Skip to content

Våra PC-tillbehör borde vara bättre

24 de juni de 2021
GettyImages 1186854185 bda045cc3a8b420b81432ed3f3bc612f

Viktiga takeaways

  • Även de ”bästa” webbkamerorna är råvaruprodukter med billiga delar.
  • Den bästa webbkameran är din telefon, ansluten till din dator via kabel och specialprogramvara.
  • Tangentbord och musdesign har inte förändrats på decennier heller.

Webbkameror är hemska. Till och med den bästa webbkameran du kan köpa är värre än selfie-kameran på telefonens framsida. Varför kan miniatyrkameran i din telefon ta otroliga bilder i mörkret, men din webbkamera kämpar för att visa dig som något mer än en kornig, utblåst röra? Och det är inte bara webbkameror. De flesta kringutrustning som du ansluter till din dator är lika gamla vad gäller teknik. Vad pågår? De flesta av oss använder fortfarande kringutrustning som designades under förra seklet, men det behöver inte vara så. ”Jag använder en 3D-rymdmus varje dag för att designa produkter,” berättade flygteknik Étienne Piché-JutrasLifewire via Twitter. ”Hjälper mig att manipulera modeller som om jag höll dem i handen.”

Dåligt utseende

Vi är så vana vid att se utmärkta bilder av oss själva och av varandra, men när det gäller videosamtal ser alla hemskt ut. Programvaruutvecklaren Jeff Johnson tog fem prisvärda webbkameror (under $ 200) och testade dem mot en gammal iPhone 6 ansluten via Camo, programvara som låter dig använda iPhones kamera som webbkamera för din Mac. Han hade inte mycket bra att säga om de specialbyggda kamerorna, kallade ut deras dåliga färg, blåste höjdpunkter och brist på detaljer. Och kom ihåg att de webbkameror som är inbyggda i bärbara datorer, även de allra senaste M1 MacBooks, inte är bättre.

Vad sägs om mus och tangentbord?

Historien är inte helt densamma med tangentbord och möss, men de har definitivt försvunnit medan tillverkarna fokuserade på mer spännande teknik. Skillnaden mellan mobil och stationär är — igen — enorm. Apples iPad har, för jämförelse, en pekskärm. Du kan också välja att använda Apple Pencil eller skriva med Pencil och en smart Swype-stil slide-to-type-funktion, förutom att använda externa tangentbord och möss. Och det är inte allt. Bläddra uppåt på en tangent på iPhones skärmtangentbord och den skriver den symbol som du brukar nå genom att trycka på Skift. Under tiden sitter vi på bärbara datorer och stationära datorer med möss och tangentbord som inte har förändrats på decennier, åtminstone inte i princip. De är korrekta, välbyggda och vi behöver inte längre hantera ledningar, men problemet är att en mus är en mus. Möss orsakar upprepade belastningsskadeproblem hos många användare, och det enda anständiga alternativet de senaste åren är Apples Magic Trackpad, som måste köpas separat (iMac levereras med handtorterande Magic Mouse som standard).

Varför är musen standard? För att det är. Människor använder bara det de är vana vid att använda. Vilket är synd, eftersom musen och tangentbordet är våra främsta sätt att interagera med en dator (bärbara datorer har styrplattor, men de är lika döende när det gäller funktioner, om inte när det gäller deras underliggande teknik). Det har alltid funnits alternativ, men de betraktas vanligtvis som nischpreferenser (till exempel DVORAK-tangentbordslayout) eller för specialiserade användningar. Styrbollar, vertikala möss och andra alternativa mönster testas vanligtvis bara av personer som redan har RSI. Och när det gäller tangentbord kan du välja mellan ett zillion fancy mekaniskt tangentbord, men de är alla i grunden samma datortangentbord som vi använde på 1980-talet.

Ett undantag är pennan. Eller egentligen Wacom-pennan, för Wacom har sydd marknaden. Detta är en kudde och penna som används istället för en mus. UI-designern och fotografen Ian Tindale berättadeLifewire att han använder ”en Wacom. För, hur annars?” För honom handlar det om att använda en penna för att redigera fotografier. Han använder ”Apple Pencil på iPad, men jag vill vanligtvis använda Affinity Photo eller Designer på MacBook”, säger han. Men en Wacom-tablett och penna är också perfekta för RSI-patienter. Att använda en penna håller handleden i ett bekvämare, mindre roterat läge. Jag använder en av just denna anledning, med en Magic Trackpad till vänster på tangentbordet. Det är ett annat tips för RSI-drabbade: byt bara händer. Det känns konstigt först, men håll ut, och det blir lika enkelt som att använda din dominerande hand.

Gratis fix

Så nu är du inställd med en Wacom-penna och ett snyggt mekaniskt tangentbord som ser coolt ut, men som inte hjälper dig att skriva bättre. Vad sägs om den webbkameran? Johnson säger att webbkameror förmodligen aldrig kommer att bli bättre. De är för små för att fånga tillräckligt med ljus och att lägga till större eller bättre sensorer skulle öka priset för mycket. Och inbyggda webbkameror är råvaruprodukter. Eller var, fram till i år. I slutändan är den bästa webbkameran en gammal iPhone, placerad ovanpå din bildskärm och ansluten via Camo. Du eller någon du känner har antagligen använt en iPhone som sitter i en låda någonstans. Använd det, ladda ner gratis Camo-appar och gör alla du känner en tjänst genom att förbättra din video.