Skip to content

Vad iPhone kan lära av OnePlus 9

21 de juni de 2021
OnePlus 9 Pro 1d5cd2bd5fa745619f8a9eb9ad223673

Viktiga takeaways

  • OnePlus 9 och 9 Pro är de bäst tillverkade OnePlus-telefonerna hittills.
  • OnePlus har samarbetat med Hasselblad för sin kamera, men det finns inte mycket i det här första samarbetet.
  • Den viktigaste skillnaden mellan iPhone och OnePlus är programvaran.

OnePlus nya 9 Pro-smartphone är tillräckligt bra för att vara ett trovärdigt alternativ till Samsung Galaxy eller iPhone. Problemet är att det inte är billigare. OnePlus liknar i stort sett iPhone och Galaxy, med en OLED-skärm, Qi-laddning, den senaste processorn och motsvarande lagringsalternativ. Om du jämför specifikationerna ser OnePlus och Galaxy på papper väldigt lika ut på papper. Men det finns en enastående funktion: ett samarbete med den ikoniska svenska kameratillverkaren Hasselblad. ”OnePlus-anslutning till Hasselblad är ett enormt lyft för att OnePlus 9 Pro är en trovärdig utmanare mot vilken telefon som helst, inklusive iPhone 13”, berättade evenemangsfotograf Orlando Sydney Lifewire via e-post. ”Hasselblad är synonymt med kvalitet och prestanda för bildavbildning. IPhone 13 – så bra som den är – kommer att förlora på specifikation och bildkvalitet om Hasselblad hade kontroll över specifikationerna.”

OnePlus

OnePlus schtick har alltid varit att det är ett billigare alternativ till avancerade telefoner från Android och Samsung samtidigt som det fortfarande erbjuder mycket av detsamma när det gäller funktioner. De två 9-talet är fortfarande mycket kapabla, men priset har krypt upp till samma intervall som de bästa Apple- och Samsung-telefonerna. Enligt recensioner är de nya OnePlus-flaggskeppsmodellerna också mycket bättre gjorda än tidigare modeller. 9 är alltså inte bara ett budgetalternativ längre. Det är nu i direkt konkurrens.

Närbild av OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro.

Det finns två nya telefoner: 9 och 9 Pro. Båda dessa kör Android, och den betydande fördelen jämfört med Samsung-telefoner är att detta är en tydligare, mer lagerversion av Android, snarare än Samsungs starkt tweaked version. Mjukvarumässigt jämförs OnePlus inte med iPhone. Du kan inte byta från en till en annan och ta till exempel dina köpta appar. Plus, iOS och Android skiljer sig väsentligt i hur de fungerar och hur de känner. Denna låsning är en stor fördel för Apple eftersom det avskräcker att byta. Så är OnePlus 9s hårdvara tillräckligt bra för att fresta iPhone-användare?

Kameran

De stora nyheterna i OnePlus 9 Pro är ”Hasselblad” -kamera. Detta är den första frukten av ett partnerskap mellan OnePlus och den ikoniska svenska kameratillverkaren. En primärkamera på 48 megapixlar kan ta 12-bitars RAW-bilder och spela in 4K-video med 120 bilder per sekund med sin Sony-tillverkade sensor. En dedikerad svartvit kamera på 2 megapixlar lägger till sin data i den primära kameran för bättre svartvita foton. Sedan finns det en 50-megapixel ultrabred kamera och en 3,3x tele. Men vad har Hasselblad om något att göra med detta? Hårdvarumässigt, inte mycket. Hasselblads bidrag ligger i programvaran och sensorkalibreringen. Resultatet är mer naturliga färger jämfört med TV-showroom-stil övermättnad av de flesta andra Android-telefoner.

Och ändå, trots alla dessa imponerande specifikationer och samarbeten, imponerar inte kameran. Eller snarare, det är bara bra. The Verge’s Dieter Bohn säger att den kan överbearbeta bilder och att den optiska zoomen är ”svag”. IPhone-kameran kanske inte är den mest imponerande när det gäller megapixlar och andra specifikationer, men den ger några av de bästa telefonbilderna runt.

Skärmen

Den bästa delen av OnePlus 9 och 9 Plus kan vara skärmen. Det är OLED. Det når från kant till kant med en söt kurva som verkligen gör att det verkar som en infinity pool. Istället för ett hack i iPhone-stil har det en cirkulär utskärning. Den här stanshålskameran finns längst upp till höger, där den är mindre påträngande än Galaxy: s centrala hål. Skärmen är en riktig one-up på iPhone 12. Den körs med en 120Hz uppdateringshastighet – dubbelt så mycket som iPhone – och kan sakta ner till bara 1Hz för extremt låg strömförbrukning när ingenting rör sig på skärmen. Detta är den teknik som används av Apple Watch för att möjliggöra att den alltid är på.

En närbild av OnePlus 9-skärmen.

Den har också en högre upplösning än iPhone. ”Även om båda telefonerna har en skärm på 6,7 tum,” Harriet Chan, marknadschef på CocoFinder, berättade Lifewire via e-post. ”OnePlus 9 pro har den bästa upplösningen på 3 216 × 1 440 pixlar.” IPhone 12 och 12 Pro har båda en upplösning på 2532 x 1170. Det är en ganska stor skillnad, men i de flesta fall kommer det att vara svårt att märka.

Vad kan iPhone 13 ta från OnePlus 9?

Smartphone-världen är så mogen att alla förändringar tenderar att vara mindre förbättringar snarare än betydande nya funktioner. Som sagt, iPhone 13 kunde göra med en variabel uppdateringsfrekvens för sin skärm, vilket skulle möjliggöra smidigare rullning och ett alltid på-alternativ. Nästa iPhone kan också dra nytta av att ha både FaceID och en fingeravtrycksläsare. Det är inte bara praktiskt för maskbärare. Ibland är det också bekvämare eller säkrare att använda TouchID.

Men funktionen jag verkligen skulle vilja se på iPhone 13 är liten. OnePlus-telefoner har en snygg, trevägs ringsignalomkopplare. Detta låter dig snabbt välja inte bara ringsignal eller tystnad, utan också för att växla vibrationsvarningar. Detta skulle kräva en fullständig redesign av den nuvarande, mycket intuitiva iPhone-mute-omkopplaren, dock, så jag tvivlar på att vi kommer att se det.