Skip to content

Vad är Windows RT?

19 de september de 2021
Windows RT Start Menu 5c2e2f3746e0fb00011c8b37

Windows RT var Microsofts första preliminära steg mot att föra Windows in i mobilåldern. Utgavs tillsammans med Windows 8 2012, Windows RT var bara tillgängligt på utvalda enheter. Även om Microsoft avbröt operativsystemet kan du fortfarande ha en Windows RT -enhet, eftersom utökat support löper till 2023. Här är allt du behöver veta om Microsofts mobila första upplaga av Windows 8. Windows RT uppdaterades till Windows RT 8.1. Det är också känt med dess kodenamn före versionen, Windows on Arm (WOA), för att inte förväxlas med Windows Runtime (WinRT), ett programmeringsgränssnitt för Windows som först introducerades i Windows 8.

Vad var Windows RT?

De flesta versioner av Windows har utvecklats för att fungera på x86- och x64 -processorarkitekturer, och under många år kan du köpa endera versionen beroende på datorns interna komponenter. Med ökningen av mobila datorer på smartphones och surfplattor började tillverkarna designa System on a Chip (SoC) -kretsar specifikt för mobila enheter. Några av de mest populära SoC-enheterna använder 32-bitars ARM-arkitekturen, vilket får Microsoft att välja denna konfiguration för sitt Windows SoC-stöd. I Windows 8 fick Microsoft en översyn av Windows -designen och skapade ett nytt formspråk som ursprungligen kallades Metro men nu formellt kallades Microsoft Design Language (MDL). Windows 8 innehöll en ny helskärms-startmeny med pekvänliga plattor och tillägget av Windows Store, som innehöll nedladdningsbara appar skrivna med Windows Runtime. Dessa appar kan köras på x86, x64 och ARM -arkitekturer.

Bakom den nya Start -menyn på x86- och x64 -enheter fanns det traditionella Windows -skrivbordet tillsammans med några nya funktioner och ett modifierat användargränssnitt. På grund av sina begränsningar stödde Windows RT inte traditionell programvara, istället förlitade det sig enbart på den nya Windows Store.

Det traditionella Windows -skrivbordsläget i Windows RT 8.1

Vilka enheter kör Windows RT?

Microsoft implementerar traditionellt inte många kontroller på enheter som kan köra Windows men gjorde ett undantag för Windows RT. Företaget arbetade nära tillverkare och byggde efter strikta specifikationer för att upprätthålla en kvalitetsnivå på alla Windows RT -enheter. På grund av denna strikta kontroll släpptes bara en handfull Windows RT -enheter. Dom är:

  • Microsoft Surface
  • Microsoft Surface 2
  • Asus VivoTab RT
  • Dell XPS 10
  • Lenovo IdeaPad Yoga 11
  • Nokia Lumia 2520
  • Samsung Ativ Tab

Hur fungerar Windows RT?

Utformningen och grundfunktionerna för Windows RT liknar Windows 8 och Windows 8.1. När du startar enheten för första gången visar startmenyn på helskärm live-brickor som uppdateras under hela dagen. Startmenyn kan anpassas, så att du kan fästa dina favoritappar och ändra storlek på deras brickor. Om du sveper upp från botten av skärmen visas en lista över alla installerade appar.

Windows RT 8.1 -apparlistan som visar anpassningsalternativ

Till skillnad från vanliga utgåvor av Windows 8 kommer Windows RT endast med en begränsad mängd installerad programvara. Alla Windows RT -enheter inkluderar Office 2013 Home & Student RT, som ursprungligen inkluderade Word, PowerPoint, Excel och OneNote. Outlook lades till som en del av Windows 8.1 -uppdateringen.

Skärmen för produktinformation för Word RT på Windows RT 8.1

Även om det är möjligt att komma åt det traditionella skrivbordet, finns det få alternativ där. File Explorer, Internet Explorer och Office RT är de enda programmen som stöds i skrivbordsläge. Alla andra program som installeras via Windows Store använder Metro MDL -gränssnittet.

Framtiden för Windows RT

Den begränsade funktionaliteten hos Windows RT -enheter innebar att de inte var så populära som Microsoft hoppades att de skulle vara, och Microsofts tillverkningspartners avböjde att skapa ytterligare enheter. Inte långt efter lanseringen av Windows RT började Intel utveckla x86 SoC för Windows 8, vilket minskade behovet av ARM-baserade Windows RT. Microsoft lanserade sin sista Windows RT-enhet, Surface 2, i oktober 2013 och avbröt den och Windows RT när lagren av enheten tog slut i januari 2015. Företaget flyttade istället fokus till deras Surface Pro-serie med egna märkenheter. Eftersom Microsoft inte tillhandahåller en uppgraderingsväg för Windows RT från Windows 8.1 till Windows 10, upphörde mainstream -stödet för Windows RT i januari 2018. Förlängt support löper dock till 10 januari 2023. Med Windows 10 siktade Microsoft på att skapa en kärnversion av Windows som kan köras över alla enheter och arkitekturer. Men de lanserade en andlig efterträdare till Windows RT 2017, känd som Windows 10 S. Denna utgåva av Windows 10 var också begränsad. Det kan bara installera appar från Windows Store. Windows 10 S avbröts i januari 2018.