Skip to content

Vad är nästa för Mac 2021?

21 de juni de 2021
Apple new macbookair gold retina display screen 11102020 2fd967570bd84859826a69025837b68a

Viktiga takeaways

  • Apple planerar att byta alla sina Mac-datorer till Apple Silicon-chips inom två år.
  • Nuvarande iMac kommer att uppdateras – designen går tillbaka till 2008.
  • Årets Pro Mac-datorer kan få en hot-rodged version av M1-chipet.

Med nya chips, en ny iMac och nya bärbara datorer kan 2021 bli det största året för Mac sedan 1984. I slutet av förra året lade Apple sitt M1-chip i MacBook, vilket resulterade i Mac-datorer som har en otrolig batteritid, kör snabbare än de flesta andra datorer och blir aldrig varm. Och det är bara början. Vad kan vi förvänta oss för Mac 2021? ”Jag antar att vi får en iMac först under våren”, sa Mac- och iOS-utvecklaren James Thomson till Lifewire via Twitter. ”Jag skulle älska en 13/14-tums MacBook Pro med fyra portar och mer minne / GPU-kraft.”

M2 eller M1X?

Tillbaka sommaren 2020 lade Apple fram sina planer för Apple Silicon-övergången: en tvåårig process som kommer att se hela Mac-sortimentet växla från Intels processorer till Apples självdesignade chips. Dessa är Mac-optimerade varianter på A-seriechipsen som finns på iPhone och iPad. En viktig punkt är att iPhone och iPad också använder olika varianter. När Apple placerade A12-processorn i iPhones Xs och Xr 2018 skapade den den kraftfullare A12X-varianten för den då nya iPad Pro. Det X lade till fler GPU- och CPU-kärnor och var redan tillräckligt snabbt för att konkurrera med de flesta bärbara datorer, även tillbaka 2018. Den nya M1 är imponerande, men den används bara i Macintosh på grundnivå – MacBook Air, den lilla MacBook Pro och den billigare Mac Mini. Faktum är att Apple fortfarande säljer avancerade Intel Mac Mini. De större ”pro” -maskinerna kommer att behöva mer juice.

MacBook Pro

Specifikt kommer 16-tums MacBook Pro och den förväntade 14-tums MacBook Pro att behöva fler RAM-alternativ (M1 toppar på 16 GB). De kommer också att dra nytta av fler CPU- och GPU-kärnor. I verkligheten är M1 redan tillräckligt snabb för dessa maskiner, men lycka till med att sälja en $ 3K + MacBook Pro när $ 999 Air använder samma chip. ”Jag skulle vilja se några proffs, men jag misstänker att det kommer senare på hösten”, säger Thomson.

M1 MacBook Pro något öppen

Vi spekulerar i att chipet i dessa pro-maskiner kommer att vara en M1X eller liknande, en kraftfullare variant utformad för kraft snarare än för att optimera batteriets livslängd. Det är möjligt att det kan kallas M2, men Apple reserverar inkrementella nummer för uppgraderingar till hela chiplinjen. Sedan är allt som har med M1 att göra nytt, så vem kan gissa? Kanske kommer Pro-linjen att få en ny fysisk design, till skillnad från Air och 13-tums MacBook Pro, som alla är oskiljbara från Intel-versionerna.

iMac Magic

Den nuvarande iMac-designen har funnits sedan 2008, med en revision för att avsmalna kanterna några år senare. Det visar sin ålder. Skärmen har fortfarande enorma ramar på toppen och sidorna, och en ännu större ”haka” längst ner. Förvänta dig att de försvinner, på samma sätt som de har på iPhone och iPad, Apples Pro Display XDR och alla andra tredjepartsskärmar som gjorts under de senaste åren.

Kanske kommer en ny iMac att vara en enkel uppgradering med en iPad-liknande design – fyrkantiga kanter, ultratunna och kanske med ett justerbart, roterande stativ som Pro Display XDR. Eller kanske går det i en helt ny visuell riktning. Dessa Apple Silicon-chips är så effektiva att en iMac kan vara så tunn som en iPhone och ändå packa all den kraft den behöver. Vi förväntar oss också att FaceID läggs till i iMac, eftersom Touch ID inte är praktiskt om du inte lägger det på Bluetooth-tangentbordet. Och om Apple blir riktigt vild, kanske du kommer att kunna använda din Apple Pencil för att göra iMac till ett gigantiskt ritbord.

Mac Pro? Inte så fort

När Apple sa att det överfördes hela Mac-linjen till Apple Silicon, innebar det hela linjen, inklusive Mac Pro. Men om det följer det tvååriga schemat, kanske vi inte ser Pro förrän 2022. Det skulle innebära att det skulle kunna använda nästa generations M-serie marker och vara ännu mer kraftfull. Det finns också rykten om en mindre Mac Pro, men då är det nuvarande Pro-fallet en ganska ny design, och det finns mycket mer som går inuti en sådan dator än bara CPU och andra chips. De M1-baserade Mac-datorerna är redan fantastiska för de flesta användare, och Pro-datorerna håller på att bli ännu mer proffsiga. Förvänta dig att det blir ett spännande år för Mac-användare.