Skip to content

Vad en alltid-på-skärm kan göra för din iPhone

19 de juni de 2021
photo 1605170439002 90845e8c0137 df33f7a800454fe3914a1918dcb04c28

Viktiga takeaways

  • Rykten säger att iPhone 13 kommer att ha en alltid på skärmen, som Apple Watch.
  • Apple kan ta med klockliknande widgets eller ”komplikationer” till den sovande iPhone-skärmen.
  • FaceID bör ta hand om all integritetsfrykt.

IPhone 13 kan komma med en pågående skärm, precis som Apple Watch. Denna lilla funktion kan medföra en enorm förändring av hur vi använder våra telefoner. Enligt läckor publicerade av 9to5Mac kommer nästa iPhone att ha en alltid på-skärm som ser ut som en ”nedtonad låsskärm.” Det visar klockans och batteriets status och aviseringar visas utan att hela skärmen tänds för att visa dem. Det låter snyggt, men vad kan en iPhone med en alltid på skärm göra? ”Rykten är att åtminstone en iPhone-låsskärm som alltid är på kommer att ha tid och batteri, plus ett system för att visa appar som har aviseringar i väntan,” berättade Weston Happ, produktutvecklingschef på Merchant Maverick, till Lifewire via e-post. ”Huruvida iPhone 13 kommer att ha speciella häftiga funktioner som att göra-listor eller albumkonst är starkt korrelerad med batteriets livslängdsförväntningar och vinster som Apple känner att de kan uppnå.”

ProMotion, Stop Motion

Den nya iPhone förväntas också använda Apples ProMotion-skärmteknik, som finns i iPad Pro, som gör att skärmen kan ändra uppdateringsfrekvensen. När du rullar uppdateras den vid 120Hz för maximal respons för beröring och smidigare animering. När bilden på skärmen är stilla sjunker uppdateringsfrekvensen för att spara batteriström. IPad kan även använda olika uppdateringshastigheter för olika delar av skärmen. Det kan till exempel visa en film i en popover-panel med filmiska 24 bilder per sekund (bilder per sekund), medan du rullar skärmen under 120 bilder per sekund.

För att erbjuda en alltid på skärmen sjunker uppdateringsfrekvensen ännu lägre. Apple Watch Series 5 tappar till exempel hastigheten så lågt som 1Hz, eller en uppdatering per sekund, för att spara ström. ”Om Apple går vidare och helt integrerar sin ProMotion-teknik i skärmen för iPhone 13, anpassningsbara uppdateringshastigheter – från en 60Hz-bas upp till 120Hz (spel), 48Hz för filmer med 24 bilder per sekund och 24Hz för att spara ström på statisk bilder och gränssnitt – kommer säkert att passa bra till funktioner som alltid är på, säger Happ.

Alltid på

Att kunna se tiden och batteristatusen med en överblick är definitivt praktiskt, men Android-telefoner har gjort det i flera år. Vad kunde Apple verkligen göra för att verkligen blanda ihop saker? Ett bra tillskott skulle vara mini-widgets, som komplikationerna som används på Apple Watch, som visar alla typer av statisk och halvstatisk data. Det enklaste är den röda fläcken som talar om för dig att det finns olästa meddelanden, men klockan har också väderwidgets, timers, en stegräknare och mer.

Dessa widgets är några av de bästa sakerna med Apple Watch. Happ håller med. ”Att bygga upp widget-systemet som först introducerades i iOS 14 verkar som en annan naturlig startplats för alltid på-låsskärmselement”, säger han. Och precis som Apple Watch kan iPhone hålla känslig data fördunklad tills du aktivt tittar på den.

iPhone som visar tiden, medan vila på en anteckningsbok med en penna

”Vissa överväganden för integritetsinställningar kan kräva att ett sådant system förenklas eller redigerar all känslig information samtidigt som den är användbar för telefonens ägare”, säger Happ. Klockan visar sådana redigerade komplikationer när skärmen är i viloläge och visar endast fullständiga data när du lyfter upp handleden. En iPhone kan göra bättre eftersom den kan vänta tills den upptäcker din uppmärksamhet via FaceID, så bara du skulle någonsin se innehållet i privata widgets.

Det största problemet är batteriets livslängd, men Apple verkar ha räknat ut det med Apple Watch. Nu är det en fråga om implementering. Förhoppningsvis kan Apple komma på något imponerande. Det gillar att lansera nya funktioner med ett stänk, så kanske det kommer att finnas en helt ny användning av alltid på skärmar som vi inte ens har övervägt.