Skip to content

Vad är SONET – Synkron optiskt nätverk?

19 de augusti de 2021
GettyImages 140648180 57db3a1c5f9b586516113f66

SONET är en nätverksteknik med fysiskt lager som är utformad för att transportera stora trafikmängder över relativt långa sträckor på fiberoptiska kablar. SONET designades ursprungligen av American National Standards Institute för USA: s offentliga telefonnät i mitten av 1980-talet. Detta standardiserade digitala kommunikationsprotokoll överför flera dataströmmar samtidigt.

Sonets egenskaper

SONET har flera egenskaper som gör det tilltalande, inklusive:

  • SONET kräver mindre utrustning än andra protokoll och ger ökad nätverkssäkerhet.
  • SONET definierar tydliga driftskompatibilitetsstandarder bland olika leverantörers produkter.
  • SONET kan bära nästan alla högnivåprotokoll inklusive IP.
  • SONET innehåller inbyggt stöd för enkel hantering och underhåll.
  • SONET stöder all slags trafik inklusive röst, data och video.
  • SONET erbjuder högre säkerhet än andra protokoll.

Den erkända nackdelen med SONET är dess höga kostnad. SONET används vanligtvis i backbone -nätverk. Det finns också på campus och på flygplatser.

Prestanda

SONET presterar med extremt höga hastigheter. På grundsignalnivån, kallad STS-1, stöder SONET 51,84 Mbps. Nästa nivå av SONET-signalering, STS-3, stöder tredubblad bandbredd, eller 155,52 Mbps. Högre nivåer av SONET -signalering ökar bandbredden i successiva multiplar av fyra, upp till cirka 40 Gbps. Hastigheten på SONET gjorde tekniken konkurrenskraftig med alternativ som Asynchronous Transfer Mode och Gigabit Ethernet i många år. Eftersom Ethernet -standarder har avancerat under de senaste två decennierna har det blivit en populär ersättning för åldrande SONET -infrastrukturer.