Skip to content

Vad ska jag göra när inställningarna för Windows 10 inte fungerar

10 de augusti de 2021
ManFrustratedatComputer 5c47a0e54cedfd0001edf651

När Windows 10 -inställningarna inte fungerar kan det manifesteras på ett av flera olika sätt:

 • Inställningarna öppnas inte.
 • Inställningarna fungerar inte efter öppnandet.
 • Genom att klicka på ikonen Inställningar öppnas Store -appen istället för Inställningar.

Detta problem uppstår ofta efter en Windows -uppdatering. Det här problemet gäller endast Windows 10.

Orsak till att Windows -inställningar inte fungerar

Om din Windows 10 nyligen har uppdaterats kan en uppdateringsfel, skadade systemfiler eller skadade användarkontofiler orsaka problemet.

Så här får du Windows 10 -inställningar att fungera

Om du har problem med att dina Windows -inställningar inte fungerar, finns det några saker du kan försöka som kan få dem att återupplivas.

 1. Starta om datorn innan du gör något annat. Detta steg korrigerar ofta fel med operativsystemet.

 2. Prova olika sätt att öppna Inställningar. Välj först Start meny i nedre vänstra delen av skärmen och välj inställningaroch appen Inställningar ska öppnas. Om det inte fungerar, försök högerklicka på Start meny och väljer inställningar från menyn. Tangentbordsgenvägen till appen Inställningar är Vinna+I. Välj Ikon för Action Center i aktivitetsfältet och välj Alla inställningar längst ner på Action Center. Om någon av dessa metoder fungerar väljer du i Windows Inställningar Uppdatering och säkerhet > Felsöka. Fortsätt med alla de listade problemen som matchar problemet du upplever. Om ingen av dessa metoder fungerar, prova lösningarna nedan.

 3. För att söka efter saknade eller skadade systemfiler, kör en systemfilskontroll som administratör. Utför i kommandotolken sfc/scannow. När systemfilkontrollen är klar startar du om datorn och kontrollerar om inställningarna fungerar.

 4. Ladda ner och kör felsökaren för Windows Update. När du har kört verktyget startar du om datorn och kontrollerar om inställningarna nu fungerar korrekt. Du kan behöva administratörsbehörighet för att köra felsökaren. Uppgradera ett konto till administratörsstatus om det behövs.

 5. Installera om inställningar app. Öppna kommandotolken och kör sedan: Get-AppXPackage | Foreach {Add -AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$ ($ _. InstallLocation) AppXManifest.xml”}

  När du använder den här metoden kommer du faktiskt att omregistrera och installera om alla Windows 10-appar. Starta om Windows och kontrollera om appen Inställningar fungerar.

 6. Logga in på din dator med en annan användares inloggningsuppgifter. Se till att användaren har administratörsrättigheter. Om kontot inte stöter på problem, skapa ett nytt konto för dig själv och ta bort ditt ursprungliga konto. Klicka på för att skapa det nya kontot Sök och typ cmd. Högerklicka Kommandotolkenoch välj Kör som administratör. Skriv vid kommandotolken nätanvändare nytt användarnamn nytt lösenord /Lägg till. (Byta ut nytt användarnamn och nytt användarlösenord med det faktiska användarnamn och lösenord du tänker.) Skriv sedan följande kommando för att göra den nya användaren till administratör: net localgroup -administratörer Admin /add. Logga sedan ut från det aktiva kontot och logga in på det nya.

 7. Som en sista utväg kan du behöva installera om Windows 10. Denna metod raderar allt på hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Använd bara det här alternativet om du vet att din hårddisk fungerar som den ska och om du har använt alla felsökningstips ovan.

 8. Om du trots allt fortfarande har problem, överväg att rådfråga en professionell för att få din dator fixad.