Skip to content

Vad gör ett ljudformat förlorat?

3 de juli de 2021
GettyImages 501225554 57b4feea5f9b58b5c23765d2

Ordet förlorad används i digitalt ljud för att beskriva en typ av komprimering som används för att lagra ljuddata. Algoritmen som används i ett förlorat ljudformat komprimerar ljuddata på ett sätt som kasserar viss information. Denna signalförlust innebär att det kodade ljudet inte är identiskt med originalet. Det förlorade ljudet ger ett ljud av lägre kvalitet och har en mindre filstorlek. Förlust av kompression kallas också irreversibel kompression eftersom det är omöjligt att bygga om den data som har tagits bort.

 

Vad är skillnaden mellan Lossy och Lossless?

När du skapar en serie MP3-filer genom att rippa en av dina musik-CD-skivor går en del av detaljerna från originalinspelningen förlorade, vilket gör det förlorad. Denna typ av komprimering är inte begränsad till ljud; bildfiler i JPEG-format, till exempel, komprimeras också ”förlorat”. Denna metod är motsatsen till förlustfri ljudkomprimering som används för format som FLAC, ALAC och andra. Ljudet, i det här fallet, är komprimerat på ett sätt som inte slänger någon data alls. Ljudet är identiskt med den ursprungliga källan. När det gäller kompatibilitet är förlorade komprimerade filer en fördel. Medan vissa enheter och programvaror stöder ett brett utbud av ljudformat, fungerar förlustformaterade filer som MP3-filer på vilken enhet som helst.

Exempel på Lossy & Lossless Audio File Typer
Förlorad Förlust mindre
AA3 ALAC
AAC FLAC
MP3 APA
MPC SHN
OGG TTA
WMA WV

 

Hur fungerar Lossy Compression?

Förlust av kompression gör vissa antaganden om frekvenser som det mänskliga örat osannolikt kommer att upptäcka. När en låt konverteras till ett förlustfritt ljudformat som AAC, analyserar algoritmen alla frekvenser och kastar sedan de som örat inte ska kunna upptäcka. Dessa låga frekvenser filtreras bort eller konverteras till monosignaler som tar mindre diskutrymme. En annan teknik kasserar väldigt tysta ljud som en lyssnare inte kommer att märka, särskilt i en högre del av en sång. Detta tillvägagångssätt minskar storleken på ljudfilen och bibehåller så mycket ljudkvalitet som möjligt.

 

Vad händer med förlorat ljud?

Lossy kompression introducerar artefakter. Dessa artefakter representerar oönskade ljud som inte finns i originalinspelningen men som är biprodukter från komprimering. Detta brus försämrar ljudkvaliteten och märks när musikfiler konverteras med låga bithastigheter. Olika typer av artefakter påverkar inspelningens kvalitet. Snedvridningar är en av de vanligaste artefakterna. En snedvridning gör att trummor till exempel låter svaga – utan något riktigt slag. Röster i en låt kan också påverkas, vilket leder till sång som låter grovt och saknar detaljer. I många fall kan vanliga lyssnare inte upptäcka skillnaden mellan en förlustfri och en förlustfri kodningsalgoritm, även om vissa ljudfiler som använder mycket dyr utrustning hävdar att de hör en skillnad. Kvalitetsskillnaden blir bara märkbar när mycket låga bithastigheter eller aggressiva kompressionsalgoritmer spelar in.

 

Varför komprimera ljudfiler?

De flesta digitala ljudformat använder någon form av komprimering för att lagra ljud på ett effektivt sätt. Utan komprimering skulle filstorlekarna vara mycket stora. Till exempel förbrukar en typisk 3-minuterslåt som lagras som en MP3-fil 4 MB till 5 MB utrymme. Användning av WAV-format för att lagra samma låt, men okomprimerad, resulterar i en filstorlek på cirka 30 MB – åtminstone sex gånger större. Färre låtar kan passa på din smartphone eller hårddisk när du väljer okomprimerade ljudformat.

 

Hur komprimerar du ljudfiler

Det finns många sätt att göra en förlustfri ljudfil till en förlorad fil. Alla program som konverteras till ett lossy-format innehåller nödvändiga verktyg för att skapa den lossy-ljudfilen. Bläddra i valfri lista över gratis ljudfilkonverterare och experimentera med olika appar som konverterar ljudfilformat till MP3 och andra format som är förlorade. Olika appar kan ge olika resultat.