Skip to content

Vad är nästa för Black TikTokers

23 de juni de 2021
115931187 629554624339949 7121638440935163820 n 1a4fa3acad1c46c0820a2bb2ce7e496c

Viktiga takeaways

  • Black TikTokers kämpar för att förstå det potentiella amerikanska förbudet medan de balanserar sina sociala medier.
  • Instagrams Reels copycat kommer under skott som ett försök att monopolisera den sociala mediebranschen.
  • TikToks algoritm står inför anklagelser om undertryckande av svart innehåll och skapare som anses vara osmakliga för den vanliga marknaden.

Black TikTok-skapare föreställer sig livet på den sociala medieplattformen efter att Trump-administrationen cementerade samtal för att förbjuda appen bland säkerhetsproblem angående dess potentiella koppling till den kinesiska regeringen. Beskrivs som smakmakare i appen, krediteras svarta annonsmaterial för att starta många av plattformens mest varaktiga sociala trender, från dansgillningar som ”Renegade” till populära ljud som involverar rapstressen Nicki Minajs videokommentar. Den 6 augusti utfärdade president Trump en verkställande order som förbjuder den populära sociala medieappen att fungera i USA senast den 15 september om kinesiska chefer inte lyckas göra en affär med amerikanska köpare.

Beställningen riktar sig till TikToks moderbolag, ByteDance Ltd., med sanktioner som förbjuder ”varje transaktion av någon person, eller med avseende på någon egendom, med förbehåll för USA: s jurisdiktion, med ByteDance Ltd.” Detta tillkännagivande kom en vecka efter att president Trumps första hot om ett förbud orsakade en uppror som efterklang över sociala medieplattformar. ”Jag förstod först inte varför detta skulle hända”, sa TikTok-skaparen Loren Montgomery till Lifewire via telefon. ”Att höra att det försvann mitt i att jag blev större och större i mitt varumärke … Jag var upprörd.”

Bättre känd av sitt användarnamn AuntieLoren, Montgomery gjorde sig ett namn i appen via sin unika blandning av rytmiska R & B-låtar och komfortmat. Hon har fått en publik på över 320 000 följare och har säkrat varumärkesavtal med Kroger och Home Shopping Network – vilket illustrerar den framgång som vissa har hittat på det relativt unga sociala medianätverket.

The Reel Deal

Med plattformens hotande upphävande tvingas dessa skapare att ompröva sin närvaro på sociala medier och hur man konverterar TikTok-kända till framgång på andra plattformar. Efter president Trumps förklaring släppte Instagram loss sina rullar vertikalt som har en otroligt liknande utseende och känsla som den kinesiska appen. Avtäckt med all affärsfiness som industrin har förväntat sig av Facebook, kan Reels vara en fax, och skapare som Montgomery säger att det bleknar i jämförelse med originalet.

”Jag ökade ansträngningarna för att konvertera mina följare till min Instagram-sida efter tillkännagivandet av TikTok-förbudet”, sa hon. ”Jag har inte så mycket med Reels att göra. Jag försöker anpassa mig till det om TikTok försvinner, men det känns som något som bara skyndades som en ersättning om förbudet skulle bli framgångsrikt – det känns bara bråttom. ”

Hur Reels ser ut på Instagram

Reels är mer än bara ett försök att kopiera den framgångsrika affärsmodellen för TikTok, enligt den 29-åriga pedagogen och politiken George Lee. Han oroar sig för att Facebook, Instagram-ägaren, ständigt försöker döda kommande appar i ett försök att monopolisera branschen.

Han förklarar vidare faran i monopoliseringen av sociala medier, vilket kan leda till en era där ett enda företag utövar full kontroll över vad som kan och inte kan läggas ut online. ”Jag vill bara höra om den svarta rytmen, jag vill inte höra om den svarta bluesen.” TikTok-skapare har länge lobbat kritik mot appens behandling av svart talang och Lee är bland de högsta kritikerna.

Han samlade över 750 000 följare över två profiler i appen, ConsciousLee och ConsciousLeeSpeaks, han har tagit fram en nisch på TikTok som en försvarsadvokat för social rättvisa som beskriver sitt varumärke av engagerande kulturkommentarer som edutainment – och han drar inga slag mot tekniken konglomerat. ”En av avvägningarna med TikTok som ger dig så mycket exponering och tillgänglighet till olika marknader och olika delar av världen är att de har mycket godtyckliga standarder för att polisera sina riktlinjer. Jag har skuggförbjudits och stängts av mer på den här appen under det senaste året än vad jag har gjort på alla andra plattformar tillsammans. ” Sa Lee.

Innehållsdämpning

Shadowbanning är ett verktyg som används av sociala medieplattformar för att begränsa samhällets tillgång till en viss skapare genom att undertrycka innehåll utan ett direkt förbud eller avstängning av användare. Det är inte bara Lee heller. I kölvattnet av George Floyd-protesterna och massrörelsen Black Lives Matter tidigare i sommar tog Black-skapare till Twitter och andra plattformar för att uttrycka oro över att TikTok undertryckte omfattningen av populära hashtags som sprider sig i appen, nämligen #BlackLivesMatter och #GeorgeFloyd.

Lee tycker att det är ett utmanande, om än förklarligt, affärssteg. ”Om jag är John Doe mitt i Idaho, bryr jag mig inte om Black Lives Matter, jag vill bara se någon dansa. Jag vill bara höra om den svarta rytmen, jag vill inte höra om den svarta bluesen, ”sa Lee. ”Så, undertryckandet av svarta skapare är vad som händer när du försöker bryta in på vanliga marknader som en framväxande plattform.”

Kreativiteten och unika perspektiven hos dessa kreativiteter överträffar långt ifrån varje enskild social media-plattform. Och de vet det. President Trumps verkställande ordning på ytan kan tyckas vara ett hot mot deras kreativa vision, men de ser det som helt enkelt ännu en blip i bågen för att vara en svart kreativ i en social media miljö som inte alltid bidrar till deras framgång. ”Jag hotas inte av det. Jag roar mig över det … sociala medier är rikliga, ”sa Lee. ”Det är nästan som ett kontinuum – det kommer alltid att finnas en annan plattform.”