Skip to content

Vad är webbadressen till en webbsida?

18 de juni de 2021
Lifewire Share Image 46adcf5791084a5c80ac92ab3a24d05a

När du går till en webbsida är adressen till den sidan allt som visas i webbläsarens adressfönster inklusive http: // och allt som kommer efter det. Det är hela webbadressen, men ofta kommer du att höra det förkortat för att utelämna http: // eftersom det ofta är underförstått, eller till och med att avstå från http: // www. en del av webbadressen och att bara ge det som följer, till exempel livetstrad.com. Många webbläsare behöver inte skriva in http: // www. delar av webbadresser.

Också känd som: Webbplatsadress, webbadress, URL-exempel:

  • Vad är din webbadress? Jag vill se din nya webbplats.
  • Webbplatsadressen för Google är http://www.google.com

Grunderna för en webbplatsadress för webbsidor

Låt oss dissekera en webbplatsadress med hjälp av https://www.livetstrad.com/user.htm för ett exempel.

http: // Detta står för hypertextöverföringsprotokoll. Du kommer också att se https: // vilket är den säkra formen för protokollet. : // är en separator innan du anger domännamnet och resten av adressen till webbplatsen och sidan du vill nå. Ofta behöver du inte inkludera dessa, eftersom många webbläsare är smarta för att lägga till dem om du glömmer det.

www. Dessa tre bokstäver fortsätter ofta domännamnet. Som med http: // kan du ofta låta dem vara borta och webbläsaren bryr sig inte. Ibland besöker du en underdomän och det föregår domännamnet, till exempel http://personalweb.livetstrad.com där personalweb är en underdomän till livetstrad.com.

exempel.com Detta är domännamnet. Det är en viktig del av adressen och leder användaren till webbplatsen. Om du inte lägger till något annat hamnar du på domänens hemsida.

/user.htm Detta är filnamnet på en sida på webbplatsen du vill besöka. Om du tar med den i webbplatsadressen går du direkt till den sidan snarare än domänens hemsida.

Vilken webbplatsadress ska jag berätta för webbsidor?

Du kan hålla det enkelt och lista den kortaste webbplatsadressen som leder människor till din webbsida eller till den webbplats du vill att de ska besöka. Du kan i allmänhet sluta http: // och till och med eliminera www. Om din domän är livetstrad.com och du vill att folk ska komma till din hemsida, berätta bara för dem livetstrad.com. De borde kunna skriva in det i de flesta webbläsare och komma till din webbsida. Om domänen är ovanlig och använder ett annat tillägg än .com eller .org kanske du vill inkludera http: // www så att folk känner igen att det är en webbplatsadress snarare än ett socialt mediahandtag eller något annat. Om du skriver en webbplatsadress i ett dokument eller e-post och vill att den ska vara klickbar kan du behöva inkludera hela webbadressen inklusive http: // www. Olika e-postprogram, onlineformulär och ordbehandlare kan göra dessa automatiskt klickbara. Men de är mer benägna att göra det om du använder hela webbplatsadressen.

Adressfönstret för en webbläsare?

Ibland kanske du inte kan hitta ett adressfönster i en webbläsare. De kan döljas. Du kan också komma åt webben genom att ge ett kommando till Siri eller en annan datorassistent. I dessa fall kan du antagligen lämna http: // www-delen av webbadressen när du ber assistenten att öppna sidan åt dig. Du kan till exempel säga ”Siri, öppna livetstrad.com.”