Skip to content

Vad är mediaservrar för bil till för?

14 de augusti de 2021
in car media server 57df0dd43df78c9cce8cfac9 5c8670b0c9e77c0001a3e56d

En mediaserver är en typ av dator som lagrar och levererar ljud- och videoinnehåll. Hemmediaservrar används ofta för att distribuera video- och ljudinnehåll till en mängd olika platser i hela huset, men omfattningen av mediaservrar i bilen är vanligtvis mer fokuserad. Dessa servrar är vanligtvis utformade för att leverera innehåll till huvudenheten. En mediaserver i bilen kan dock också tjäna ett större syfte att leverera strömmande media till en mängd olika enheter som alla är anslutna via ett trådlöst nätverk. Vissa huvudenheter inkluderar en SSD eller traditionell hårddisk, och andra har USB -anslutningar eller SD -kortplatser som gör det möjligt att lägga till lagring. Andra är direkt kompatibla med mediaservrar, och vissa kan anslutas till en mediaserver via en extra ingång. I de flesta situationer kommer du att behöva sätta ihop en DIY -mediaserver själv, vilket möjliggör en enorm mängd anpassningar. Mediaservrar kan innehålla:

 • Solid state eller traditionell hårddisklagring
 • Optiska enheter
 • USB-minne
 • Lagring av SD -kort
 • Nätverksanslutning

Några typer av mediaservrar i bilen inkluderar:

 • OEM infotainmentsystem
 • Eftermarknads lagringsmedia
 • DIY medieservrar

Kraftigt utökade underhållningsalternativ

Det finns ett antal olika typer av mediaservrar, och varje system fungerar lite annorlunda. Den mest grundläggande funktionen för mediaservrar i bilen är lagring av en eller flera digitala filer som kan nås på distans av en huvudenhet eller dator. Detta kan åstadkommas genom direkta ljud- och videoanslutningar eller via en nätverksanslutning, och den mest grundläggande mediaservern består helt enkelt av en nätverksansluten lagringsenhet (NAS) som en huvudenhet eller dator kan hämta innehåll från. Mer komplicerade servrar är i huvudsak datorer som utför samma funktion. För huvudenheter som inte var avsedda att användas med mediaservrar kan mediaservern skicka ljud- och videodata till en extra ingång. Dessa mediaservrar är vanligtvis anslutna till en LCD och styrs via en pekskärm eller alternativ inmatningsmetod. Vissa specialbyggda eftermarknadsmediaservrar inkluderar också optiska enheter och andra alternativ. När du sätter ihop en DIY-medieserver i bilen har du mycket utrymme. Du kan till exempel återanvända en gammal bärbar dator eller ansluta en liten dator till en växelriktare och strömma media till din huvudenhet, telefoner, surfplattor och andra enheter.

OEM Multimedia Server Tillgänglighet

Ett antal OEM -infotainmentsystem inkluderar någon typ av mediaserverfunktion, även om de vanligtvis inte innehåller en separat serverenhet. Fords Sync, Kias UVO och andra liknande infotainmentsystem kan lagra och spela upp ljud- och videofiler. Andra infotainmentsystem innehåller ingen inbyggd lagring, men de ger dig åtkomst till ditt digitala innehåll via en SD-kortläsare eller USB-anslutning.

Lägga till en mediaserver till ett befintligt bil-/videosystem

Om du vill lägga till en mediaserver till din bil eller lastbil har du några alternativ. Den enklaste lösningen är att köpa en specialbyggd mediaserver. Om du inte är missnöjd med att uppgradera din huvudenhet kan du också köpa en videohuvudenhet som är utformad för att fungera med en mediaserver. Det andra alternativet är att bygga en DIY -server. Det finns många sätt att göra detta, men du behöver vanligtvis några grundläggande komponenter som:

 • Någon typ av dator
 • En utställning
 • En inmatningsenhet
 • Anslutningar för ljudsystemet

Om du har en gammal bärbar dator kvar kan du kanske använda den som en multimediaserver i bilen. Andra enkla alternativ inkluderar surfplattor och smartphones. Men du kan också överväga att bygga ett nytt system eller använda en lågprofilad dator med bara bokhyllor. Det finns också ett antal små, billiga, Linux-baserade datorer tillgängliga. Några av de snyggaste DIY -medieservrarna använder pekskärms -LCD -skärmar, som tar hand om både skärmens och inmatningsenhetens krav. I så fall kan ljudet ledas via en extra ingång på huvudenheten medan pekskärmen används för att visa videoinnehåll.