Skip to content

Vad du ska veta innan du tecknar ett mobiltelefonkontrakt

10 de september de 2021
GettyImages 452237595 58e5cb4a3df78c516260f23b1 678db7b7ea564debb496627149fb4d19

Att teckna ett serviceavtal med en mobiloperatör är ofta nödvändigt för att få den mobiltjänst och den mobiltelefon du vill ha. Men att gå med på ett tvåårskontrakt kan vara skrämmande, även om du inte är en engagemangsfob. Ta inte lätt på engagemanget. När allt kommer omkring accepterar du att betala vad som kan vara en stor summa pengar till detta företag varje månad under de kommande 24 eller fler månaderna. Med tiden kan du spendera hundratals eller tusentals dollar på mobiltelefontjänster. När du väl har loggat in på den prickade linjen kan det vara för sent att gå tillbaka. Så innan du tar det steget, gör din forskning och ta reda på vilken mobiltelefonplan som är bäst för dig. För att hjälpa dig har vi gått igenom och listat det du behöver veta innan du registrerar dig för mobiltjänster.

Avbokningsalternativ

Innan du registrerar dig, ta reda på hur du kan komma ur kontraktet, om du skulle behöva. De flesta företag kommer att ta ut böter om du bestämmer dig för att säga upp avtalet tidigt och böterna kan bli så höga som flera hundra dollar. Ta reda på exakt hur mycket du ska betala om du behöver borna, och ta reda på om bötesbeloppet går ner med tiden. Du kan bli böter på $ 360 för att avbryta inom det första året, till exempel, men den avgiften kan bli lägre varje månad efter det.

Prövotid

Vissa mobiloperatörer erbjuder en begränsad provperiod under vilken du avbryter ditt kontrakt utan att betala straffavgiften. Ta reda på om din operatör erbjuder denna provperiod, som sannolikt inte kommer att vara längre än 30 dagar om det. Om du får en provperiod, använd tiden klokt. Använd din telefon på så många olika platser du kan, till exempel i ditt hem, på ditt kontor, på dina vanliga pendelvägar och på alla platser du besöker, så vet du om din tjänst fungerar där du behöver använda den. Om det inte gör det kan du behöva byta operatör – något som kan vara mycket svårt att göra senare.

Vad du faktiskt betalar

Du registrerar dig för en tjänst som kostar $ 39,99 i månaden, men när din faktura kommer är det totala beloppet du är närmare $ 50 än $ 40. Varför är det så? En anledning är skatter och avgifter som inte kan undvikas. Innan du skriver på ditt kontrakt, be din operatör om en uppskattning av din faktiska faktura, inklusive skatter och avgifter, så får du en bättre uppfattning om hur mycket du verkligen kommer att betala varje månad.

Dolda avgifter

Inte alla ”avgifter” på din mobiltelefonräkning är obligatoriska, och du bör vara på jakt efter tjänster som du inte godkände. Du kanske kommer att bli debiterad för mobiltelefonförsäkring eller en musiktjänst du inte behöver. Om du inte behöver dem vill du verkligen inte betala för dem. Fråga i förväg om någon av dessa tilläggstjänster och godkänn endast de du vill använda.

Överdragsavgifter

Ett av de bästa sätten att spara pengar på en mobilplan är att bara betala så många minuter du behöver. Om du inte ringer ofta, behöver du kanske inte välja den obegränsade samtalsplanen. Men du bör se till att du betalar i minst lika många minuter som du planerar att använda varje månad eftersom att gå över din tilldelning kan kosta dig mycket. Du kommer att debiteras en minutpris som kan vara skyhög för varje minut du använder. Ta reda på vad den är och gör ditt bästa för att undvika att betala den. Att stötta din plan till nästa nivå kan vara mer fördelaktigt.

Data- och meddelandetjänster

Om du använder telefonen för meddelanden eller för att surfa på nätet bör du också köpa en lämplig meddelande- och dataplan. Om du till exempel är en frekvent textare vill du se till att din meddelandeplan täcker dig. annars kan du debiteras per meddelande, vilket snabbt kan läggas till. Kom ihåg att du kan debiteras för inkommande texter, skickade från välmenande vänner och kollegor om du inte har en sms-plan. Så se till att du är täckt. Du bör också se till att den dataplan du väljer uppfyller dina behov. om du går över din datatilldelning kan du betala en snygg slant för varje megabyte data du laddar upp eller laddar ner.

Vad är det för protokoll?

Om du inte väljer en obegränsad samtalsplan kan din operatör erbjuda dig obegränsade samtal vid vissa tider på dagen eller veckan. Även om det är mindre vanligt nuförtiden, erbjuder vissa flygbolag gratis nattetid, till exempel medan andra erbjuder gratis helger. Innan du börjar ringa dina vänner, se dock till att du vet när dessa nätter och helger börjar. Vissa transportörer överväger något efter klockan 19 på natten, medan andra inte stänger av mätarna förrän klockan 21.

Roamingavgifter

Roamingavgifter som uppstår när du vågar utanför din operatörs reguljära serviceområde blir allt mindre sannolika idag, eftersom fler och fler väljer nationella samtal. Men om du väljer en billigare regional telefonsamtal kan du drabbas av en rejäl roamingavgift om du reser med din telefon. Ta reda på vad som utgör ditt uppringningsområde och vad du kommer att debiteras om du vågar utanför det. Att resa internationellt med din telefon kan vara ett dyrt förslag, men det är bara om telefonen fungerar utomlands. Alla transportörer erbjuder inte tjänster som är kompatibla med den teknik som används i andra länder. Och även om de gör det, kommer du troligen att upptäcka att alla samtal du ringer eller tar emot utomlands är mycket, mycket dyra. Om du är flitig, fråga om dina internationella samtal.

Uppgraderingsalternativ

Medan du kanske är nöjd med din glänsande nya mobiltelefon just nu, kom ihåg att du inte alltid kommer att känna så. Det kan förlora sin överklagande innan ditt servicekontrakt löper, eller det kan gå vilse eller gå sönder. Ta reda på vilka alternativ du har för att uppgradera eller byta ut din telefon, och vilken typ av avgifter du kommer att ta ut i dessa situationer.

SIM -fri (olåst)

Du har också möjlighet att välja en fabrikslåst smartphone, men för det måste du betala hela beloppet för handenheten och du måste köpa en mobilabonnemang separat. Du kan kolla Amazon, Best Buy eller smartphone -tillverkarens webbplats för att köpa en.