Skip to content

Vad är IMDb?

29 de juli de 2021
imdb logo d9c66c50ae884ce09c89f67972650a25

Internet Movie Database (IMDb) är den största och mest omfattande filmdatabasen på nätet. Den erbjuder en omfattande databas med film, TV-program och castinformation. Webbplatsen lanserades officiellt 1990 och ägs nu av Amazon.com. IMDb är en extremt detaljerad och rik källa till filmdata som innehåller toppfilmer, nyheter, gratisfilmer, recensioner, filmtrailers, showtider, DVD-filmrecensioner, kändisprofiler och mer. Om du någonsin har undersökt en film eller skådespelare har du förmodligen landat på IMDb. Webbplatsen är verkligen en enorm förvaring av filminformation, och även om det är fantastiskt att det mesta är helt gratis att komma åt, kan det verka rörigt och svårt att sikta igenom. Nedan följer några tips om hur du använder IMDb samt en titt på några av dess funktioner, inklusive vad du får med IMDbPro.

Vad finns på IMDb?

IMDb är, med ett ord, omfattande. Det är ett stort nav med underhållningsinformation. Nästan vilken sökmotor som helst kommer att peka dig dit om du letar efter handlingen till en film eller om du försöker ta reda på vem som spelade i en film du just tittat på eller vem som kommer att vara med i ett kommande TV-program. Det finns en häpnadsväckande mängd information relaterad till underhållningsindustrin: manus, trivia, regissör / producentinformation, publicitetskontakter, plotöversikter, filmtrailers etc. Förutom bakgrundsinformation erbjuder Internet Movie Database också exklusiva karaktärsresurser som biografier och minnesvärda citat, plus inkluderar möjligheten att direkt titta på TV-program och filmer gratis. Användare uppmanas att delta i webbplatsens ständigt växande mängd information genom att betygsätta filmer i en skala. IMDbs ”toppsidor” – till exempel de 250 filmerna i listan med högst rankade filmer – baseras på dessa användares förtroendestämmor (eller ogillande), som ständigt roterar en lista med filmer genom favoritlistan beroende på mottagna röster. De flesta sidor som är associerade med en film eller TV-show på IMDb har flera funktioner, inklusive en plotöversikt, plotöversikt, story, castinformation, recensionspoäng, taggade genrer, bilder, videor, nomineringar, liknande titlar, biljettinformation, runtime, trivia , vanliga frågor, användarrecensioner, offertar med mera. Du kan också skapa dina egna privata eller offentliga övervakningslistor. Dessa kan innehålla filmer och program som du är intresserad av. De fungerar som ett utmärkt sätt att samla titlar du planerar att titta på, och du kan till och med sortera dem efter betyg, runtime, popularitet och andra användbara kriterier.

IMDb Avancerade sökalternativ

Skärmdump av IMDbs populära film- och TV-genrelista

Kommer snart och andra IMDb-diagram som populäraste filmer och Top Box Office är några av de mer populära sätten att använda IMDb, men det finns faktiskt flera sätt att söka igenom webbplatsen. Du kan behöva välja en metod framför en annan om du letar efter en ny film att titta på eller om du bara har en eller två bitar av information för att starta sökningen, till exempel en skådespelares namn eller information om handlingen.

  • IMDb-namnsökning: Hitta titlar efter en skådespelares namn, födelsedag eller födelseplats, stjärnmärke, dödsdatum eller plats, kön, filmografi, namngrupp (som Oscar-vinnande eller Bästa vinnande skådespelerska), och mer.
  • IMDb-titelsökning: Sök efter filmer och program efter titel, körtid, titeltyp (TV-avsnitt, TV-kort, kortfilm, långfilm, etc.), släppdatum, användarnas betyg, antal röster, genre, titelgrupp (IMDb “Topp 100” eller Emmy-prisbelönad), titelinformation (platser, galna krediter, alternativa versioner, etc.), företag (som Sony eller Paramount), alternativ för omedelbar övervakning, amerikanska certifikat (PG, NC-17, etc.), länder, nyckelord, språk, filmplats, rollspelare / besättning, runtime, ljudmix och mer .
  • IMDb Collaborations Search: Den här söktypen låter dig hitta filmer och program där två personer du väljer visas, eller så kan du hitta personer som spelade i samma film genom att söka efter två titlar.
  • IMDb Site Index: Den här listar olika intressanta platser du kan surfa på IMDb, till exempel Årets bästa, Botten 100, Födelsedagaroch Amazon Originals.
  • Filmgenrer: Bläddra i IMDb efter genre för att hitta skräckfilmer, komedier, animationer, fantasifilmer, thrillers, kriminalserier och mycket mer.

IMDb gratis filmer

Skärmdump av IMDb TV: s nyligen tillagda filmer

Internet Movie Database har inte bara information om filmer och program, utan också gratis filmer som du kan titta på just nu. Den delen av webbplatsen heter IMDb TV. Du kan bläddra bland nyligen tillagda filmer och TV-program, populära filmer / program, veckans filmer, IMDb-original, dolda pärlor och filmer organiserade efter genre. De är alla synliga från deras webbplats och mobilappen.

IMDbPro-funktioner

Du kan betala för vissa funktioner i IMDb om du vill ha dem. De riktar sig dock mer mot personer som söker kontakter i underhållningsbranschen. Genom att prenumerera på IMDbPro kan du:

  • Gör anspråk på din egen IMDb-sida
  • Spåra uppdateringar från personer / titelprofiler för att alltid ha den senaste informationen
  • Hitta branschkontakter och talangrepresentation
  • Se titlar som inte är tillgängliga på IMDb

Det finns en kostnadsfri 30-dagars testversion av IMDbPro innan priset på 12,50 USD / månad börjar. Priset är för om du betalar ett år i förskott (149,99 USD), eller så kan du välja en något dyrare månad till månad-prenumeration för 19,99 USD .