Skip to content

Vad Sonys spelbutiker stänger kan betyda för spelare

25 de juni de 2021
GettyImages 723028731 8901283b45db4519b4db78196db84b7c

Viktiga takeaways

  • En verifierad läcka indikerar att Sony planerar att stänga av de digitala skyltfönstren för tre av sina gamla konsoler i sommar.
  • PlayStation Vita var en försäljningsflopp men har fortfarande en hängiven följd.
  • Tävlingen pågår för samlare och historiker att bevara så mycket som möjligt.

Tävlingen pågår för samlare av videospel och historiker för att bevara så mycket av PlayStation 3 och PlayStation Vitas digitala bibliotek som möjligt innan Sony stänger av dem båda för gott. Ett rykte dök upp denna vecka att Sony kommer att stänga online-butikerna för tre av sina gamla konsoler – PlayStation 3, Vita och PlayStation Portable – i sommar. När det händer kommer ägare inte att kunna köpa innehåll digitalt för varje system, vilket har potential att ta dussintals gamla videospel ur omlopp.

Sony har ännu inte kommenterat frågan officiellt, men det var oundvikligt. Det är imponerande att Sony höll ut så länge – PSP har avvecklats i över sju år – innan man drar ur kontakten. När det väl stänger av allt, oavsett om det är i sommar eller någon gång efteråt, kommer det att vara slutet på en era. ”Det finns mycket historia som riskerar att försvinna här.”

Spelkyrkogårdar

Vi har sett detta scenario hända en gång tidigare när Nintendo stängde Wii Shop-kanalen 2019 och med det många digitala exklusiva Wiiware-spel. Av brist på en bättre period, och tills vidare, de är ”döda”. Detsamma kan hända med PS3 / PSP / Vita-spelen på PlayStation Network. Sony tog bort dessa spel från onlinebutiken, så det enda sättet att köpa dem är att starta upp konsolen och köpa dem från butiksappen. När Sony stänger av det här alternativet kan dessa spel vara borta för gott.

Närbild av en PlayStation 3 med en kontroller.

En annan fråga kommer från PS3: s fysiska bibliotek. Medan flera PS3-spel har överförts till PS4 via omutgivningar som Uncharted: The Nathan Drake Collection eller PS Now-streamingtjänsten, många av dem sitter fortfarande fast på sitt ursprungliga system. Det beror enligt uppgift på PS3: s Cell-processor, som var övermäktig för tiden, men som också var extremt svår att arbeta med. Även om du fortfarande kan spela dessa spel genom att köpa begagnade kopior, innebär ett slut på PlayStation Network-stöd för PS3 också att du inte kan köpa nedladdningsbart innehåll för PS3-spel. Det spelar inte alltid roll, men det tar lite värde från titlar som BioShock 2, Fallout: New Vegas, eller Rockband. Retro spelare se upp.

Vad man ska se upp för

Det finns cirka 50 spel i skrivande stund som riskerar att försvinna när PlayStation 3s butik stängs av. Några av de bästa inkluderar Savage Moon, Trash Panic, House of the Dead 4, Ratchet & Clank Future: Quest for Booty, Echochrome, och Lumines Supernova. (Om din hårddisk är full, kom ihåg att du kan lagra PS3-data på vilken USB-enhet som helst.) Det absoluta måsteet för partiet är Tokyo djungel, en kultfavorit om djur som försöker överleva i det postapokalyptiska Japan. Det är ett digitalt exklusivt i Nordamerika, och vartannat år upptäcker en ny grupp fans det. Ta din tur nu medan du fortfarande kan.

PS3, PSP och Vita har också ett stort antal PSOne- och PS2-portar, inklusive spel som sedan dess har gått ur tryck. Du kan spendera hundratals dollar på eBay för att hitta klassiska JRPG-filer som Suikoden II eller Chrono Cross eller plocka upp dem för en relativ låt på PSN. Vitas exklusiva bibliotek är relativt litet, eftersom systemet inte varade så länge. Du vill Uncharted: Golden Abyss, som har Vita-specifikt spel som kan garantera att det aldrig blir portat, och Killzone: legosoldat.

Fans av spektakulära tåg vrak bör också plocka upp Silent Hill: Book of Memories, ett försök från Konami att göra skräckserien till, i alla fall, en fängelsehåla. Det finns mycket historia som riskerar att försvinna här. PS3, i synnerhet, har ett stort digitalt urval av klassiska portar, knäppa indies och nischgalen. Även om det inte är realistiskt att förvänta sig att Sony fortsätter att stödja tre döda system online-butiker för alltid, betonar det att en av de viktigaste svagheterna i PlayStation 4 och 5 är deras övergivande av bakåtkompatibilitet. Sony verkar ha för avsikt att accelerera bort från sitt förflutna och utforska PS3: s bibliotek 2021. Det kan vara det största övergripande misstaget.