Skip to content

Vad är MOM.exe?

17 de september de 2021
mom.exeerror 59b9ab5f0d327a0011affed5 d02e148f7ef04f0ba985c3d516116b9a

MOM.exe är en integrerad del av AMDs Catalyst Control Center, ett verktyg som kan levereras med AMD -grafikkortdrivrutiner. Medan drivrutinen låter grafikkortet fungera korrekt, är Catalyst Control Center nödvändigt om du vill ändra avancerade inställningar eller övervaka hur kortet fungerar. När MOM.exe har ett problem kan Catalyst Control Center bli instabilt, krascha och generera felmeddelanden.

Vad gör MOM.exe?

MOM.exe startar tillsammans med CCC.exe, som är Catalyst Control Center -värdprogrammet, och MOM.exe ansvarar för att övervaka driften av alla AMD -grafikkort som är installerade i värdprogrammet. Precis som CCC.exe och andra tillhörande körbara filer som atiedxx och atiesrxx körs MOM.exe vanligtvis i bakgrunden. Det betyder att du under normala omständigheter aldrig kommer att se eller behöva oroa dig för det. Faktum är att du kanske aldrig behöver oroa dig för Catalyst Control Center om du inte spelar spel på din dator, använder flera bildskärmar eller behöver komma åt mer avancerade inställningar.

Hur kom det här på min dator?

I de flesta fall installeras MOM.exe samtidigt som AMDs Catalyst Control Center installeras. Om din dator levererades med ett AMD- eller ATI-grafikkort kom det förmodligen också förinstallerat med Catalyst Control Center, CCC.exe, MOM.exe och andra associerade filer. När du uppgraderar ditt grafikkort och ditt nya kort är en AMD kommer Catalyst Control Center ofta också att installeras vid den tiden. Även om det bara är möjligt att installera drivrutinen för grafikkortet är det vanligare att installera drivrutinen med Catalyst Control Center. När det händer installeras också MOM.exe.

Kan MOM.exe någonsin vara ett virus?

MOM.exe är ett legitimt program som är integrerat i driften av AMDs Catalyst Control Center; Det betyder dock inte att det hör hemma på din dator. Om du till exempel har ett Nvidia -grafikkort finns det ingen legitim anledning för MOM.exe att köras i bakgrunden. Det är förmodligen kvar från innan du uppgraderade ditt AMD -grafikkort till ett Nvidia -kort, eller det kan vara skadlig programvara. En vanlig taktik som används av skadlig kod är att dölja ett skadligt program med namnet på ett användbart program. Och eftersom MOM.exe finns på många datorer är det inte ovanligt att skadlig kod använder detta namn. Medan ett bra anti-malware-program vanligtvis tar upp den här typen av problem, kan du också kontrollera var på din dator MOM.exe är installerat. Om den är en del av Catalyst Control Center bör den finnas i en mapp som liknar en av dessa:

 • C: Program Files (x86) ATI Technologies
 • C: Program Files (x86) AMD

Hitta MOM.exe i Aktivitetshanteraren

Du kan också använda Aktivitetshanteraren för att hitta platsen för MOM.exe på din Windows OS -dator:

 1. tryck och håll Ctrl+Flytta+Esc för att öppna Aktivitetshanteraren.

 2. Välj de Processer flik. Om du inte ser fliken Processer väljer du Fler detaljer i det nedre vänstra hörnet av Aktivitetshanterarfönstret.

 3. Leta efter MOM.exe i namn kolumn.

  Windows 10 Aktivitetshanteraren, kolumnen "Namn"

 4. Skriv ner vad det står i motsvarande Kommandorad kolumn.

 5. Om det inte finns något Kommandorad kolumn, högerklicka på namn kolumn och välj Kommandorad.

Om du hittar MOM.exe installerat någon annanstans, t.ex. C: Mamma, eller i Windows -katalogen, bör du köra en uppdaterad skadlig programvara eller virusscanner omedelbart.

Vad du ska göra med MOM.exe -fel

När MOM.exe fungerar korrekt vet du inte att den finns där. Men om det någonsin slutar fungera märker du vanligtvis en ström av popup-felmeddelanden. Du kan se ett felmeddelande om att MOM.exe inte kunde starta eller att den måste stängas av. Det finns tre saker du bör göra när du får ett MOM.exe -fel:

 • Se till att grafikkortdrivrutinen är uppdaterad.
 • Ladda ner och installera den senaste versionen av Catalyst Control Center från AMD.com.
 • Ladda ner och installera den senaste versionen av .NET Framework från Microsoft.

Vanliga frågor

 • Hur blir du av med MOM.exe?

  Det enklaste sättet att ta bort en MOM.exe -fil är att avinstallera Catalyst Control Center. Du kan göra det via kontrollpanelen i Windows 10.

 • Vad är Catalyst Control Center exakt?

  Catalyst Control Center är en programvara som hanterar dina GPU -drivrutiner och ger dig tillgång till avancerade alternativ för videoanpassning medan du spelar. Du kan använda den för att justera dina skärminställningar, justera spelprestanda eller växla mellan GPU: er om du har flera kort installerade.

 • Hur öppnar du Catalyst Control Center på Windows 10?

  Du bör kunna öppna Catalyst Control Center på Windows 10 som vilken annan app som helst. Du kan hitta den i Start -menyn och välja den, eller så kan du använda sökfältet för att hitta och köra den.