Saltar al contenido

Vad är Kickstarter och vad använder människor det för?

19 de julio de 2021
GettyImages 552049417 58fea2913df78ca1596154fe

Kickstarter är en finansieringsplattform riktad mot att hjälpa kreativa projekt komma igång. Det drivs helt av crowdfunding, så donationer från allmänheten driver på dessa dynamiska nya idéer. Här är en titt på vad som är involverat med att skapa och backa ett Kickstarter-projekt. Medan ideella organisationer kan starta ett Kickstarter-projekt kan projekt inte samla in pengar för välgörenhet eller lova att donera till en sak.

Hur Kickstarter fungerar

Kickstarter drivs av skapare och stödjare. Skapare presenterar kreativa projektidéer och stödjare finansierar dessa projekt. Skapare skapade en sida för att visa projektets detaljer och prototyper med hjälp av text, video och foton. Projektskapare satte ett finansieringsmål och en deadline. Skaparna skapar också belöningsnivåer för backers som lovar specifika belopp. Ju mer en stödjare lovar, desto större blir belöningen. När tillräckligt många stödjare har finansierat projektet kan skaparen utveckla och producera sin vision. Beroende på projektets komplexitet kan supportare behöva vänta månader för att se den färdiga produkten. Skapare kan inte lova stödjare någon andel i verksamheten, till exempel intäktsdelning och eget kapital.

Starta ett Kickstarter-projekt

Även om Kickstarter är en bra plattform för exponering får inte alla sina projekt godkända. Varje skapare måste först granska Kickstarter-projektets riktlinjer innan de skickar in ett projekt. Kickstarter accepterar cirka 75 procent av de inlämnade projekten. Resterande 25 procent avvisas, vanligtvis på grund av bristande efterlevnad av riktlinjerna. Några av Kickstarter’s viktigaste allmänna regler för skapare säger att skaparen måste:

 • Skapa något som kan delas med andra.
 • Var ärlig och presentera tydligt sitt projekt.
 • Inte insamling för välgörenhet.
 • Erbjuder inte eget kapital.
 • Inblandar inte förbjudna föremål, inklusive tävlingar, politisk insamling, droger, vapen och mer.

Medan många projekt faller inom tech-kategorin är Kickstarter en plats för skapare av alla slag, inklusive filmskapare, artister, musiker, designers, författare, illustratörer, upptäcktsresande, kuratorer, artister och andra kreativa individer.

Kickstarter’s All or Nothing Rule

En skapare kan bara samla in sina medel om de når sitt finansieringsmål inom tidsfristen. Om de inte når målet i tid byter inga pengar händer. Kickstarter satte denna regel på plats för att minimera risken. Om ett projekt inte kan generera tillräckligt med pengar och inte kan leverera till nuvarande stödjare när skaparna inte samlade in tillräckligt med pengar kan det vara tufft för alla. Skapare kan alltid försöka igen vid ett senare tillfälle.

Alla stödjare har möjlighet att få belöningar

Kickstarter kräver att skapare erbjuder någon form av belöning till sina stödjare, oavsett hur enkla eller detaljerade. När människor finansierar ett projekt väljer de ett av de förutbestämda utmärkelserna som skaparna presenterar. Vanligtvis finns det också ett sätt att bidra med en liten summa utan utmärkelsen, ett alternativ som är märkt «Back it because you believe in it.»

Kickstarter-kampanj med belöningar listade

Utmärkelser kan omfatta:

 • Shout-outs på projektets webbplats.
 • Att sätta backarens namn någonstans i det färdiga projektet.
 • Inbjudningar till fest eller föreställning.
 • En kopia eller en signerad version av den slutliga produkten.
 • T-tröjor.
 • Ett möte med en kändisbacker.
 • Allt annat som skaparen kan drömma om.

När ett projekt framgångsrikt har nått sitt målfinansieringsbelopp kan skaparna nå mer information innan de skickar ut belöningar till sina stödjare. Alla Kickstarter-sidor har en uppskattad leveransdatumsektion för att ange när backers får sina belöningar. Det kan ta flera månader innan något levereras, särskilt om belöningen är själva produkten.

Säkerhetskopiera ett projekt

Det är enkelt att pantsätta pengar till ett projekt. Välj det gröna Tillbaka detta projekt på vilken projektsida du väljer. Välj ett donationsbelopp och en belöning. Amazons kassasystem behandlar din information.

Kickstarter-projektsida som visar en grön Tillbaka Detta projekt-flik

Kreditkort debiteras inte förrän efter det att projektet har gått ut. Om projektet inte når sitt finansieringsmål debiteras ditt kreditkort aldrig. Oavsett resultatet skickar Kickstarter ett stöd till alla supportare efter projektets slutdatum.

Bläddrar i projekt

Det är enkelt att bläddra igenom projekt. Bläddra igenom Kickstarter-hemsidan för att se utvalda projekt, vad som rekommenderas, nya favoriter och mer. Använd sökknappen högst upp för att söka efter något specifikt efter namn eller nyckelord. Om det finns en viss typ av projekt du letar efter, bläddra bland kategorier, inklusive konst, serier & illustration, design & tech, film, mat & hantverk, spel, musik och publicering.

Kickstarter-hemsida med kategoriflikar högst upp

Patreon är en liknande webbplats anpassad speciellt för människor som skapar konst, musik, skrivande eller andra typer av kreativa tjänster. Om Kickstarter inte erbjuder dig den kreativa kategorin du behöver, kolla in Patreon.