa felsökningssteg gäller IE. Även om Microsoft Edge till stor del har ersatt IE, kan några av samma problem dyka upp. Korrigeringarna är också desamma eller väldigt lika. På grund av detta är det snabbaste sättet att sluta få skriptfel att helt enkelt byta webbläsare! Använd något som Microsoft Edge, Chrome, Firefox eller Opera. Men det löser faktiskt inte skriptfelet. Följ dessa steg i ordning och kontrollera efter varje för att se om du fortfarande får felet:

Stäng av skriptfel i IE

Den genomsnittliga användaren behöver faktiskt inte se skriptfel eftersom de bara fungerar som ett irritationsmoment. Detta gäller särskilt om manusfelet inte faktiskt hindrar dig från att använda webbplatsen eller programmet normalt. Du kan säkert stänga av skriptfel i Internet Explorer, liksom program som använder IE på backend, så här:

 1. Öppna dialogrutan Kör genom att trycka på Windows -nyckel och sedan R nyckel.

 2. Gå in i inetcpl.cpl kommando att starta Internetegenskaper.

 3. Öppna fliken som heter Avancerad.

 4. Rulla ner tills du hittar Bläddring och leta sedan efter dessa tre inställningar:

  • Se till att båda Inaktivera skriptfelsökning (Internet Explorer) och Inaktivera skriptfelsökning (annat) kolla bredvid dem.
  • Strax under dessa alternativ, dubbelkolla det Visa ett meddelande om varje skriptfel är inte kontrollerad (så att du inte ser meddelanden om skriptfel.)
 5. Tryck OK för att spara ändringarna. Det här är standardinställningarna för Windows 10

Se till att IE inte blockerar viktiga skriptfunktioner

Att stänga av skriptfel hindrar dig från att se dem, men det betyder inte nödvändigtvis att själva skripten fungerar korrekt bara för att deras relaterade fel inte längre syns. Se till att du inte har inaktiverat ActiveX -skript och att Internet Explorer inte blockerar Java eller ActiveX. Vissa säkerhetsinställningar i IE hindrar ActiveX och Java från att fungera korrekt, vilket kan påverka användbarheten för webbsidan som kör skriptet. Det snabbaste sättet att få dessa funktioner att fungera igen (om de inte redan är) är att återställa säkerhetsinställningarna i Internet Explorer.

Ta bort tillfälliga internetfiler

Tillfälliga filer cachas på din dator av Internet Explorer så att du kan besöka webbplatser snabbare, men en cache som är för stor eller en som lagrar skadad data kan resultera i skriptfel. Du bör regelbundet radera dessa cachefiler.

Tillåt popup-fönster i din webbläsare

En popup-blockerare är extremt användbar för det mesta, men kan faktiskt orsaka skriptfel om manuset inte får tillräckligt med tid att köra eftersom webbläsaren förhindrar popup-fönster. Alla webbläsare låter dig styra popup-blockeraren. Om du inaktiverar blockeraren tillåts popup-fönster att köras igen.

Uppdatera din programvara

Föråldrad programvara kan orsaka det specifika skriptfelet som du ser. Det kan bero på att webbplatsen eller programmet som visar felet har ett minimikrav som din dator inte uppfyller, eller att ett skriptfel korrigerades genom en uppdatering som du aldrig fick. Du bör alltid hålla Windows uppdaterat. Du bör uppdatera dina tredjepartsprogram om de får skriptfel. Ett gratis programuppdateringsverktyg är ett enkelt sätt att göra detta.

Kontrollera din säkerhetsprogramvara

Det är möjligt att ditt antivirusprogram eller din brandväggsprogram blockerar skript eller ActiveX -kontroller från att fungera normalt. Inaktivera båda tillfälligt för att se om du fortfarande får skriptfelet. Du bör aldrig lämna din dator öppen för attacker, men i det här fallet kan säkerhetsprogramvaran vara skyldig, så att tillfälligt inaktivera dem bara för några minuter kommer inte att skada. Proceduren är olika för varje program men du bör kunna högerklicka på programvaran som körs i Windows aktivitetsfält, bredvid klockan, för att stänga av AV-sköldarna eller inaktivera brandväggen. Om inte, försök öppna programmet – det finns definitivt ett alternativ där för att inaktivera programmet. Något annat att leta efter med din antivirusskanner är om den är konfigurerad för att leta efter virus i mappar som din webbläsare använder för att behålla tillfälliga filer. Om så är fallet kan skannern felaktigt identifiera skript som skadlig kod och karantän eller ta bort dem innan de kan köras. Internet Explorer använder den här mappen som standard: C: Users [username] AppData Local Microsoft Windows INetCache

Google Chrome cachar data här: C: Users [username] AppData Local Google Chrome Användardata Standard Cache

Återställ alla Internet Explorer -inställningar

Det kan finnas ett antal inställningar eller tillägg som orsakar skriptfel i Internet Explorer. det enklaste sättet att återställa alla dessa inställningar till standardinställningarna är att återställa Internet Explorer. Återställning av IE inaktiverar alla verktygsfält och tillägg, samt återställer all integritet, säkerhet, popup-fönster, surfning med flikar, standardwebbläsare och avancerade alternativ. En alternativ metod är att se om bara ett enda tillägg orsakar skriptfelet, vilket du kan göra genom Verktyg > Hantera tillägg meny. Inaktivera tillägg ett i taget och testa efter skriptfelet efter varje. Annars kan du återställa Internet Explorer helt:

 1. Öppna dialogrutan Kör med VINN+R snabbtangent.

 2. Stiga på inetcpl.cpl att öppna Internetegenskaper.

 3. Gå till Avancerad flik.

 4. Välja Återställa längst ner och sedan igen på Återställ Internet Explorer -inställningar skärm.

 5. Välj Stänga när alla inställningar har återställts.

 6. Starta om din dator.

Inaktivera smidig rullning

Detta ligger längst ner eftersom det är den minst sannolika orsaken till ett skriptfel. Men om du får ett fel när du tittar på videor i Internet Explorer, eller om videon inte visas korrekt, kan alternativet Smidig rullning i IE orsaka problem med skript som försöker köras på sidan. Så här stänger du av Smooth Scrolling i Internet Explorer:

 1. Använd dialogrutan Kör (Windows Key+R) för att ange inetcpl.cpl kommando.

 2. Navigera till Avancerad flik.

 3. Under Bläddring avsnittet, längst ner, ta bort bocken bredvid använd smidig rullning.

 4. Spara och avsluta med OK knapp.