Saltar al contenido

Vad betyder «Web 2.0» ens?

11 de julio de 2021
GettyImages 184857182 5840b28a3df78c02308dd5fa

Web 2.0 har varit en term som har använts ofta och överallt i början till mitten av 2000-talet. Om du undrar vad termen Web 2.0 till och med betyder, har du kommit till rätt ställe.

Varför är det svårt att definiera ‘Web 2.0’

Det är värt att påpeka först att det inte finns en tydlig definition av Web 2.0. Liksom många tekniska begrepp som till synes har sprungit ur ingenstans är Web 2.0 ett som i grunden har fått ett eget liv. Vissa människor anser att Web 2.0-eran är den tid då en grundläggande förändring inträffade i hur vi använde internet. Det kan beskrivas som ett steg mot en mer social, samarbetsvillig, interaktiv och lyhörd web. Web 2.0-eran fungerade som en markör för förändring i webbföretagens och webbutvecklarnas filosofi. Ännu mer än så var Web 2.0 en förändring i filosofin för ett webbkunnigt samhälle som helhet. Både förändringen i hur samhället fungerar, liksom internet som en befintlig form av teknik, är en del av Web 2.0. I början av webben använde vi det som ett verktyg. Web 2.0 markerade en era där vi inte bara använde internet som ett verktyg längre – vi blev en del av det. Man kan säga att Web 2.0 involverade processen att sätta «oss» på webben.

Web 2.0 är ett socialt nät – inte en statisk web

Idén om att det mänskliga samhället går ihop med ett nätverk av datorer kan låta som en dålig plot i en science fiction-roman, men det är en rättvis beskrivning av vad som har hänt vårt samhälle under det senaste decenniet eller så. Inte bara har vi ökat vår användning av internet – från hur mycket tid vi spenderar på det hemma, till hur vi nu bär en version av det i fickan – men vi har också förändrat vårt sätt att interagera med det. Detta har lett oss till en social webb där vi inte bara konsumerar information från webbplatser. Nu skapar vi det. Vi är alla kopplade till andra människor som kan lägga allt de vill på nätet som de vill dela. Vi gör detta i form av sociala medieplattformar som bloggar (Tumblr, WordPress), sociala nätverk (Facebook och Instagram), sociala nyhetssidor (Digg och Reddit) och wikis (Wikipedia). Det gemensamma temat för var och en av dessa webbplatser är mänsklig interaktion. På bloggar publicerar vi kommentarer. På sociala nätverk får vi vänner. På sociala nyheter röstar vi för artiklar. Och på wikier delar vi information. Vad är Web 2.0? Det är människor som ansluter sig till andra människor.

Web 2.0 är ett interaktivt internet

Dessa idéer om att föra människors makt direkt till internet skulle inte vara möjliga utan tekniken för att stödja det. För att den kollektiva kunskapen för människor ska kunna utnyttjas måste webbplatser vara tillräckligt enkla att använda så att de inte står i vägen för människor som använder internet för att dela sin kunskap. Så medan Web 2.0 handlar om att skapa en social webb handlar det också om att skapa en mer interaktiv och lyhörd web. Det är på detta sätt som metoder som AJAX blev centrala för idén om Web 2.0. AJAX, som står för Asynchronous Javascript And XML, tillät webbplatser att kommunicera med webbläsaren bakom kulisserna och utan mänsklig interaktion. Detta innebar att du inte behövde klicka på något för att webbsidan skulle göra något. Det låter enkelt, men det är inte något som var möjligt i början av webben. Och vad det innebar var att webbplatser kunde vara mer lyhörda mer som skrivbordsapplikationer – så att de var lättare att använda. Detta gjorde det möjligt för webbplatser att börja utnyttja människors kollektiva makt eftersom ju svårare en webbplats är att använda, desto färre människor som är villiga att använda den. För att verkligen utnyttja den kollektiva makten måste webbplatser utformas så enkelt som möjligt för att inte komma i vägen för människor som delar information. Vad är då Web 2.0? Det är en version av internet som är mycket lättare att använda.

Sätta ihop allting

Web 2.0 omfattar så mycket mer än du kanske tror. Idéerna som har hjälpt till att definiera Web 2.0-eran har tagit människor och lagt dem på webben. Ett mycket mer socialt nät har förändrat vårt sätt att tänka och vårt sätt att göra affärer. Idén att dela information värderas lika mycket som tanken på egen information. Öppen källkod, som har funnits i årtionden, blir en viktig faktor. Och webblänken blir en form av valuta.

Vad sägs om Web 3.0? Är vi där ännu?

Det har gått ett tag sedan Web 2.0-eran började, och nu när vi nästan alla har blivit helt vana vid en mycket social och interaktiv webb har frågor om huruvida vi helt har flyttat till Web 3.0 uppstått i flera år nu.