Skip to content

Vad står modemet för?

19 de september de 2021
GettyImages 1135737733 62f753b47ca14e869f4cf7b603cdcc42

Akronymmodemet är en förkortad form av modulator-demodulator. Det är en enhet som gör det möjligt för datorer och routrar att skicka och ta emot information via ett nätverk som internet genom att ändra digitala signaler till analoga signaler och sedan ändra analoga signaler tillbaka till digitala signaler. Modulatordelen av ett modem konverterar utgående digital information från en dator till en analog signal som kan skickas via telefon, DSL eller kabel. Demodulatordelen av ett modem konverterar inkommande analoga signaler till ett digitalt format som kan användas av en dator.

Var kommer ordet modem från?

Modem introducerades i slutet av 1960 -talet och användes initialt för att ansluta terminaler till datorer via en telefonlinje. Med dessa modem konverterades data in i terminalen till ASCII -kod som modemet skickade till datorn. Datorn behandlade dessa data och skickade ett svar till terminalen via modemet.

Det första framsteget inom modemteknik hände 1972 med introduktionen av smartmodemet av Hayes Communications. Smartmodem kan styra en telefonlinje utöver att skicka data. Smartmodem använde Hayes -kommandosatsen för att besvara samtal, ringa samtal och lägga på telefonen. När persondatorer blev populära i slutet av 1970 -talet kopplade många användare sina datorer till ett modem för att få tillgång till internet och Bulletin Board Systems (BBS) via sin hemtelefonlinje. Dessa första modem fungerade med 300 bps (bitar per sekund). Under 1980- och 1990 -talen ökade modemhastigheten från 300 bps till 56 Kbps (kilobit per sekund). År 1999 blev ADSL tillgängligt med en hastighet på upp till 8 Mbps (megabit per sekund). I början av 2000 -talet blev bredbandsinternet tillgängligt för fler användare, och bredbandsmodem blev vanligt bland hemanvändare. 1:14

Vad är ett modem i datornätverk?

Hur fungerar ett modem?

När du går online skickar din dator eller mobila enhet en digital signal till modemet och modemet skapar en anslutning till internet. När du öppnar en webbläsare och anger en webbadress skickar datorn en begäran om att få se webbplatsen. Modemet konverterar denna digitala begäran till en analog signal som kan överföras via telefon eller kabel.

Hemlösning & wifi Enhetsnätverk

Signalen går till datorn som är värd för webbplatsen och fångas upp av ett annat modem. Detta modem omvandlar den analoga signalen till en digital signal. Modemet skickar sedan den digitala signalen till värddatorn. Därefter svarar värddatorn på begäran, igen i digitalt format. Modemet konverterar den digitala signalen till ett analogt format och skickar tillbaka svaret till dig, där modemet konverterar signalen till ett format som kan läsas av din enhet. När du har surfat på webben och gått offline skickar din dator en signal till modemet för att koppla bort nätverksanslutningen.

Var ligger modemet?

Ett modem är antingen en separat låda eller en komponent som finns inuti en dator. Ett externt modem använder ett RJ11 -uttag för DSL -anslutningar eller en koaxial kontakt för kabelanslutningar. Den finns i en separat låda som ansluts till datorn via en seriell eller USB -port. Den har också en sladd som ansluts till ett eluttag. Det externa modemet från din ISP kan vara ett kombinationsmodem och en router.

Externt uppringt modem för 33,6 kbit/sek seriell port.

Det finns tre typer av interna modem: Inbyggt, internt och flyttbart. Inbyggda modem är inbyggda i datorns moderkort. Inbyggda modem kan inte tas bort men kan inaktiveras genom att stänga av en bygel eller ändra CMOS -inställningen. Interna modem använder ett RJ11 -uttag eller en koaxial kontakt. Dessa modem är ett expansionskort som ansluts till en PCI -kortplats inuti en stationär dator.

Uppringningsmodem

Avtagbara modem ansluts till en PCMCIA -plats i en bärbar dator. Avtagbara modem kan läggas till och tas bort. För att hitta det interna modemet på en dator, leta efter ett RJ11 -uttag, en RJ45 -kontakt eller en koaxialkontakt på datorns baksida eller sida. RJ11 -uttaget används för telefonlinjer och ser ut som ett vägguttag. RJ45 -kontakten är en Ethernet -kabelanslutning. En koaxial kontakt används för kabelanslutningar.

Beskuren hand med bärbar dator på bordet