Skip to content

Vad är mikrobloggtjänst?

18 de augusti de 2021
GettyImages 480985263 56a9ff523df78cf772abf7a7

Mikrobloggtjänst är en kombination av bloggning och snabbmeddelanden som tillåter användare att skapa korta meddelanden som ska läggas ut och delas med en publik online. Sociala plattformar som Twitter har blivit extremt populära former av denna nya typ av bloggning, särskilt på mobilwebben – vilket gör det mycket mer bekvämt att kommunicera med människor jämfört med de dagar då surfning på webbsidor och interaktion var normen. Dessa korta meddelanden kan komma i form av en mängd olika innehållsformat, inklusive text, bilder, video, ljud och hyperlänkar. Trenden utvecklades kring det senare slutet av Web 2.0 -eran efter att sociala medier och traditionellt bloggande gick samman för att skapa ett sätt som var enklare och snabbare att kommunicera med människor online och hålla dem informerade om relevant, delbar information samtidigt.

Populära exempel på mikrobloggplattformar

Du kanske redan använder en mikrobloggwebbplats utan att ens veta det. Som det visar sig är kort men frekvent socialt inlägg på nätet exakt vad de flesta vill ha, med tanke på att så många av oss surfar på webben från våra mobila enheter när vi är ute på språng och vår uppmärksamhet är kortare än någonsin.

Twitter

Twitter är en av de äldsta och mest kända sociala plattformarna som placeras under kategorin ”mikrobloggtjänst”. Medan gränsen på 280 tecken fortfarande finns idag kan du nu utöver vanlig text också dela videor, artikellänkar, foton, GIF, ljudklipp och mer via Twitter-kort.

Tumblr

Tumblr hämtar inspiration från Twitter men har färre begränsningar och fler funktioner. Du kan verkligen lägga upp ett långt blogginlägg om du vill, men de flesta användare tycker om att lägga ut massor av individuella inlägg med visuellt innehåll som foton och GIF.

Instagram

Instagram är som en fotojournal för vart du än går. I stället för att ladda upp flera foton till ett album på samma sätt som vi brukade göra via skrivbordswebben på Facebook eller Flickr, låter Instagram dig lägga upp ett foto i taget för att visa var du är och vad du gör.

Fördelarna med mikrobloggtjänst kontra traditionell bloggning

Varför skulle någon vilja börja publicera på en mikrobloggsida? Om du har tvekat att hoppa på en webbplats som Twitter eller Tumblr, här är några skäl att överväga att prova dem.

Mindre tid åt utvecklingen av innehåll

Det tar tid att skriva eller sätta ihop innehåll för ett långt blogginlägg. Med mikrobloggtjänst kan du däremot lägga upp något nytt som tar så lite som några sekunder att skriva eller utveckla.

Mindre tid att spendera på att konsumera enskilda delar av innehållet

Eftersom mikrobloggtjänst är en så populär form av sociala medier och informationskonsumtion på mobila enheter är det värt att snabbt kunna få inläggets inlägg på ett kort, direkt till sakformat utan att behöva läsa eller titta på något som tar för mycket tid .

Möjligheten till fler frekventa inlägg

Traditionellt bloggar innebär längre men mindre frekventa inlägg medan mikrobloggtjänst innebär motsatsen (kortare och oftare inlägg). Eftersom du sparar så mycket tid genom att fokusera på att bara lägga upp korta bitar, har du råd att posta oftare.

Ett enklare sätt att dela brådskande eller tidskänslig information

De flesta mikrobloggtjänstplattformar har utformats för att vara enkla och snabba att använda. Med en enkel tweet, Instagram -foto eller Tumblr -inlägg kan du uppdatera alla om vad som händer i ditt liv (eller till och med i nyheterna) just nu.

Ett enklare och mer direkt sätt att kommunicera med följare

Förutom att du kan kommunicera bättre med mer frekventa och kortare inlägg kan du också använda mikrobloggtjänstplattformar för att enkelt uppmuntra och underlätta mer interaktion genom att kommentera, twittra, omlogga, gilla och mer.

Mobil bekvämlighet

Sist men inte minst skulle mikrobloggtjänst inte vara en lika stor affär som den är just nu utan den växande trenden mot mobilwebbsökning. Det är för svårt att skriva, interagera och konsumera långa blogginlägg på en smartphone eller surfplatta, varför mikrobloggtjänst går hand i hand med denna nyare form av webbläsning.